„Kyjev? Nic.“ Vyhozená učitelka nemlčí. A další zvrat

19.04.2022 9:46 | Ze sítí

Českými médii koluje kauza vyhozené učitelky Martiny Bednářové, která vyprávěla žákům o Ukrajině a prohlásila mimo jiné, že „v Kyjevě se nic neděje“ nebo že ČT je vázaná na George Sorose. Učitelka ve svém prohlášení uvedla, že se snažila žáky seznámit s názorovou pluralitou a vštípit jim, aby informace vyhledávali z více zdrojů. Za její slova však na ni vyučený prodavač a čerstvě vystudovaný advokátní koncipient Michal Krajčírovič podává trestní oznámení za schvalování trestných činů, genocidia a možná i terorismu. „Otevřené obhajování ruské agrese, popírání útoku a gumování mozku dětem snášet nebudu,“ prohlašuje.

„Kyjev? Nic.“ Vyhozená učitelka nemlčí. A další zvrat
Foto: Repro Facebook
Popisek: Michal Krajčírovič, vyučený prodavač a advokátní koncipient

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí
Českem hýbe kauza učitelky Martiny Bednářové, která žákům osmé třídy základní školy v Praze 6 vyprávěla svou verzi událostí na Ukrajině. Ovšem byla nahrána, nahrávku pak zveřejnily SeznamZprávy a učitelka přišla o místo. Proslavila se hlavně její slova, že v Kyjevě se „nic neděje“ a že ČT spadá pod média vázaná na miliardáře George Sorose.

Vyjádření vyhozené učitelky publikoval server Pedagogické.info. Dotyčná učitelka v něm říká, že jako pedagog vyučující češtinu na základní škole pracuje celoživotně. „Dne 8. 4. 2022 jsem však byla z donucení vedení školy a starosty MČ P6 nucena zaměstnání opustit. Stalo se tak bezprostředně po hodině slohové průpravy, jejímž tématem byla práce s informacemi. V hodině jsme se zabývali dnes tolik diskutovanou tematikou rusko-ukrajinské války a stručnými, přehlednými dějinami obou států. Pracovala jsem pouze s ověřenými a historicky zdokumentovanými fakty,“ tvrdí učitelka.

A dodává: „Cílem této hodiny bylo, aby se žáci dokázali zorientovat v dostupných informacích, aby se naučili vnímat polarizaci společnosti, odlišný názor brali jako věc běžnou, která je nijak neohrožuje, dokázali s ním pracovat a neodsuzovali jej. Žákům rovněž vštěpuji, aby se při získávání jakýchkoliv informací vždy orientovali na více zdrojů a pomocí zdravého logického úsudku si vytvořili vlastní názory a postoje.“

Bednářová argumentuje tím, že svoboda názoru je zaručena ústavou, stejně jako demokratická diskuse. A pokud je někdo začne omezovat a používat zákazy a vyhrožování, tak už se nejedná o demokracii, ale o zastrašování a diktaturu, míní. „Utvrzuje je pak pouze v tom, že argumenty nemá a pravda je jinde, než tvrdí,“ říká učitelka. Dle svých slov hovoří čtyřmi jazyky, tedy si informace hledá i ve francouzském, německém a ruském tisku.

„Své ‚postavení mimo službu‘ iniciované jedním z rodičů, schválené vedením školy a podpořené starostou Prahy 6, jehož důvody mi dosud nikdo nevysvětlil a nejsou mi známy, vnímám jako alarmující popření všech demokratických principů a svobod v tomto státě a bezprecedentní omezení slova a názoru,“ prohlašuje Martina Bednářová, podle které ani vedení školy, ani starostovi nejde o vzdělání dětí, když po dvou letech covidové výuky vyhazuje zkušenou češtinářku.

„Až doposud jsem byla přesvědčena, že doby ‚my víme, co si myslíš‘ či ‚každý kdo souhlasí/nesouhlasí, bude...‘ jsou nenávratně pryč. Jak je ovšem vidět, nejsou. A je mi z toho hodně, hodně úzko,“ praví závěrem.

Učitelka již ztratila své zaměstnání. Některým lidem to však evidentně nestačí. Za její slova, o kterých se dozvěděl v médiích, na ni podává trestní oznámení Michal Krajčírovič, vyučený prodavač smíšeného zboží s právnickým vzděláním. „Působím jako advokátní koncipient v advokátní kanceláři Mgr. Milana Kvasnici, advokáta, a věnuji se téměř výhradně sporům. Kromě sporů je mojí specializací obchodní právo (korporace a jejich zakládání, změny či přeměny) a správní právo (deliktní a daňové),“ uvádí dotyčný na své stránce. Právnické vzdělání dokončil Krajčírovič podle sociálních sítí teprve nedávno, na začátku února tohoto roku.

V trestním oznámení argumentuje, že svoboda názoru není ani podle zákona, ani podle judikatur bezbřehá a že projev Bednářové „není v žádném případě možné považovat za projev, který by se pohyboval v mezích ochrany svobody projevu“. Bednářová se podle něho měla dopustit schvalování trestného činu, také popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia a do třetice podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

V textu trestního oznámení mimo jiné zmiňuje prohlášení nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, který právě varoval, že kdo by schvaloval činy Ruska, tak se může vystavit trestnímu stíhání. A protože učitelka mluvila o Vrběticích, tak dle Krajčíroviče mohla spáchat trestný čin podpory a propagace terorismu.

Je tedy namístě, aby se orgány činné v trestním řízení seznámily s nahrávkou a „posoudily případné naplnění dalších skutkových podstat trestných činů“, míní Krajčírovič ve svém trestním oznámení, které zároveň publikoval na twitteru, kde k němu napsal, že těžce snáší lidskou blbost a lži. „Otevřené obhajování ruské agrese, popírání útoku a gumování mozku dětem ale snášet nebudu,“ prohlašuje s tím, že trestní oznámení zaslal na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…