„Dávám Ukrajině rok, maximálně dva.“ Analytik ze slov Putina spočítal, kdy Zelenskému dojdou lidi. Úplně

10.06.2024 16:35 | Analýza

Putin v pátek nepřímo odhalil ztráty ruské armády, soudí analytik Simplicius. A to když řekl, že Rusko ztratí jednoho vojáka na pět ukrajinských. Ukrajina je prý zatím schopna ztráty nahrazovat, byť se kvalita mužstva stále zhoršuje. Ale jak dlouho ještě? Nejdéle dva a půl roku podle toho, kolik se v devadesátých letech narodilo dětí. Jenže to nepočítá s tím, že půlka z nich už je za hranicemi.

„Dávám Ukrajině rok, maximálně dva.“ Analytik ze slov Putina spočítal, kdy Zelenskému dojdou lidi. Úplně
Foto: Screen TV Zvezda
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Minulý týden na petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru promluvil ruský prezident Vladimir Putin. Probíral hned několik témat, mezi nimi i válku na Ukrajině. To nejdůležitější z jeho proslovu, co se týče války, analyzoval analytik pod přezdívkou Simplicius. Zmiňuje, že od května 2022, kdy začalo být zřejmé, že ruské ztráty budou velké, je přestalo ruské ministerstvo obrany zveřejňovat. Nyní Putin nepřímo naznačil, jaké jsou, když uvedl, že Rusko ztratí jednoho svého vojáka na pět ukrajinských. A také zmínil, že Ukrajina má v zajetí 1 348 ruských vojáků, zatímco Rusko 6 465.

Z toho dle analytika vyplývá, že Ukrajina ztrácí každý měsíc 50 000 vojáků, tedy trvalé i nahraditelné ztráty dohromady. Podíl zachráněných k nezachráněným/zabitým je prý 50 na 50, tedy 25 000 se do boje už nevrátí. Analytik poznamenává, že tak vysoké procento je dáno tím, že Ukrajina má jen omezené možnosti, jak zraněným poskytnout první pomoc, a také tím, že Rusové používají kluzákové pumy, které spoustu vojáků prostě zabijí. Ukrajina údajně dokáže lovem na ulicích mobilizovat 30 000 vojáků za měsíc.

Oficiální číslo ukrajinských ztrát z minulého měsíce je podle ruského ministerstva obrany kolem 500 000. Z poměru ztrát pak vyvozuje, že ruské ztráty jsou 100 000 lidí. BBC a Mediazona mají přitom dokázaných 54 000 mrtvých. Ovšem to jsou pouze ruské ztráty, nikoliv ztráty z Doněcku a Luhansku, které by měly být 23 000 lidí. A celkem odhadují, že mrtvých je 84 tisíc, protože ne o každé smrti se dozvědí. Mrtvých tedy podle analytika bude 77 až 107 tisíc.

To jsou ovšem jen mrtví, v nenahraditelných ztrátách jsou i ti, kteří byli zmrzačeni. Rusové mají lepší možnosti, jak zraněným poskytnout první pomoc a evakuovat je z bojiště, tedy i lepší poměr. I přesto podle analytika bude dalších 20 až 40 tisíc těch, kteří jsou zmrzačeni, ale vidí indicie, že to zřejmě bude ještě více. Těžce zranění a mrtví tvoří většinou 25 až 35 % ztrát, což dohromady dává dalších 150 až 250 tisíc zraněných lehce. Tam ovšem analytik poukazuje, že někteří z nich byli zraněni třeba i vícekrát.

USA uvádějí, že Rusko má ztráty 350 000 lidí. Když se započítají i lehce zranění, je podle Simplicia toto číslo v podstatě přesné. Jenže pokud se podle tohoto klíče započítají ukrajinské ztráty, vychází číslo přes milion. Ukrajina může klidně mít 500 000 nenahraditelných ztrát a k tomu statisíce lidí, kteří byli zraněni, ale museli se na frontu vrátit.

Analytikovi také nesedí nízký počet ukrajinských zajatců uvedený Putinem. V září 2023 totiž agentura TASS uváděla, že po spuštění rádiofrekvence Volga, na které se mohou Ukrajinci vzdát, se od léta (během velké protiofenzivy) vzdalo přes 10 000 vojáků. V jiných zdrojích se dokonce hovořilo o dvaceti tisících ukrajinských zajatců.

Jako možnost vidí, že Putin uvádí jen zajatce držené na území Ruské federace, tedy bez Doněcku a Luhansku. Dále že Rusko vyměnilo zajatce v nevýhodném poměru, tedy například 100 ku 50. A za třetí, že Rusko po provedení kontroly pozadí zajatého propustilo, když se zjistilo, že se nejedná o extremistu ani nacionalistu. Koneckonců Rusko prý dokázalo ze zajatých vojáků, kteří změnili stranu, sestavit několik praporů. Což znamená další tisíce, které se do vězňů nepočítají. A z druhé strany, některé zajaté vojáky, například členy Azovu, už ruské soudy odsoudily, tudíž se už nejedná o válečné zajatce.

Analytika ovšem zajímá, co Putin řekl o mobilizaci. Jak zmínil, Ukrajina má 25 000 nevratných ztrát za měsíc. Putin uvedl, že Ukrajina je schopná mobilizovat 30 000 lidí za měsíc. Což znamená, že stále dokáže doplňovat stavy, byť horšími a horšími vojáky. Bývalý vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Zalužnyj přitom uváděl, že na udržení stavů potřebuje 20 000 vojáků měsíčně. Jiní pak hovořili o více než třiceti tisících.

Ukrajina má více než jednadvacet regionů. V praxi tak každý region musí dodat přibližně tisíc lidí za měsíc, což je asi třicet lidí denně, tedy jeden nebo dva lidé, které někdo „nacpe do dodávky“. Což je proveditelné. Jenže lidé začínají proti praktikám náhončích masivně bojovat a nenechávají je s kořistí odjet.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pro západ je podstatné, aby oslabování Ruska pokračovalo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 10.06.2024 16:43:48
Co mu je do nějakých exotických Ukrajinců, kteří jsou užiteční jen pokud budou nosit západní zbraně. Obdobně posloužili mudžahedýni a za pár let na ně jejich americký přítel sypal bomby.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…