,,Macronovi hoří kostel a on peskuje Kurze." Silná slova o summitu EU

20.07.2020 12:14

Vyjednávání sedmadvaceti lídrů EU o pomoci členským státům EU se zadrhlo. Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že ho jeho nizozemský kolega Mark Rutte nenávidí. Francouzský prezident Emmanuel Macron naštvaně bouchá do stolu a premiér Andrej Babiš (ANO) si pochvaluje, že dokázal vyjednat pro Česko vůbec nejvíc peněz navíc. Teď vstupuje na scénu europoslanec Jan Zahradil, který je odhodlán uvést věci na pravou míru. Nahlédněte.

,,Macronovi hoří kostel a on peskuje Kurze." Silná slova o summitu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

Sedmadvacet prezidentů a premiérů EU se od pátku přou o to, jak nastavit balík ekonomické pomoci pro členské státy zasažené koronovirem. Zatímco jižní křídlo volá po tom, aby se zadlužila EU jako celek 750 miliardami euro, které budou rozděleny v podobě dotací, severské šetřivější země, mezi které se momentálně počítá i Rakousko, by chtěly balík peněz o něco zmenšit a rozdělit ho skrze klasické půjčky. K obhájcům tohoto modelu patří nizozemský premiér Mark Rutte a rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Francouzský prezident Emmanuel Macron už Kurze stačil obvinit, že se nesnaží najít kompromis a dbá jen o svůj mediální obraz. Tomu se europoslanec Jan Zahradil (ODS) od srdce zasmál. „Macron (!) vytýká Kurzovi, že se stará jen o svůj mediální obraz,“ napsal Zahradil na sociální síti Facebook a přidal smajlíka.

Zahradil o summitu

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl si ještě přisadil „Macron je výbornej. Zatímco mu hoří další kostel, peskuje Kurze,“ konstatoval taktéž na sociální síti.

Europoslanec se rozhodl popsat, o co jde v posledních dnech v Bruselu doopravdy.

„Summit EU o finančním balíku “plánu obnovy”: postupně spadly masky, sundaly se rukavice a ukázala se podstata, o niž jde:

1) kdo to bude platit

2) kdo o tom bude rozhodovat.

Všechno ostatní je jen slovní omáčka. Velmi cenné poznání,“ upozornil.

Zahradil o summitu

Nešetřil ani českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který oznámil národu, že se mu podařilo pro Česko vyjednat největší navýšení peněz z celé EU. Zahradil se rozhodl tuto informaci uvést na pravou míru.

„Zavádějící titulek. Ty ‚peníze‘, o kterých mluví Babiš jako o něčem skutečném, co sem nejspíš spadne jen tak z nebe, zatím neexistují. EU si většinu z nich bude muset vypůjčit. Všichni členové za tento dluh budou ručit. Premiér by měl proto spíše občanům sdělit, jaké nové závazky z toho pro ČR poplynou a jaký očekává vývoj našeho veřejného dluhu. Ten zatím činil uměřených 34% HDP (několikanásobně lepší než Itálie, Francie, Španělsko, Řecko atd.), ale bude se zhoršovat jak v důsledku vlastních masivních deficitů, tak v důsledku této evropské ‚sekery‘,“ zdůraznil Zahradil.

Zahradil o summitu

V diskusi pod svým příspěvkem také připomněl, že předpokládaný dluh 750 miliard euro představuje pětinásobek jednoho rozpočtu.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…