„Jsme Havlovy děti a hrdě se k tomu těmahle koncertama hlásíme.“ O koho jde? Kde je potkáte?

27.08.2019 12:34

Výročí 30. listopadu 1989 se pomalu, ale jistě blíží a s ním i upomínky na osobu prvního postkomunistického prezidenta Václava Havla. A jednu takovou chystá i kapela Zrní. „Jsme Havlovy děti a hrdě se k tomu těmahle koncertama hlásíme,“ uvádí kapela svůj plán. Chtějí koncertovat v Havlově bytě, ve vězení, kde pobýval, i na chatě. A chtějí pomoci se vzděláváním znevýhodněných a postižených. „Díky vzdělání se zvyšuje pravděpodobnost, že se nebudeme bát ničeho neznámého a cizího, dokážeme se ve světě nekonečna informací snadněji orientovat. Můžeme lépe odolávat lžím, dezinformacím, manipulaci, populismu a extremismu,“ tvrdí.

„Jsme Havlovy děti a hrdě se k tomu těmahle koncertama hlásíme.“ O koho jde? Kde je potkáte?
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Členové kapely na svém webu uvádějí, že v revolučním roce 1989 jim bylo 6 či 7 let. „Sami jsme nebyli schopný pochopit, co se vlastně děje. Náš svět byl zatím maličkej, složenej z oddělenejch situací a věcí. Končil okrajem našeho města, se satelitama na chalupách a u babiček, někde tam v dálce. Ale naši rodiče tu tehdejší změnu prožívali silně a svoji euforii na nás přenášeli. Snažili se nám vysvětlit, že skončilo něco zlýho, co trvalo strašně dlouho – že začíná svoboda,“ píší hudebníci. A dodávají, že situaci sice nechápali, ale sdílenou radost prožívali se svými rodiči.

Anketa

Zaslouží si Věra Jourová pokračovat v Evropské komisi jako zástupkyně České republiky?

hlasovalo: 10648 lidí

„Václav Havel tu dobu pro nás ztělesňoval, a proto jsme ho měli rádi. Jako člověka statečnýho a přitom skromnýho, usměvavýho a zároveň bojovníka. Pyšně jsme nosili na svetru placku OF a prstama dělali véčko,“ vzpomínají na prezidenta.

V dospělosti už vnímají situaci jinak, s větším rozhledem. „Když vnímáme šílený zprávy ze zemí, kde se svobodně nežije, jak snadný je o svobodu přijít a těžký získat ji zpátky a jak snadný je zapomenout, cejtíme, jak zásadní je žít ve svobodě a ten zlomovej rok si připomínat. Bejt za to vděčný. Oceňovat odhodlání a sílu lidí, kteří tehdy o svobodu bojovali, děkovat jim a hlasitě se za ně stavět.“

Forma oslavy bude podle všeho probíhat formou komorních koncertů. „V jeho bytě, ve vězení, ve kterém seděl, u chalupy, kam jezdil. Zahrajeme mu a postavíme se tím za něj a za hodnoty, který šířil a za který bojoval,“ tvrdí čtyři Janové a jeden Ondřej z kapely Zrní.

Projekt má i dobročinnou stránku. Jak kapela píše, součástí projektu je i sbírka na pomoc znevýhodněným studentům v duchu odkazu Olgy Havlové. Výtěžek ze sbírky bude použit na úhradu stipendií a jednorázových příspěvků nadaným mladým lidem se zdravotním postižením, ze sociálně znevýhodněných rodin či z dětských domovů ke studiu na středních a vysokých školách v České republice.

„Vzdělání umožňuje naši seberealizaci ve světě. Díky vzdělání se ale také zvyšuje pravděpodobnost, že se nebudeme bát ničeho neznámého a cizího, dokážeme se ve světě nekonečna informací snadněji orientovat. Můžeme lépe odolávat lžím, dezinformacím, manipulaci, populismu a extremismu. Díky vzdělání jsme schopni vnímat jevy kolem sebe v širším kontextu. Vzdělání je podporou naší empatie a tolerance. Proto v projektu Havlovy děti Havlovi myslíme také na děti. Cejtíme, že žít ve svobodě není samozřejmý. Podpořte jejich lepší vzdělání společně s námi,“ vyzývá kapela.

Sbírka začala nedávno, ovšem zatím zřejmě nevešla v širší známost. Přispěli zatím jen dva lidé a to částkou 1 700 korun z celkového cíle 50 000Kč. Nicméně, na dosažení cíle zbývají ještě necelé čtyři měsíce.

Stránka Havlových dětí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…