„Když začínáte válku, mějte koule." Prigožin zašel opět dál

29.05.2023 9:25

Válka na Ukrajině trvá již 460 dní a zakladatel soukromé ruské armády Wagnerovců Jevgenij Prigožin se znovu hlásí o slovo. „Pokud začínáte válku, mějte prosím charakter, vůli a ocelové koule - jen tak budete schopni něčeho dosáhnout,“ pronesl Prigožin ve veřejném prostoru. A znovu nepřímo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina. Na Ukrajině koluje video, kde nejvyšší vojenský velitel ukrajinských sil Valerij Zalužnyj naznačuje, že „přišel čas vzít si zpět, co je naše“. K národu promluvil také ukrajinský prezident Zelenskyj.

„Když začínáte válku, mějte koule." Prigožin zašel opět dál
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéf žoldácké skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin

V noci z 27. na 28. května podnikly ruské síly další masivní dronový útok na Ukrajině. K útoku využili 59 sebevražedných dronů íránské výroby Šahíd. 58 z nich prý ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila. Podle americké zpravodajské stanice CNN nad Kyjevem sestřelila přes 40 strojů a raket.

„Mluvčí ukrajinského letectva plukovník Jurij Ihnat charakterizoval tento úder jako největší útok dronů od začátku války a uvedl, že ruské síly se zaměřily hlavně na Kyjev,“ napsal k tématu washingtonský Institut pro studium války. „Ruské přidělování letecké munice k cílení na Kyjev, místo aby se upřednostňovala infrastruktura nebo vojenská zařízení, nadále omezuje schopnost této omezené ruské letecké kampaně významně snížit ukrajinské útočné schopnosti pro nadcházející protiofenzivu, jak již dříve zhodnotil ISW,“ rozváděl myšlenku institut.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém dalším projevu k národu oznámil, že Ukrajina ukončí historii moskevského despotismu. Dokládal to právě tím, že ukrajinské vzdušné síly dokázaly sestřelit většinu dronů, které mířily na vlast všech Ukrajinců.

„A děkuji všem, bez nichž si nedovedeme představit účinný odpor státu a účinnou obranu našich měst. Děkuji každému, kdo cvičí naše bojovníky a léčí jejich zranění. Kdo vyrábí a dodává zbraně. Kdo zajišťuje naši logistiku a komunikaci. Děkuji každému, kdo poskytuje Ukrajině zpravodajské informace a kdo šíří pravdu o válce a ruském teroru po celém světě. Děkuji každému, kdo zajišťuje naše záchranné operace po nepřátelských útocích a odstraňuje jejich následky,“ zdůraznil Zelenskyj.

Ukrajinci také hlásí, že tempo ruských operací kolem Bachmutu dál klesá. Mluvčí ukrajinské Východní skupiny vojsk plukovník Serhij Čerevatyj 28. května oznámil, že za posledních 24 hodin došlo v blízkosti města Bachmut pouze k jednomu bojovému střetu. Ukrajinci věří, že jim toto zklidnění situace umožní provádět další protiútoky proti ruským silám.

V Rusku se znovu přihlásil o slovo zakladatel soukromé ruské armády Wagnerovců Jevgenij Prigožin, který má za to, že ruští lidé jednoho dne ztratí trpělivost s tím, co se dnes děje. „Pokud začínáte válku, mějte prosím charakter, vůli a ocelové koule - jen tak budete schopni něčeho dosáhnout,“ pronesl mimo jiné rozhovoru.

Naznačil, že kdyby se Rusům skutečně dařilo, úředníci by nemuseli lidem vypravovat, že se podařilo otevřít novou firmu tam či onde. ISW spekuloval, zda tady Prigožin narážel na Putinovy mnohahodinové hovory před skupinou voličů, kde vyprávěl, jak vyřeší situaci v jednom regionu, nechá postavit školu ve druhém a posvítí si na možnou korupci v regionu třetím.

„Prigožin možná útočí na Putina za to, že Prigožinovi neposkytl nějakou slíbenou odměnu za zmocnění se Bachmutu. K předchozímu Prigožinovu útoku na Putinovu osobu došlo 9. května - symbolického svátku, který Putin možná chtěl využít k tomu, aby vylíčil deklarované vítězství Ruska v Bachmutu jako úspěch rovnocenný tažení Sovětského svazu na Berlín v roce 1945,“ poznamenal ISW.

Washingtonský institut v této souvislosti spekuloval, že ruské ministerstvo obrany možná sabotovalo snahy Wagnerovců o dobytí Bachmutu do 9. května a Putin tyto sabotáže přehlížel, aby nemusel Prigožinovi splnit, co mu snad za dobytí Bachmutu do 9. května slíbil.

Na Ukrajině koluje video, kde nejvyšší vojenský velitel ukrajinských sil Valerij Zálužnyj naznačuje, že „přišel čas vzít si zpět, co je naše“ a ukrajinští vojáci mu na videu odpovídají, že přišel čas pomsty a žádají Boha, aby požehnal jejich zbraním a jejich snaze osvobodit celou svou vlast.

A na jihu v okupovaném Mariupolu se podle CNN skutečně ozvaly výbuchy. Rusové tvrdí, že se nikomu nic nestalo, Ukrajinci oponují, že po útocích zůstalo několik mrtvých. CNN upozornila, že žádnou z těchto informací nemohla nezávisle ověřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 29.05.2023 10:52:46
Propaganda jako před rokem 1989.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…