„Čepi“ dostal vlastní nášivku. Stovky delegací prolétly českou expozicí

21.11.2023 12:07 | Reportáž

Dubaj, která je mimo jiné také oblíbenou turistickou destinací, se v minulých dnech proměnila ve středobod světového leteckého průmyslu. Na tamní veletrh, který se koná od roku 1986, se totiž sjelo přibližně 1400 vystavovatelů z 95 zemí světa. K vidění byly přibližně dvě stovky komerčních, soukromých i vojenských letadel, mezi kterými se neztratila ani ta česká. Co přinese účast českého leteckého průmyslu mezi elitou světové konkurence, ukážou teprve následující týdny a měsíce. Jedno je však již teď jasné, dveře mají české firmy otevřené doslova na všech kontinentech.

„Čepi“ dostal vlastní nášivku. Stovky delegací prolétly českou expozicí
Foto: Archiv PL
Popisek: Mezi hosty Airshow Dubai byl i velitel vzdušných sil Armády ČR Petr Čepelka

Že je o český letecký průmysl ve světě zájem, potvrzují i zkušenosti přímých účastníků letošní Airshow Dubai. „Máme za sebou doslova stovky obchodních jednání a prezentací nejen našich letadel, ale také dalších technologií, které dodáváme takřka do všech koutů světa,“ ohlédl se za letošním ročníkem světové výstavy Jiří Podpěra, prezident skupiny Omnipol, do které spadají jak výrobci letounů L 410 nebo L 39, tak technologické firmy jako ERA Pardubice nebo MESIT Uherské Hradiště. 
 

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13589 lidí
„Na českém stánku to hučelo jako v úle díky návštěvníkům, kteří se zajímali o letecké technologie od ERA a dalších českých výrobců. Naši expozici na společném dvoupatrovém českém stánku navštívily jak vojenské, tak i civilní delegace zejména z regionu Středního východu se zájmem o pasivní sledovací technologie a jejich využití ve vojenské i civilní oblasti. Naši obchodní manažeři se zde setkali rovněž se stávajícími zákazníky firmy a diskutovali s nimi o možnostech vylepšení našich systémů na úroveň nejnovější generace,“ doplnila Lenka Stejskalová Reichová, tisková mluvčí společnosti ERA, která instalovala přes 160 sledovacích systémů ve více než 67 zemích světa. 
 
Zájem však byl také o česká letadla nové generace. Letoun L 410 NG dokonce přilétl do Dubaje přímo z letiště v Kunovicích. „Naše čtyřistadesítka měla na Dubai Airshow úspěch. Přišla se na ni podívat řada zvídavých delegací. Mezi hosty byl i velitel vzdušných sil Armády ČR Petr Čepelka, kterého jsem obdaroval speciální nášivkou s jeho přezdívkou ‚Čepi‘,“ dodal Jiří Podpěra, který již před světovou výstavou absolvoval další podnikatelskou misi premiéra Petra Fialy, která po státech jihovýchodní Asie před pár týdny prorážela cestu českým podnikatelům v Africe. 
 
Česka republika totiž patří mezi pouhých devět zemí na světě, které na vlastním území dokážou vyvinout a vyrobit letadlo, což dokládají právě letouny L 39 NG a L 410 NG. Také jsme jednou z mála zemí na světě, která umí zajistit základní i pokročilý pilotní výcvik na letounech a simulátorech vlastní výroby. 
 
Dubai Airshow se konala 13.–17. listopadu a předvedla stovky inovativních produktů z oblasti leteckého i obranného průmyslu. Kromě výstavy technologických řešení a příležitostí pro uzavírání obchodních kontraktů poskytla akce účastníkům také např. velkolepou show v podobě letových ukázek akrobatických týmů a nejnovějších letounů světově známých výrobců, jako jsou Boeing nebo Airbus.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…