„Milá maminko!“ Advokátka Kovářová se rozepsala o Pelikánovi a českých soudech

07.07.2017 13:30

Někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se v komentáři pro Lidové noviny zamýšlí nad novými pravidly, jimž budou muset vyhovět nový uchazeči o soudcovský talár. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán připravil prý tak přísné podmínky, že snad ani nestojí za to zkusit jim dostát.

„Milá maminko!“ Advokátka Kovářová se rozepsala o Pelikánovi a českých soudech
Foto: Archiv DK
Popisek: Daniela Kovářová

Bývalá ministryně spravedlnosti, advokátka Daniela Kovářová se rozhodla napsat dopis „své mamince“. V něm prozrazuje, že byly zveřejněny podmínky pro uchazeče na post u Nevyššího soudu. Stát se soudcem Nejvyššího soudu není snadné, ale s tím tak nějak všichni počítají. Ve stejnou dobu ovšem ministr Pelikán zveřejnil seznam požadavků, který musí splnit uchazeči o post „obyčejného“ soudce.

„Stát se soudcem by pro mě bylo mnohem složitější. No jenom si to představ: výběrové řízení, psychotesty, supersložitý případ, který bych musela vyřešit, zkoušky a kdoví co ještě. Skutečně nevím, zda by se mi chtělo vystavit se tak rizikovému testování. Jsem zvědavá, zda oba materiály budou platit současně, či zda se vylučují, napsala Kovářová v glose, kterou uveřejnil také server Neviditelný pes.

Celý komentář naleznete ZDE.

Vzpomíná přitom na slova svého tatínka, který prý říkával, že soudce nemusí být super vzdělaný a dokonce není rozhodující, kolik řečí umí. Rozhodující je, aby byl soudce moudrým člověkem a také spravedlivým člověkem, který bude mít pochopení pro každodenní trable lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…