Fiala možná nic nezaplatí. Nový vývoj kolem elektřiny

03.01.2023 10:51

Rok 2022 byl v energetice bouřlivý. Padaly cenové rekordy, hrozily výpadky. Jaký bude rok 2023? Podle některých odborníků lepší. Alespoň zatím se zdá, že ceny poklesnou. Což může být výhodné pro Česko, které sanuje ceny nad strop ze svého rozpočtu. Nicméně řada otázek zůstává nezodpovězených. Zejména v Německu, ohledně jaderné energie.

 Fiala možná nic nezaplatí. Nový vývoj kolem elektřiny
Foto: Repro Youtube
Popisek: Plynové potrubí - ilustrační foto

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Pro rok 2022 byla klíčová diskuse o energetice a tento trend bude zřejmě pokračovat i v roce 2023. Už na konci roku začaly přicházet předpovědi, jak to bude s energetikou vypadat. Jak informovala česká i zahraniční média, teplé počasí a snížení poptávky po plynu srazilo cenu na burze. Ovšem dle bývalého ředitele Pražské plynárenské Pavla Janečka nebude mít tento fakt vliv na cenotvorbu.

„Ceny plynu na burze v současné době nemají a ani nebudou mít absolutně žádný vliv na cenotvorbu v roce 2023 a omezený pro rok 2024,“ tvrdí a vysvětluje: „Všichni obchodníci uzavřeli v panice své pozice/nakoupili plyn pro své zákazníky.“ Dodává, že vláda a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela nekonali včas.

Svůj výhled nabídl i akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr. „Rok 2023 začne v energetice tak, že ceny elektřiny i plynu pro spotřebitele pro roky 2024 a dál sestoupí pod ceny státem garantovaných stropů. Na druhou stranu zůstanou v platnosti odvody a daně postihující energetiky, jež mají pomoci státu doplácet ceny nad tyto stropy. Důvod jejich existence v delším horizontu než jen pro rok 2023 ztratí význam. Toto radikálně změní pohled na hodnotu aktiv v elektroenergetice včetně ČEZ,“ předpovídá.

Kromě toho Šnobr také hodnotil údajně povedené předsednictví EU. Souhlasí, že po technické a profesní stránce povedené bylo. „Tvrdit ale, že česká vláda prosazovala české zájmy, fakt nejde. I evropské Nařízení v energetice, které jsme v rámci řešení krize prosadili, jsme doma ‚očůrali‘,“ říká.

Šnobr se věnoval i Německu. Poznamenal, že roční kontrakt pro rok 2024 nyní na německé energetické burze stojí 210 eur za megawatthodinu. Což je v podstatě cena, na které je zastropovaná elektřina v ČR, tedy 6 Kč za kilowatthodinu, a to včetně DPH. Vzhledem k tomu, že český stát by měl výrobcům platit náklady nad tímto cenovým stropem, dochází Šnobr k závěru, že po roce 2023 už nebude nutné energetickou krizi sanovat z českého rozpočtu, což je pozitivní zpráva.

Nicméně, ne všechny zprávy z Německa jsou pozitivní. Předsedkyně německého parlamentu prý požaduje ukončit debatu o dalším prodloužení chodu německých jaderných elektráren. V deníku Neue Osnabrücker Zeitung dle Šnobra varovala před úvahami o nákupu nového paliva, protože by to podle ní vedlo k prodloužení chodu reaktorů i o desetiletí. Předsedkyní je Bärbel Basová z SPD.

„Jak můžeme v EU tvrdit, že jsme v energetice EU něco vyřešili? Dlouholetý výsledek energetické politiky Německa je ten, že rozvoj OZE sanuje a bude dál sanovat pouze zavírání jaderných elektráren. Jiné země EU naopak jaderky chtějí budovat jako jediné řešení bezemisní politiky EU,“ komentuje Šnobr. A jak informoval iDnes, odpor je v Německu i proti rozšiřování uhelných dolů.

Německo je skutečně, co se týče energetiky, zvláštní zemí. Jak připomenul energetický analytik Bloombergu Javier Blas, vysoké teploty snížily poptávku po vytápění a k tomu se přidal silný vítr, tudíž na silvestra mělo Německo zápornou cenu elektřiny. Přitom v srpnu dosahovala tato cena 700 eur za megawatthodinu.

Blas k tomu dodává, že normálně by se jednalo o tragédii a důkaz globálního oteplování, ale nyní jarní teploty Evropě pomáhají a škodí Putinovi. „Téměř polovina topné sezóny je za námi, zlom je 15. ledna a Evropa si může trochu oddechnout. Dráždím tím osud, ale i pesimista jako já může říct, že vidí světlo na konci tunelu. Pokud nebude v druhé půlce zimy extrémně chladno, měla by mít dostatek plynu, aby odvrátila krizový scénář,“ uvedl a dodal, že se daří naplňovat zásobníky, což je v tomto období neobvyklé.

Nicméně varuje, že Evropa měla štěstí a jedná se o počasí. „Bůh ví, že se to ještě může otočit k horšímu. Změny počasí by neměly být základem pro plánování budoucnosti,“ míní s tím, že spoléhat se na to, že i další zima bude mírná, by bylo bláhové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…