„Musíme zajistit defializaci společnosti!“ Výbušný povel Havlíčka celému sněmu

10.02.2024 11:18 | Reportáž

Hnutí ANO dnes zahájilo celostátní sněm, na kterém si bude volit své vedení. „Vládní koalice má sice ve Sněmovně většinu, boj ve prospěch lidí však nevzdáme!“ zaznělo z úst předsedy hnutí Andreje Babiše, který znovu kandiduje na pozici předsedy. Protikandidáta nemá. Karel Havlíček požaduje „defializaci společnosti“.

„Musíme zajistit defializaci společnosti!“ Výbušný povel Havlíčka celému sněmu
Foto: Repro: YouTube
Popisek: projev místopředseda ANO Karla Havlíčka na celostátním sjezdu hnutí

Svůj projev přednesl i předseda hnutí Andrej Babiš. „Vážené dámy, vážení pánové, znovu před vás předstupuji jako kandidát na předsedu hnutí,“ oznámil Babiš hned zkraje.

V minulém roce prý několikrát zvažoval, že s politikou skončí. Ač má dle svých slov stále spousty energie a elánu, politika nikdy nebyla cílem jeho života ani vrcholem jeho kariéry. „Co mě ale přimělo v politice ještě zůstat, je velká podpora, které se mi dostává nejen od členů hnutí ANO, ale především od občanů, které už druhým rokem dře z kůže současná vláda neschopných amatérů a všehoschopných asociálů,“ řekl Babiš.

„Budu brutálně upřímný – jako vždy. Jediné, na čem mi záleží, je tah na branku a výsledky. Tím jsem se vždy v práci řídil, a očekávám to i od ostatních. Kdo chce pracovat, má dveře otevřené. Kdo k nám přišel politikařit a bohatnout, s tím se musíme rozloučit,“ řekl s tím, že hnutí ANO není tradiční stranou.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32492 lidí
Strana má dle slov Babiše výsledky, a to ať už z doby, kdy bylo ANO ve vládě, tak i nyní v opozici. Uvedl některé z úspěchů, které straně přičítá. „Byli jsme šestou nejbezpečnější a nejméně zadluženou zemí v EU, mzdy reálně rostly o 8,2 %, průměrný plat učitelů vzrostl na více než 48.000 korun, daně jsme snižovali,“ připomněl Babiš. Snížení daní vyčíslil na 504 miliard korun.

„Naše vláda rekordně navyšovala důchody, senioři měli konečně důstojné penze,“ dodal Babiš.

„Nikdy v dějinách jsme neměli tak arogantní, amatérskou a neschopnou vládu v čele s naprosto nekompetentním premiérem, který lidem téměř každý den neomaleně lže do očí a který je úplně odtržený od reality v České republice,“ kritizuje Babiš současnou koaliční vládu „Spolu“ v čele s předsedou vlády Petrem Fialou z ODS.

Cílem hnutí ANO je dle slov Babiše zlepšovat lidem život. „V tom se diametrálně lišíme od Fialovy vlády, jejíž prioritou není Česká republika a její občané, ale především Ukrajina a přikyvování Bruselu.“ Babiš doplnil, že ANO, jakožto nejsilnější opoziční strana, za české občany bojuje.

„Jsme tvrdou opozicí a pětikoalici dáváme jasně najevo, že sice má většinu 108 poslanců, ale to neznamená, že boj ve Sněmovně ve prospěch lidí vzdáme,“ řekl a dodal, že vládě budou dále bránit v přijímání „asociálních zákonů a opatření“, jako je například zvyšování daní, krácení důchodů nebo ubírání výhod pro mladé lidi.

A dál pokračoval s kritikou Fialovy vlády – kvůli níž jsou podle Babiše v České republice jedny z nejvyšších cen elektřiny v Evropské unii, nejdražší bydlení v Evropské unii a výpadky základních léků. „I ulice se stávají stále více nebezpečné,“ doplnil.

„Boj proti korupci vláda vůbec neřeší, naopak – vláda je jejím ztělesněním,“ zmínil kauzu Dozimetr i „zapomenutý milion“ premiéra Fialy. „Mohl bych o tom mluvit hodiny,“ podotkl Babiš.

Zmínil i roli médií, která jsou dle jeho názoru proti hnutí ANO zaměřena. „Stojí proti nám většina komentátorů a novinářů včetně těch veřejnoprávních a takzvaných nezávislých expertů, u kterých nikdy nevíme, pro koho pracují a kdo je skutečně platí. Právě oni tu dvanáct let živí vůči nám nenávist a okatě fandí vládním stranám. Dvojí metr médií je tak evidentní, že to vidí i slepí,“ prohlásil Babiš. Útoky médií si vysvětluje tím, že hnutí ANO je úspěšné a že zmínění lidé „se naší strany bojí“.

Předseda ANO pochválil i stínovou vládu Karla Havlíčka. „Poprvé v dějinách má Česká republika opravdovou funkční stínovou vládu. Není to nějaký debatní klub, který se občas sejde, jak tomu bylo vždy v minulosti u jiných stran,“ poznamenal Babiš.

Anketa

Který diskusní pořad je nejlepší?

hlasovalo: 13019 lidí
Karel Havlíček na sněmu také dostal prostor – předpověděl, že hnutí ANO nyní čekají dva nejdůležitější roky v historii strany vůbec. „Nejde jenom o troje významné volby naplánované na rok 2024, ale blíží se rok 2025, kdy dojde nepochybně k největšímu politickému souboji od dob revoluce.“

Proti ANO budou stát strany koalice, většina médií i neziskovky, uvedl Havlíček. „Nenechme si vnutit, že tu svatou válku vedou proti našemu předsedovi. Protože jestliže ji vedou proti němu, vedou ji proti nám všem,“ prohlásil rázně se zdviženým ukazováčkem.

Jedině výrazný úspěch hnutí ANO v roce 2025 může zajistit „defializaci společnosti“ – a vysvětlil, že tím myslí zabránění další devastaci hospodářství České republiky, konec s nálepkováním lidí na ty „horší a lepší“ a zabránění poučování o tom, co je, a co není demokratické.

„Defializace znamená to, že musíme zabránit a ukončit aroganci elitářství, lži a nebývalou míru nekompetence,“ pokračoval Havlíček. „Defializace znamená ukončit přehlídku povrchnosti, frází signálu, alibismu, neuvěřitelné absence profesní zdatnosti, rozhodnosti a schopnosti něco měnit – za něco bojovat.“

Podle slov Havlíčka, v současné době politika rozděluje rodiny, přátele i kolegy. „Co hůře, dopadá dnes i na vztahy učitelů a žáků. Nemůžeme před tím zavírat oči, to prostě není normální.“

Mimořádné nebezpečí Havlíček spatřuje i v tom, že nejenže lidé nevěří vládě, ale přestávají věřit i státu. „Toto vše musíme změnit,“ prohlásil.

Projevy ze sněmu ANO ke zhlédnutí zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pravil Havlíček k závěru:, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUllsperger_1 , 10.02.2024 12:23:07
"Mimořádné nebezpečí Havlíček spatřuje i v tom, že nejenže lidé nevěří vládě, ale přestávají věřit i státu. „Toto vše musíme změnit,“________________________________________________________________________ Důvěra ve stát dostala největší zásah od Ústavního soudu po kauze legitimity snížení valorizace důchodů.

|  11 |  1

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…