„Mlčí. Netleskají... Zachraňme to.“ Zeman naléhavě oslovil Zaorálka, odteď zase ministra

27.08.2019 13:48

Po třinácté hodině odpoledne jmenoval prezident Miloš Zeman Lubomíra Zaorálka ministrem kultury. Definitivně tak snad skončila politická krize, která odstartovala v polovině května. Zaorálkovu jmenování byl vedle premiéra Andreje Babiše (ANO) a samotného Zaorálka přítomen i předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Mlčí. Netleskají... Zachraňme to.“ Zeman naléhavě oslovil Zaorálka, odteď zase ministra
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Takže, vážený pane premiére, vážený pane vícepremiére, vážený nový ministře kultury, dámy a pánové,“ zahájil prezident pozdravem.  

„Za třicet let, co se pohybuji v politice, jsem potkal řadu ministrů kultury. A každý z nich musel řešit jedno dilema. Každý z nich měl koláč peněz. A když se ten koláč rozkrojí, tak se nezvětší, upozornil Zeman s tím, že když dá více peněz na živé umění a na různé festivaly, pravděpodobně se dočká potlesku médií. Prezident však Zaorálka požádal, aby se na potlesk médií neohlížel a věnoval se péči o památky.  

„Protože máme oba rádi Bibli, tak si vzpomínám na citát: Vcházejte úzkou cestou, která je cestou k životu, nikoli cestou širokou, která je cestou k smrti,“ pravil prezident. Apeloval na Zaorálka, české kulturní památky netleskají, památky mlčí a chátrají. Jsou to naše markanty a my jsme k nim nedokázali přidat markanty nové. Je to naše ostuda,“ posteskl si prezident s tím, že je tedy naším úkolem alespoň to uchovat pro příští generace památky starší. „Přeji vám pane ministře, abyste šel úzkou cestou a něco po vás zůstalo,“ uzavřel Zeman před kamerami České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…