„Hyenismus!“ Čižinského hnutí sbíralo podpisy na volby při benefici za Ukrajinu

04.03.2022 11:15

Na pražské Kampě proběhl ve středu benefiční koncert na podporu válkou zasažené Ukrajiny. Návštěvníci mohli finančně přispět nebo si poslechnout hudbu. Vystoupil například Vladimir 518, Jaroslav Hutka nebo Aneta Langerová. Sdružení Praha Sobě Jana Čižinského však využilo místo s velkou koncentrací lidí ke sbírání podpisů pro blížící se volby. „Zdá se, že panu Čižinskému není opravdu nic svaté,“ uvedl pro naší redakci europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Hyenismus!“ Čižinského hnutí sbíralo podpisy na volby při benefici za Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Čižinský

„Jako nezávislí kandidáti, vaši sousedé, musíme podle zákona nasbírat 100 tisíc podpisů Pražanů. Zvládli jsme to před čtyřmi lety a jdeme do toho i v komunálních volbách 2022,“ píše se na webových stránkách Prahy Sobě. 
 
 
Na stánek blízko místa konání koncertu upozornil na Twitteru Adam Hříbal. „Hele Praha Sobě, můžete se na to vykašlat aspoň u koncertu pro Ukrajinu. Fakt úlet,“ uvedl. A s kritikou se pod příspěvkem přidávali i další.
 

 
Foto: Stánek Prahy Sobě blízko Kampy. Autor: Twitter Adam Hříbal
 
„No ty woe, Jan Čižinský, jste normální?“ uvedl jeden diskutující. Zastupitel Prahy 10 (VLASTA) Adam Šilar upozornil na to, že to není poprvé. „U první demonstrace Milionu chvilek (té menší na začátku minulého týdne) byl stánek přímo na Václaváku asi deset metrů od demonstrace. Zas tak velkou kauzu bych z toho nedělal, ale je to trochu nevkus,“ uvedl. 
 

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
„Podomní prodejci hrnců, pojištění nebo finančních produktů… jo… šmejdi se jim, myslím, říká,“ přidal svůj názor Marek Doležal (TOP09), místostarosta Prahy 9. 
 
A negativní komentáře nebraly konce. „Děláte si srandu, že si děláte kampaň na cizím neštěstí? Tak aspoň víme, komu to fakt nepodepsat a nehodit.“ „Oni jenom chtěli upozornit kolemjdoucí na to, koho fakt nevolit,“ uvedl další. 
 
Není to poprvé, kdy bylo na sbírání podpisů Prahy Sobě upozorněno. Připomeňme si říjen roku 2021, kdy sdružení okolo Jana Čižinského sbíralo podpisy do komunálních voleb 2022 před některými volebními místnosti ve dny, kdy je volební agitace zakázaná. Podle Čižinského to však bylo v pořádku. 
 
„Zákon po nás vyžaduje povinnost sbírat podpisy a současně nám k tomu dává jasně definované svobody. Svobody zcela nezpochybnitelné, a to i v den konání sněmovních voleb před volebními místnostmi,“ uvedl tehdy na Facebooku.
 
Naše redakce v této souvislosti požádala o vyjádření Jiřího Pospíšila, europoslance a předsedu pražské TOP 09. „Je mi to líto, ale chování Prahy Sobě nelze nazvat jinak než hyenismem. Tyto akce mají jediný cíl - podpořit Ukrajinu a její občany proti ruské invazi. Že si z toho někdo udělá nástroj předvolební kampaně do blížících se voleb, je za mě neomluvitelné. Navíc to není poprvé. Všichni si pamatujeme, jak Praha Sobě sbírala podpisy i před některými volebními místnostmi ve dny voleb, kdy je u nich volební agitace zakázaná. Zdá se, že panu Čižinskému není opravdu nic svaté,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pospíšil. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…