„Hanebná lež! Jakým způsobem si zřídil věcné břemeno k církevnímu majetku?“ V pravoslavné církvi jede drsný souboj

11.07.2021 15:04

Na začátku června letošního roku proběhla v Olomouci Konference presbyterů Olomoucko-brněnské eparchie pravoslavné církve (OBE). „Z objektivních důvodů jsem se této konference nemohl zúčastnit. Jak jsem se dozvěděl, byl jsem na této konferenci vladykou Izaiášem opět nařčen a obviněn, že jsem měl v úmyslu, a dokonce že jsem se údajně pokoušel spolu s arcibiskupem pražským, vladykou Michalem, převést majetek církevní obce v Brně na pražskou eparchii,“ uvedl Jozef Fejsak pro server Ikonapress.info.

„Hanebná lež! Jakým způsobem si zřídil věcné břemeno k církevnímu majetku?“ V pravoslavné církvi jede drsný souboj
Foto: hks.re
Popisek: Pravoslavný kříž

Toto tvrzení je ale podle otce Jozefa Fejsaka hanebná lež. Podle něho do dnešního dne nebyl vladyka Izaiáš schopen nic takového dokázat.
 
„Když už ale hovoříme o církevním majetku, tak bych se touto cestou rád vladyky Izaiáše zeptal, jakým způsobem a podvodem si nechal zřídit věcné břemeno na své jméno u církevního majetku v Mostě, kde bydlí. On sám se mi před časem zmínil o svých praktikách, které použil. Dále nelze přehlédnout ani velmi podvodně zmanipulovaný pokus o převod církevního majetku vilémovského monastýru na ekumenický patriarchát, o nějž se vladyka Izaiáš v nevědomosti vladyky Simeona také pokusil,“ píše ve svém prohlášení otec Jozef Fejsak.
 

Anketa

Máte důvěru v MUDr. Petra Smejkala?

8%
54%
hlasovalo: 3855 lidí
„Hlavním a současně dosvědčujícím dokumentem je tzv. Darovací listina pro Konstantinopolský patriarchát, ve které je monastýr ve Vilémově vyhlášen majetkem Konstantinopolského patriarchátu. Jak už dobře víme, text tohoto dokumentu, se objevil ve spojitosti s vladykou Arseniem, metropolitou rakouským a byl podepsán “v této věci rozhodnuvši “ patriarchou Bartolomějem Konstantinopolským spolu s dalšími 12 arcibiskupy Kopnstantinopolského Patriarchátu. 
 
Samotný převod majetku by však musel být ještě před jeho pokusem o realizaci předložen ke schválení Eparchiální radě OBE, a tato by ho musela schválit, což se nikdy nestalo, ale zůstalo pouze u záměru. Eparchiální rada OBE však nikdy nic takového nejenže neschvalovala ale ani nikdy doposud tuto otázku neprojednávala. Pod takto připraveným dokumentem, by dle otce Fejsaka měly být doplněny vlastnoruční podpisy všech členů tehdejší Eparchiální rady. Nic takového se ale nenaplnilo, nic takového se nestalo.
 
Namísto toho byl text tajně, za zády členů Eparchiální rady OBE, předán s podpisy vladyky Simeona a vladyky Izaiáše rakouskému metropolitovi, který je osobně doručil patriarchovi Bartolomějovi, a sice jako hotovou, projednanou a schválenou věc. Patriarcha Bartoloměj pak snad bez znalosti skutečného stavu věcí vydal spolu se svým Synodem tzv. Tomos, tj. zřizovací listinu pro Stavropigiální monastýr Konstantinopolského patriarchátu ve Vilémově. Výše jmenovaný Tomos byl doručen do Olomouce, ale nikdy nebyl zveřejněn, nikdy nebyl předložen ani členům Eparchiální rady OBE, ale především ani členům Posvátného synodu Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku, jak uvedl otec Fejsak pro odborně laděný server ikonapress.info.
 
 
Vladyka Izaiáš zorganizoval dne 19. srpna 2019 schůzku v Mikulově, při níž byl učiněn návrh na zřízení tzv. spolku pod názvem „Posvátný Patriarší Stavropigiální Monastýr Zesnutí Přesvaté Bohorodice, z.s.“. Tento spolek byl oficiálně zanesen do spolkového rejstříku 11. září 2019 Krajským soudem v Ostravě – pobočkou v Olomouci,“ píše v prohlášení Jozef Fejsak. 
 
 
Podle Fejsaka vladyka Simeon při těchto jednáních nebyl jako předseda eparchiální rady vůbec přítomen. Upozorňuje také na skutečnost, že při ustavující schůzi tohoto spolku v roce 2019 pořídil zápis otec diákon Maxim (Roman Rugyko), který ale neovládá český jazyk. „Správnost tohoto zápisu pak ověřil vladyka Izaiáš,“ píše Ikonapress.info.
 
Stanovy tohoto spolku prý zcela odporují Tomosu, vydanému Ekumenickým patriarchátem, a také proto nebyl Tomos do těchto Stanov vůbec začleněn.
 

Anketa

Máte důvěru v profesora Jaroslava Flegra?

5%
91%
hlasovalo: 9270 lidí
„Z výše uvedeného je patrné, že za vším výše uvedeným stojí vladyka Izaiáš, který oklamal jak Ekumenického patriarchu Bartoloměje a jeho Synod, tak vladyku Arsenia Rakouského. Jde o mezinárodní církevní ostudu mimořádných rozměrů, o nichž prozatím není ještě mnoho veřejně známo. Nakonec vstoupil v pravý čas do celého vývoje vladyka Michal a důsledně zablokoval na katastrálním úřadu jakýkoli pokus o převod majetku monastýru na takto vzniklé občanské sdružení,“ uvádí Fejsak.
 
Převod majetku Olomoucko-brněnské eparchie na ekumenický patriarchát se tak nakonec neuskutečnil.
 
Také proto, aby si sami věřící učinili obrázek o tom, co se stalo a co bylo příčinou chování biskupa Izaiáše, zveřejnil na webu Ikonapress.info otec Jozef Fejsak svůj dopis ze dne 27. ledna 2020.
 
„Právě v tomto svém ‚prohlášení‘, zaslaném Eparchiální radě Olomoucko-brněnské eparchie a k rukám Jeho Přeosvícenosti Izaiáše, biskupa šumperského, jsem po důkladné úvaze a s ohledem na neodbytnost situace a šířící se pomluvy vyložil hlavní své důvody, proč vikárního biskupa Izaiáše nemohu nejen podporovat, nýbrž proč s ním nemohu ani sloužit. Právě tento dopis totiž zahájil sérii nespravedlivých postupů proti mé osobě, počínaje mým odvoláním z pozice okružního protopresbytera, které se událo za velmi pochybných okolností, takže některým členům eparchiální rady nebylo ani jasné, že jsem byl odvolán,“ uvedl Fejsak.
 
  • celý dopis si je možné přečíst zde.
 
Jak se redakci podařilo zjistit, záminkou pomocnému biskupovi Izaiáši pro odvolání otce Fejsaka mělo být jeho “pletichaření” a pokus o převod majetku Pravoslavné církevní obce v Brně pod správu Pražské eparchie. Jeho odvolání se mělo odehrát bez vědomí eparchiálního biskupa OBE Simeona, který tak na základě prohlášení otce Fejsaka ze dne 2.1.2021 požadoval vrácení otce Fejsaka zpět do funkce. Po další návštěvě pomocného biskupa Izaiše u svého eparchiálního biskupa Simeona, Simeon svůj požadavek prohlášením ze dne 26.01.2021 zrušil, jak je uvedeno v dokumentech, které má naše redakce k dispozici. 
 
Dle serveru ikonapress.info nebyl ale k tomuto nařčení a odvolání otce Fejsaka předložen jakýkoliv důkaz a celá tato situace je absurdní, neboť jakýkoliv převod církevní obce či jejího majetku do správy jiné eparchie musí být schválen příslušnými eparchiemi, což se v tomto případě nikdy nestalo. 
 
Aby nebyl postup arcibiskupa pražského a českých zemí považován za vměšování se do vnitřních záležitostí OBE, vyjádřil se k této absurdní situaci, která již přesáhla hranice OBE, nyní. 
 
Ve svém prohlášení zveřejněném na stránkách ikonapress.info ze dne 1.7.2021 se arcibiskup pražský a českých zemí Michal kategoricky vyjádřil, že k žádným jednáním ohledně převodu majetku PCO církevní obce v Brně pod správu Pražské pravoslavné eparchie (PPE) nikdy nedošlo a nebylo to nikdy ani zamýšleno. Jednání pomocného biskupa Izaiáše označil za smyšlené a uvedl, že se jedná o útok proti jeho osobě a za nekanonický zásah do záležitostí Pražské pravoslavné eparchie (PPE). 
 

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí
V této souvislosti je taky zarážející chování statutárního zástupce OBE, vladyky Simeona, který za sebe nechá ve vlastní eparchii rozhodovat pomocného biskupa Izaiáše. Naše redakce se tímto stavem zabývala a zjistili jsme, že statutární zástupce OBE, vladyka Simeon, je odložen do Domu pro seniory v Praze, kde má ze strany svých blízkých vypracován jmenný seznam, kdo ho může, a nemůže navštěvovat. 
 
Kdo nefiguruje na seznamu, není na návštěvu biskupa puštěn. Přitom je tento muž stále statutárem OBE s právem podpisu, pobírá plat i odměny, ale jak je vidět, svou funkci nezastává či možná již není schopen tuto funkci zastávat. 
 
Jak uvedl zdroj blízký PPE a vladykovi Michalovi, není vyloučeno, že na základě jeho nyní zveřejněného prohlášení budou ze strany pomocného biskupa Izaiáše či jeho věrných příznivců vedeny útoky proti samotnému vladykovi Michalovi nebo jemu blízkým spolupracovníkům a podporovatelům ve snaze pošpinit jeho dobré jméno, dále morálně vladyku Michala znemožnit a dehonestovat ho v očích věřících a široké veřejnosti  na základě výše uvedeného jako počátek procesu destabilizace Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. 
 
Podle tohoto zdroje není vyloučeno, že jak v minulosti pomocný biskup Izaiáš zneužil svého postavení k podloudné činnosti v případu v Mostě a dále Policií ČR vyšetřovaného případu ve věci pokusu převodu majetku v souvislosti se zřízením stavropigiálního zastoupení ve Vilémově, tak se může i dále pokusit zneužít svého pověřeného postavení na základě nemohoucnosti či neschopnosti svého eparchiálního biskupa Simeona. 
 
„Ne neznámou cestou nátlaku na duchovenstvo OBE a jeho manipulací se může pomocný biskup Izaiáš snažit zahlazovat či legalizovat své podloudné kroky,“ sdělil náš zdroj.
 
Vzhledem k závažnosti celé situace v OBE a jejímu vyšetřování, jak naše redakce v minulosti informovala, může být každý neuvážený krok ze strany duchovenstva OBE napomáhající zahlazovat či legalizovat případnou trestnou činnost posuzován dle platného trestního zákoníku.
 
Tento případ budeme dále sledovat.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…