„Karavana světla“. Syrští migranti míří do Evropy. Přestaňte platit Erdoganovi výpalné, vyzývá Kobza

22.09.2022 20:09

Desítky tisíc syrských uprchlíků se v posledních dnech přes sociální síť Telegram připojily v Turecku ke skupině, která se chce společně dostat přes řeckou hranici do Evropské unie. Akce je podle listu The Guardian zřejmě organizovaná samotnými syrskými běženci. Ti ji nazvali Karavana světla a tvrdí, že je ve skupině přes 85 tisíc lidí, píše o tom iDNES.cz.

„Karavana světla“. Syrští migranti míří do Evropy. Přestaňte platit Erdoganovi výpalné, vyzývá Kobza
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranti

 

Karavana světla se v pondělí ráno vydala na cestu k městu Edirne u turecko-řeckých hranic. Organizátoři údajně očekávají, že by postupně mohla mít až sto tisíc lidí. Jsou v ní Syřané, kteří uprchli do Turecka před občanskou válkou, jež začala v roce 2011.

Původní zdroj ZDE.

Organizátoři vyzvali účastníky akce, aby si s sebou vzali spacáky, stany, záchranné vesty, vodu, potraviny s delší trvanlivostí a lékárničky pro první pomoc.

Juko Narušimaová z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) deníku The Guardian potvrdila, že o akci organizované přes sociální sítě ví a že jde o velký počet lidí, kteří se z Turecka chtějí dostat do EU. Odmítla však, že by UNHCR s tím měl něco společného či že by akci podporoval.

Již dříve se objevily informace, které šířil i český ministr vnitra Vít Rakušan, že vlnu syrských migrantů, která má aktuálním počtem na českém území převyšovat tu z roku 2015, posílá turecký prezident Erdogan. 

Poslanec, bývalý diplomat a znalec tohoto regionu Jiří Kobza pro ParlamentníListy.cz vysvětloval: „Turecko má nyní před parlamentními i prezidentskými volbami, a to je hlavní motivace Ergoganova chování. V Turecku je nyní hyperinflace, zhoršuje se ekonomická a sociální situace obyvatel i státu, mj. i v důsledku pobytu milionů migrantů na jeho území, na které Erdoganovi přispíváme finančně přes Evropskou unii i my“.

Jelikož Erdogan nedodržuje uzavřené dohody, Evropská unie by mu podle Kobzy měla přestat platit výpalné. „Náš postoj musí být jasný, po maďarském vzoru tvrdě bránit naše hranice a tyto nelegální migranty k nám vůbec nepouštět,“ vyzývá poslanec a senátorský kandidát SPD.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…