„My jsme lid. Odpor. Deportujte je. My to zvládneme? Merkelová nezvládne ochránit ani nádraží.“ Výroky z drsné akce v ulicích Lipska

12.01.2016 10:41

Tisíce příznivců „krajní pravice“ se včera shromáždily ve východoněmeckém Lipsku, aby protestovaly proti masivní migrační vlně směřující do Německa. Právě ta je dle jejich názoru příčinou sexuálního násilí, jakému čelily stovky žen v Kolíně nad Rýnem při silvestrovských oslavách.

„My jsme lid. Odpor. Deportujte je. My to zvládneme? Merkelová nezvládne ochránit ani nádraží.“ Výroky z drsné akce v ulicích Lipska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Rozlícený dav lidí spílal především kancléřce Angele Merkelové, kterou demonstranti obviňují z devastace jejich země. „My jsme lid. Odpor. Deportujte je,“ ozývalo se z úst příznivců hnutí Legida, která je lokální odnoží celostátního hnutí Pegida. Demonstraci přihlíželi také policejní těžkooděnci, kteří měli připravená vodní děla a snažili se oddělit účastníky tohoto protestního shromáždění od akce pořádané příznivci přijímání uprchlíků. Jak informuje internetový server The Local, shromáždění proběhlo bez větších incidentů. Ovšem v jiné části města došlo k šarvátkám vyvolaným asi 250 krajně pravicovými výtržníky. Došlo na rozbíjení výkladních skříní obchodů, které se nacházejí ve čtvrti, kde přebývají převážně levicově orientovaní studenti.

Klíčovým tématem hlavního organizátora protestního shromáždění Legidy bylo veřejně odsoudit kolínské události, při kterých bylo před dvanácti dny migranty z Blízkého východu sexuálně obtěžováno, či přímo znásilněno několik stovek německých žen. Policie v současné době eviduje asi pět set trestních oznámení a další každý den přibývají. Ministr spravedlnosti Heiko Maas nejprve hovořil o tom, že hromadné sexuální obtěžování na hlavním náměstí v Kolíně nad Rýnem bylo pravděpodobně předem zorganizované a pachatelé zaslouží nejpřísnější potrestání. Nyní zase varoval, aby lidé nebrali spravedlnost do svých rukou. Mimo jiné zmínil, že se chystají zpřísňující opatření namířená proti „šiřitelům protiuprchlické nenávisti“.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Účastníci demonstrace vedle provolávání výše zmíněných hesel také nesli ve zjevné narážce na události v Kolíně nad Rýnem siluetu tří ozbrojených mužů, kteří s nožem pronásledují ženu. Jiný demonstrant zase nad hlavou mával transparentem s nápisem „islám = teror“. „Od událostí v Kolíně již nic nebude jako dřív. Matka všech uprchlíků Merkelová sotva stačila dokončit svůj novoroční projev, když první ohňostroje zasáhly katedrálu a policii v Kolíně nad Rýnem. Poté muslimští uprchlíci v tomto městě rozpoutali svoji rozsáhlou zastrašovací akci proti německým ženám,“ hovořila před davem příznivců Legida jedna z jejích mluvčích Tatjana Festerlingová.

Čtyřiačtyřicetiletý Lukas Richter se účastnil demonstrace s transparentem „stát bezpráví“. „Merkelová naprosto pošlapala naši ústavu a musí odejít. Vláda by měla okamžitě uzavřít hranice a vrátit ilegální migranty zpět do jejich zemí původu. Silvestrovské útoky v Kolíně nad Rýnem jen upozorňují na věci, které se v Německu odehrávají celá léta,“ zlobí se Richter. Na jednom z transparentů je zase zesměšňováno motto Merkelové „My to zvládneme“ a místo něj je na něm napsáno „Ty nezvládneš ani ochránit jedno vlakové nádraží“.

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …