Filip ve sněmovně burcoval: Vláda si nechala vnutit program, který posouvá ČR napravo

18.02.2014 13:42

Předseda KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip se mezi prvními připojil do diskuse k vyslovení důvěry vládě. Mimo jiné řekl, že je trochu zklamán programovým prohlášením, neboť podle něj vláda neví, jak bude své některé sliby plnit. Kabinet si podle něj také nechal vnutit program, který posouvá ČR do pravého středu, nebo zcela napravo.

 Filip ve sněmovně burcoval: Vláda si nechala vnutit program, který posouvá ČR napravo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) ve sněmovně v debatě k důvěře vlády zmínil, že volby v roce 2013 měly znamenat velkou naději pro ČR. Vláda by podle Filipa měla mít na paměti hlavně důvěru občanů a zamyslet se nad tím, jak může své sliby plnit.

„V tomto ohledu jsem trochu zklamán programovým prohlášením," poznamenal. Vláda by se měla podle něj vrátit za stůl k programovému prohlášení. „Vláda si totiž nechala vnutit program, který posouvá ČR do pravého středu, nebo zcela napravo,“ uvedl. Poznamenal také, že vláda Sobotky rezignovala na církevní restituce a také na referendum, které podle něj kupodivu není prioritou vlády. Právě tím by si přitom prý mohla vláda posílit důvěru občanů.

„Nemohu se spokojit s tím, co bylo řečeno o daních. Je evidentní, že daňová soustava posledních let jasným způsobem prohlubovala politickou i společenskou krizi v České republice,“ řekl předseda komunistů.

Vládní prohlášení je podle něj chybné a to samé hledání zdrojů, které bude muset kabinet hledat úplně jinde. Co se týče zahraniční politiky, tak prý o ní se v prohlášení nedočteme téměř nic.

„Co mne mrzí z pohledu občanů ČR, je, že jsem čekal jiný tón v oblasti zdravotní a sociální politiky, ale očekávám, že vláda bude plnit to, co tam je, a že se budeme moci podílet na zrušení druhého důchodového pilíře,“ zmínil také.

„Chtěl bych se dočkat, aby tady za čtyři roky fungoval stát skutečně pro občany, nikoliv pro systém,“ řekl.

Vyslovil i naději, že stát bude lépe sloužit občanům a bude méně zadlužený. Na závěr Filip zmínil, že přeje Sobotkovi šťastnější ruku při případné výměně ministrů než během vytváření prvotní sestavy.

Hlasování se zdrží

Komunisté již dopoledne řekli, že prý důvěru vládě nedají. Při hlasování se zdrží. Na brífinku KSČM to řekl právě předseda KSČM Filip.

„V klubu se objevila skepse, že programové prohlášení vůbec neobsahuje některé body. Prohlášení bude podrobeno kritice, ale KSČM nepodpoří vládu, a to formou zdržení se při hlasování,“ řekl dopoledne Filip.

„Některé body z prohlášení vypadly a tak ztrácí pro nás důvěryhodnost. Nemyslíme si, že by vláda byla schopná splnit to, co v prohlášení má. Například v oblasti zemědělství,“ vysvětlil také na brífinku šéf sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik. „Nebudeme ale odcházet ze sálu, jak nám mnozí podsouvají,“ zdůraznil nakonec Kováčik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…