„Česká republika je přímým účastníkem konfliktu s Ruskem.“ Publicista řekl proč

27.06.2023 19:58 | Monitoring

MONITORING Bývalý policejní prezident Stanislav Novotný v roli moderátora se v pořadu „O čem se mlčí“ ptá publicisty a signatáře Charty 77 Otty Černého na bezpečnost České republiky po schválení obranné smlouvy s USA. Ten ji označuje za bezprecedentní. Česko se podle něj kvůli přítomnosti cizích vojsk stane „cílem pro primární úder protivníka“. O migračním paktu pak Novotný prohlásil, že je „na hranici národní likvidace“.

„Česká republika je přímým účastníkem konfliktu s Ruskem.“ Publicista řekl proč
Foto: archiv
Popisek: Otto Černý

Otta Černý jakožto bývalý politický vězeň komunistického režimu odmítá srovnávání podoby obranné smlouvy mezi Spojenými státy americkými a Českou republikou, podle které Česká republika má poskytovat „dohodnutá zařízení a prostory“ ozbrojeným silám USA, s Varšavskou smlouvou z roku 1968. „To, co jsem zažil v roce 1968, se zdá být podobné, ale vůbec není, protože šlo o dohodu dvou velmocí, a nakonec vláda byla k podepsání určitým násilím dotlačena. Kdežto dneska si tam jedeme s jásotem a sami tu smlouvu podepisujeme bez konzultací s občany,“ říká Černý a dodává, že je to bezprecedentní i kvůli tomu, že se podpis stal bez jakékoliv konzultace s občany.

Moderátor Novotný k tomu doplňuje, že smlouva byla navíc podepsána lidmi, kteří očividně nejsou schopni rozeznat dalekosáhlé bezpečnostní důsledky, které ze smlouvy pro Českou republiku vyplývají.

Černý s moderátorem souhlasí a vysvětluje, že pokud na území České republiky budou setrvávat vojska cizích zemí, vojenská situace Česka se jednoznačně zhorší v tom smyslu, že se Česko pro možného protivníka stane výchozím místem k útoku. „Pokud tady budou cizí vojska – notabene armáda Spojených států, tak to znamená, že se naše vojenská situace zhorší. Oproti dnešku, kdy nejsme tak podstatně zajímaví, se staneme velice zajímavým cílem pro primární úder ze strany protivníka,“ tvrdí Černý. Útok dle jeho slov bude veden na logistická centra, přehrady a elektrárny. „Budeme bez proudu,“ předpovídá se slovy, že američtí vojáci, kteří zde budou přetrvávat, budou chránit pouze sami sebe.

Zatažení České republiky do války je dle Černého také jedním z bezpečnostních rizik České republiky, která by se tím pádem stala přímým účastníkem konfliktu s Ruskem. „Pokud se aktivně účastníme, a dáváme to najevo a máme společné podniky se zbrojním průmyslem Ukrajiny a netajíme, kolik zbrojního materiálu se na Ukrajinu dodalo, tak jsme přímými účastníky konfliktu,“ tvrdí Černý. I z tohoto důvodu se tak dle něj nebude čemu divit, že pokud konflikt překročí hranice Ukrajiny, dopadne na Českou republikou plnou měrou.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
Moderátor Novotný se publicisty následně zeptal, jak velkým rizikem je pro Českou republiku současné selhávání sankční politiky Západu vůči Rusku, kdy navíc podpora USA ve světě podle jeho slov stále klesá a podpora Ruska naopak údajně stoupá. Pro Černého z tohoto vývoje událostí vyplývá, že Česká republika uvízne na kontinentu, o který nebude mít nikdo zájem. „Pro nás to tady může znamenat jen bídu,“ prohlašuje. Nebude s kým si vyměňovat názory či vědecké poznatky.

Směr rozhovoru se dále přesunul k migračnímu paktu, který v Bruselu podpořil ministr vnitra Vít Rakušan za hnutí STAN. Podle něj má jít o „solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím“ a nikoliv o kvóty na přijímání migrantů, jak stojí na stránkách Ministerstva vnitra České republiky.

Podle Novotného se jedná o „další likvidaci kulturního a sociálního zázemí". „Je to útok na národ, protože další a další přistěhovalecké vlny, které nebudou řádně kontrolovány, budou velkým bezpečnostním rizikem,“ říká Novotný.

Černý přikyvuje a připomíná, že na území České republiky už v současnosti pobývá téměř jeden milión cizích státních příslušníků. Pokud Česká republika nové uprchlíky odmítne přijmout, vyjde ji to podle Černého na 14 miliard korun. Nabízí srovnání se Švédskem, ve kterém žil 15 let, v němž jen za prvních 5 měsíců tohoto roku proběhlo přes 144 přestřelek, 30 bombových útoků a 20 překažených bombových útoků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…