„K plotně!“ Čelíme nenávisti, stěžují si české političky

04.04.2021 7:58

I když je zapojení žen do aktivní politiky ve světě již běžná věc, v Česku se stále zdá raritou. České volené činitelky, které se chtějí podílet na rozhodování stejně jako muži, tak na rozdíl od nich často čelí nejrůznějším nenávistným slovním útokům a výhrůžkám. Zvykly si, že je musí vnímat jako nedílnou součást své politické kariéry. Některé z nich vyzpovídal server iDNES.cz, podívejte se sami, o jaké zkušenosti se podělily.

„K plotně!“ Čelíme nenávisti, stěžují si české političky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Terčem nenávistných útoků je pirátská poslankyně Olga Richterová. „Žiju život úplně normální mámy. Snažím se co nejlíp dělat politickou práci – podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A na slušnou žádost o stažení lži prostě přijde stupňování útoku. Mně psala spousta cizích lidí ošklivé nadávky. Spousta lidí psala výzvy k zabití veřejně po internetu,“ vypověděla u soudu.

Richterová čelila nenávistím útokům na sociální síti poté, co aktivistka Nela Lisková v roce 2019 sdílela opakovaně smyšlený výrok pirátky týkající se volných bytů pro migranty. Případ se dostal až k soudu.

Podobnou zkušenost má předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „V řetězových e-mailech už ke mně doputovalo pár mých údajných výroků, které jsem ale nikdy neřekla ani nenapsala a bez dalšího ověření se šíří dál,“ uvedla Pekarová Adamová, která na denní bázi čelí desítkám vulgarit.

S urážkami nebo se sdílením nepravdivých výroků se setkávají i další ženy ve Sněmovně, v Senátu či v Evropském parlamentu. 

„Je to prakticky denní chleba. Urážek na to, že jsem žena, se mi dostává výhradně na facebooku, a výhradně pokud něco okomentuji či se vyjádřím tam, kde převládá určitá skupina lidí,“ popsala pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Nenávistné zprávy jsou dobře známy i pirátské senátorce Adéle Šípové. „Od předvolební kampaně vloni se to opakuje. Poslední mohutná vlna následovala poté, co byly zveřejněny výsledky průzkumu, že Česká pirátská strana poráží hnutí ANO. Poté vznikla fotomontáž s vyjádřením k uprchlické krizi. Do pár minut byly moje schránky zaplněny nenávistnými maily,“ popsala.

  • Původní zdroj ZDE

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) byla terčem masivní nenávisti před evropskými volbami. „Konkurence hledala něco, co by za pět let mého působení v Evropském parlamentu mohla použít proti mně,“ popsala. Hnutí SPD podle ní tehdy rozšířilo lež, že hlasovala pro přijímání migrantů.

S nespočtem výhrůžek a urážek se potýká i starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS). „Od těch marginálních až po ty opravdu vážné. Vyhrožovali mi uříznutím hlavy, vyrváním zaživa dělohy z vagíny a podobnými nechutnostmi. Výjimkou nejsou ani přání smrti a různých nemocí. Jednou mi přišla poštou i nábojnice v době, kdy jsem na Praze 2 likvidovala herny,“ uvedla.

Lidé se u političek zaměřují nejen na jejich práci, ale i na jejich vzhled. „Někdo má potřebu komentovat, jak vypadám, jiný mi radí, ať se vrátím k plotně,“ popsala europoslankyně z hnutí ANO Dita Charanzová. 

Poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD), dostala následující zprávu: „Přeji Vám jen to nejhorší v životě, přeji Vám, abyste se musela dívat, jak se vám trápí v nemoci děti a vy nemůžete udělat vůbec nic proto, aby jim bylo líp. Jste jen obyčejná svině.“ Valachová by označila z hlediska nenávisti takovou zprávu za standard. „Jsou i horší zprávy,“ dodala.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se snaží e-maily rozdělit do dvou kategorií. „První jsou čisté zlo, jsou osobní a obsahují výhrůžky, někdy i výhrůžky smrti. Na ty rozhodně neodpovídám.“ 

Političky většinou nenávistné zprávy a komentáře přijaly jako součást své práce a neřeší je, na vulgarity a nadávky neodpovídají. Podobně jako v případě jiných nerovností mezi muži a ženami i zde platí, že nástroje, jak problém řešit, jsou vcelku známé a v mnoha zemích úspěšně fungují; v Česku však chybí v tomto směru politická a společenská vůle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…