„Lže!“ Babiš se brání útoku z ODS. Toto sahá až k Merkelové. A vzkaz Fialovi

05.03.2020 20:30

Babiš odmítá tvrzení europoslankyně za ODS Veroniky Vrecionové, že po německé kancléřce Angele Markelové vyžadoval „zkrocení“ předsedkyně rozpočtového výboru Evropského parlamentu Moniky Hohlmeierové, která byla spolu s dalšími europoslanci minulý týden v České republice, aby se zabývala údajným premiérovým střetem zájmů. Nyní ministerský předseda přechází do protiútoku. Od Vrecionové mezitím padají další ostrá slova směrem k šéfovi vlády. „Mnohokrát při lži chycený lhář, sprosťák a hamoun,“ zaznělo od europoslankyně s tím, že „není na výslechu StB“.

„Lže!“ Babiš se brání útoku z ODS. Toto sahá až k Merkelové. A vzkaz Fialovi
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí
Vrecionová obvinila předsedu vlády Andreje Babiše z toho, že měl údajně telefonovat německé kancléřce Angele Markelové kvůli předsedkyni rozpočtového výboru Evropského parlamentu Monice Hohlmeierové, která byla s dalšími europoslanci minulý týden v České republice, aby se zabývala premiérovým střetem zájmů.

„Další příklad zneužití moci ze strany Andreje Babiše je jeho telefonát německé kancléřce, aby si ‚zkrotila‘ svou europoslankyni, která předsedá kontrolnímu výboru. Že takto jedná Andrej Babiš se svými zaměstnanci a poslanci, je jeho věc, ale že takto jedná v zahraničí, je nepřijatelné,“ napsala europoslankyně za ODS na svůj Twitter. Tvrzení zmínila i na tiskové konferenci ODS ve Sněmovně.

Informace má podle jejího následného vyjádření pocházet od jejího kolegy z německé CDU. Ten má mít blízko právě i k německé kancléřce. „Tuto informaci mi sdělil kolega europoslanec za německou CDU, který má blízko k Angele Merkelové. A kdo zná Babiše, tak se této praktice nediví,“ tvrdí.


Babiš tvrzení Vrecionové popírá a označuje jej za lež. Podobná slova prý nikdy nepronesl a požádal europoslankyni, ať své tvrzení podloží důkazy, anebo se hned omluví. „Paní Veronika Vrecionová lže. Nikdy, opakuji, nikdy jsem kancléřce Merkelové netelefonoval s tak nesmyslným požadavkem, aby si ‚zkrotila‘ paní Hohlmeierovou. Fakt úlet. A divím se, že ji Petr Fiala nechá takové lži bez důkazů veřejně tvrdit. Buď je předložte, nebo se, prosím, hned omluvte,“ uvedl premiér.

Omluvit se ale Vrecionová odmítá a za svými výroky si stojí. „Fakt mě baví, že mě k omluvě vyzývá zrovna Andrej Babiš, mnohokrát při lži chycený lhář, sprosťák a hamoun. Moji kolegové v Evropském parlamentu mi řekli, že Andrej Babiš skutečně na Angelu Merkelovou tlačil, nemám důvod jim nevěřit,“ odvětila. Jména aktérů sdělení zveřejnit taktéž nehodlá: „Nejsme na výslechu StB, pane premiére, abyste si vynucoval jejich jména.“


Hohlmeierová, kterou podle Vrecionové Babiš požadoval „zkrotit“, spolu s dalšími členy rozpočtového výboru EP v únoru navštívila v Praze úřady, aby zjišťovala fakta o Babišově možném střetu zájmů. Babiš poté nazval české europoslance a členy mise Mikuláše Peksu (Piráti) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) vlastizrádci a Hohlmeierovou označil za pomatenou. Stalo se tak během minulého pátku na tiskové konferenci věnující se z velké části hrozbě koronavirové nákazy. Babiš zopakoval, že ve střetu zájmu není a v řešení svých majetkových záležitostí postupoval podle českého zákona.

„Určitě pan Zdechovský a pan Peksa jsou vlastizrádci. To jsou čeští poslanci, kteří by měli hájit české zájmy a nepoškozovat české zájmy. ... To jsou lidi, kteří pomlouvají naší zemi a lžou. Ta paní (Hohlmeierová) je totálně pomatená, protože ona nechápe, jak fungují evropské dotace a jak se přidělují,“ pronesl tehdy Babiš s tím, že podobné výbory fungují i za peníze českých daňových poplatníků. „Žádný střet zájmů nemám, protože jsem postupoval podle lex Babiš,“ pravil dále premiér.

Později se za svá slova na adresu dvou českých europoslanců omluvil. Předseda EP David Sassoli zvažuje, že se obrátí kvůli Babišovým výrokům na Česko.

Mise Hohlmeierové dospěla k závěru, že ČR nemá jasná pravidla pro řešení situací, které by mohly být vnímány právě jako konflikt zájmů. V delegaci bylo pět členů výboru, šestým europoslancem ve skupině byl Peksa, který členem není.

Ve čtvrtek při návštěvě Karlštejna v reakci na poslední vývoj kauzy ministerský předseda zmínil, že David Sassoli dostane dopis od českých zemědělců, protože Hohlmeierová je podle něj urazila. „Ona té problematice vůbec nerozumí. A to, jak jsem se o ní vyjádřil, je vlastně správný výrok,“ řekl premiér.

Již předtím se Hohlmeierová vůči Babišovi ohradila. „Evropská unie nesmí tolerovat takové urážky od šéfa evropské vlády na adresu členů instituce EU. Tento nepřípustný propad stylu politického vyjadřování žádá jasnou reakci,“ napsala Hohlmeierová ve středečním dopisu pro novináře. Babišovi má pak podle ní šéf EP dát jasně na srozuměnou, že jeho reakce je „netolerovatelná“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…