„Jako za komunismu.“ Krize v Británii. Někde nemají ani toaleťák

28.09.2021 20:25

Jako za komunismu, životní úroveň Britů po brexitu šokuje Evropany. Češka žijící ve Velké Británii pro iDNES.cz popisuje, jak drsně země doplácí na nedostatek řidičů kamionů a s jak vážnými problémy se potýkají.

„Jako za komunismu.“ Krize v Británii. Někde nemají ani toaleťák
Foto: Repro Youtube
Popisek: Britští europoslanci mávají vlaječkami na rozloučenou

Prázdné regály, chybějící potraviny nejsou v některých britských obchodech nic neobvyklého. „U mé kamarádky na severu Anglie nemají ovoce a zeleninu. Ovoce a zelenina došly jako první. Dřív bývaly dodávky i odpoledne, ale už skončily,“ popisuje česká žena žijící v Londýně s tím, že se jedná o lokální záležitost.

„Nejdřív neměli toaletní papír, pak zase mouku. Stává se, že u nás na severu Londýna přijdete do normálního velkého obchoďáku a připadáte si jako za komunismu. Jeden druh výrobku přes celý regál. Nebo jdete do drogerie a tam chybějí mycí prostředky a prací prášek,“ pokračuje Češka s tím, že někdy dojde i maso.

Původní zdroj ZDE.

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22413 lidí
Jindy je problém sehnat balenou vodu. „Teď jsme asi čtrnáct dní byli bez vody. Psali jsme si navzájem: ‚Hele, tady ji zrovna mají, jeďte si nakoupit.‘ V Británii je totiž kohoutková voda docela hnusná, takže když ji nefiltrujete, nepijete ji. Všichni si kupujeme balenou,“ dodává.

Potraviny je těžké sehnat i v dražších řetězcích, kam chodí nakupovat například i královská rodina, i zde se stane, že chybí polovina ovoce a zeleniny.

„Doteď byla taková hojnost, že se zdálo, že nelze vyčerpat,“ dodává s tím, že nedokáže identifikovat, kde nastal problém, jestli je to kvůli brexitu, nebo koronaviru. „Asi jde o kombinaci obojího,“ uzavírá.

Někteří lidé proto nakupují i potraviny pro přežití v extrémních podmínkách, jako jsou vysokonutriční tyčinky a podobně, aby přežili těžké doby, které přijdou.

Kromě potravin však chybí i benzín, který nemá na pumpy kdo rozvážet. „Nikdo z nás benzín nemá. Voláme si tipy, kam ho zrovna dovezli, a vždycky je tam dlouhá fronta. Když mají děti kroužky, ten, kdo zrovna benzín má, je všechny nabere a funguje jako autobus,“ líčí Češka, jak část britské společnosti dnes funguje v běžném životě.

I po této zkušenosti by podle ní hrdí Britové opět zvedli ruku pro brexit, pokud by se měli znovu rozhodovat. „Lidé si říkají, že je to dočasné a brzy to bude dobré. Nebouří se, jen si dávají tipy a čekají, jak se to vyřeší,“ dodala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…