„Můžu jít na rande? A do kdy mám být doma?“ Nový web ke covidu, který navrhl Feri, baví veřejnost

08.11.2020 11:44

K lepšímu přehledu o platných vládních opatřeních, ve kterých se kvůli jejich četnosti a řadě výjimek mnoho lidí ztrácí, vznikl vedle vládního webu také nový portál ke covidu. Nařízení jsou zde podrobně vysvětlena. Některé dotazy týkající se situací ze života, a odpovědi, jak se v nich v době pandemie správně zachovat, vzbuzují nemalou pozornost... a lid se baví.

„Můžu jít na rande? A do kdy mám být doma?“ Nový web ke covidu, který navrhl Feri, baví veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rouška na obličej, ilustrační foto

Na webu covid.gov.cz vznášejí lidé řadu dotazů a následně se dozvědí, co mají za určitých situací dělat. Kromě odpovědí na otázky, jako je stěhování či za jakých pravidel může být otevřená cukrárna, se objevuje řada dalších, ze kterých si někteří dělají legraci.

Mezi časté dotazy byla zařazena například otázka: „Můžu jít na rande?“

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí
Web vysvětluje, že situaci je třeba řešit takto: „Ano, ale nejprve si zjistěte riziko nákazy. Momentálně doporučujeme vynechat osobní setkání,“ zní rada z webu.

Sociálních kontaktů se týká i další častá otázka: „Můžu vzít svou přítelkyni na rande?“

V odpovědi se klade důraz na dodržování hygienických zásad: „Ano, ale dodržujte hygienická opatření (roušky v přítomnosti dalších osob apod.),“ radí webová stránka.

Na další otázku vyvolávající zájem – „Do kolika musím být doma, když mě obecně rodiče pouštějí do půlnoci?“ následuje odpověď: „Do 21:00, protože po deváté večer platí obecně zákaz vycházení,“ připomíná portál platná nařízení.

Vznik webu inicioval poslanec Dominik Feri (TOP 09), když před dvěma týdny interpeloval předsedu vlády Andreje Babiše, že podobný web lidem chybí.

Poslanec Feri se rovněž na přípravě covidového informačního portálu podílel. Na webu je popsáno zhruba na 300 životních situací, které se lidem běžně dějí, ale v nichž v koronavirové krizi lidé tápou, jak je nyní řešit. Výhodou, podle Feriho, je to, že vysvětlení zde nejsou podávána právnickou řečí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…