„Můžeme si dovolit dvě války.“ Americká ministryně promluvila, ale zatím USA nemohou nic

16.10.2023 22:22

Můžeme si dovolit dvě války, říká ministryně financí Spojených států amerických Janet Yellenová. V rozhovoru pro Sky News uvedla, že USA si mohou dovolit podporovat válku na dvou frontách. Tedy i nadále podporovat Ukrajinu i Izrael. Zdůraznila, že je také důležité se snažit zamezit obětem na civilistech.

„Můžeme si dovolit dvě války.“ Americká ministryně promluvila, ale zatím USA nemohou nic
Foto: Petr Michalů
Popisek: Děla před hlavním vchodem do Centrálního Muzea Velké vlastenecké války v Moskvě

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí
Ekonomika a veřejné finance jsou podle ministryně financí Spojených států amerických Janet Yellenové za Demokratickou stranu v dobré kondici, která dokáže zajistit podporu amerických zájmů v zahraničí.

Spojené státy si „rozhodně“ mohou dovolit i nadále finančně podporovat jak Ukrajinu proti ruské agresi, tak i nyní podporovat Izrael, neboť konflikt mezi Izraelem a Hamásem ohrožuje bezpečnostní stabilitu na Blízkém východě. „Amerika si rozhodně může dovolit stát při Izraeli a podporovat jeho vojenské potřeby a také můžeme a musíme podporovat Ukrajinu v jejím boji proti Rusku,“ uvedla Yellenová.

Podle Yellenové je zatím příliš brzo na to, aby bylo možné pochopit ekonomické důsledky posledního konfliktu. Ceny ropy a zemního plynu navíc zůstávají nestabilní právě v souvislosti s narůstajícími obavami z rozšiřující se války na Blízkém východě.

V rozhovoru dále apelovala na republikány k zaplnění místa po odvolání předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho z funkce, aby mohla potřebným zemím plynout větší finanční podpora. „Je skutečně na Sněmovně reprezentantů, aby našla, dosadila předsedu a dostala nás do situace, kdy bude možné přijmout legislativu,“ prohlásila ministryně.

Finanční podpora obou zemí je v současnosti americkou prioritou. „Musíme přijít s finančními prostředky, a to jak pro Izrael, tak pro Ukrajinu. To je priorita,“ uvedla Yellenová.

Zopakovala, že Spojené státy americké jsou na straně Izraele a podporují ho v jeho obraně: „Stojíme na straně Izraele. Amerika také dala Izraeli jasně najevo, že s ním úzce spolupracujeme, že má právo se bránit.“

Zmínila též, že aktuálně probíhají diplomatické rozhovory týkající se možnosti vyvíjení tlaků na Írán, aby se nezapojoval do války. Bližší informace ohledně rozhovorů však Yellenová neposkytla.

Ke konci rozhovoru nicméně zdůraznila důležitost snahy o omezení ohrožení životů civilistů. „Je však důležité snažit se v maximální možné míře ušetřit životy nevinných civilistů,“ dodala americká ministryně financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ne jen dvě, i víc. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 17.10.2023 7:49:41
Hlavně ať neteče krev Američanů a za naše zájmy umírají jiní podlidé, dobrý by byl konflikt s Čínou, Íránem.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…