„Koupit to nejlepší, co existuje“. Poslanec ODS hájil nákup stíhaček. Našel citát z Masaryka

30.04.2023 20:06 | On-line

„Jako kdyby chudá rodina šla koupit ferrari. Lidi tady nebudou mít za co platit energie a jídlo,“ kritizovala v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS poslankyně SPD Karla Maříková vládní plán na pořízení letounů F-35. „Bylo tu řečeno, ať vláda šetří u sebe, ale vláda chce šetřit na lidech,“ připojila. „Takže rezignujeme na obranu naší země a místo toho ty peníze rozdáme lidem?“ oponoval jí na to poslanec ODS Jan Bureš a odmítl, že bychom měli jít ve šlépějích Václava Havla.

„Koupit to nejlepší, co existuje“. Poslanec ODS hájil nákup stíhaček. Našel citát z Masaryka
Foto: Archiv Karly Maříkové
Popisek: Poslankyně SPD Karla Maříková

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

V roce 2027 Česku vyprší smlouva o využívání švédských gripenů, a Česko tak hledá možnosti, jak je nahradit, přičemž vláda na základě vojenského doporučení armády zmiňuje, že hodlá usilovat zejména o jedny z nejmodernějších letounů, jimiž jsou americké F-35 Lightning II. Zatímco se v dubnu v USA uskutečnila další jednání o podmínkách jejich možného pořízení, mnozí politici se stále neshodnou, zdali jsou takto moderní stroje, avšak zároveň nákladné stroje pro naši obranu potřeba.

„Když poslouchám návrhy, abychom šetřili na (zaměstnaneckých) benefitech a na druhou stranu se na Ministerstvu obrany jedná o tom, zda si koupíme, nebo nekoupíme bojové letouny F-35, tak mi to přijde jako úplná nehoráznost. Bylo tu řečeno, ať vláda šetří u sebe, ale vláda chce šetřit na lidech,“ trhala plán na pořízení 24 kusů těchto letounů poslankyně SPD Karla Maříková v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Jako kdyby chudá rodina šla koupit Ferrari. Lidi tady nebudou mít za co platit energie a jídlo,“ pokračovala Maříková v kritice plánu na pořízení letounů F-35. Vyčetla přitom politikům, že pokud v ní „jsou od školky“, tak nemají ohledně finančních prostředků, které mají běžní lidé, ponětí. „Jste úplně mimo a ve svém vakuu,“ vypálila i směrem k poslanci ODS Janu Burešovi.

Bureš naopak mínil, že je v aktuální bezpečnostní situaci „nesmyslné“, abychom šetřili na bezpečnosti naší země. „Buď budeme mít funkční obranu naší země, nebo na to rezignujeme. Nic mezi tím. Jestli chceme mít kompetentní armádu, bude to holt stát peníze,“ poznačil.

Podle poslance ODS aktuálně máme šance „koupit to nejlepší, co existuje“, a obrana prostě „něco stojí“. „Ale jak už říkal Tomáš Garrigue Masaryk – o hranicích se nediskutuje, hranice se brání klackem,“ dodal.

Argumenty Maříkové jsou podle něj zcela liché. „Takže rezignujeme na obranu naší země a místo toho ty peníze rozdáme lidem?“ nechápal a poukázal, že i vzhledem k ruské agresi na Ukrajině bychom měli opustit pozici „černého pasažéra“ v alianci NATO.

„Byli jsme přitom vždy hrdí na náš obranný průmysl, na tom není přece nic špatného. Vyčítali jsme prezidentovi Václavu Havlovi, že nechal pozavírat továrny. Dejme nyní našemu obrannému průmyslu šanci, aby se do obrany země a vývozu zapojil,“ pokračoval.

Na otázku Maříkové, zdali „nás tady chce někdo napadnout“, pak připojil, že se všichni kolem nás snaží zajistit obranu země. „A váš názor je nechat to být? SPD se nechce starat o obranu naší země,“ nechápal. „Jste jak ta vaše ministryně války, jak jí přezdívají lidé na sociálních sítích,“ stála si však za svým poslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsme zase blíže ke zničení světa, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 01.05.2023 8:02:10
F-35 mohou nést jaderné zbraně. A o to našim politikům přece jde.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …