„My si počkáme.“ Vondrák od Babiše k nové vládě

12.10.2021 12:21

Moravskoslezský hejtman z hnutí ANO a velký příznivce koalice s ODS Ivo Vondrák má za to, že šance ANO na návrat do vlády může přijít ještě v tomto volebním období. Jak k tomu došel? Přesvědčte se sami.

„My si počkáme.“ Vondrák od Babiše k nové vládě
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Ivo Vondrák patří v ANO k těm, kteří podporují vznik koalice s ODS a nezdráhá se říkat, že v dosavadní vládě s ČSSD a KSČM se celé uskupení posunulo až příliš doleva.

V rozhovoru pro Lidové noviny však popsal možnou cestu k pravicové vládě ANO a ODS. Rodící se koalice pěti stran bude muset obrousit řadu třecích ploch a Vondrák nepochybuje o tom, že se mezi koaličními partnery objeví řada sporů. A pak přijde šance hnutí ANO.

V tuto chvíli by ale podle Vondráka mělo hnutí ANO vyklidit pole, protože není reálné, že při současných poměrech ve Sněmovně sestaví většinovou vládu.

„Teď nám jednoduše nezbývá nic jiného než být v opozici. Ale výsledky voleb napovídají, že se to může lehce změnit. Jak jsem již říkal, vládní koalici pěti stran nebude lehké udržet. Pak může přijít naše šance. Uvidíme, jestli se to změní až v dalších volbách, nebo ještě v tomto volebním období. Zatím nechci předjímat,“ pravil Vondrák.

Andrej Babiš to prý vidí podobně.

„Myslím si, že to vnímá asi podobně jako já – potenciál znovu se dostat do vlády je příliš vysoký na to, aby se odcházelo do definitivní opozice. Možnost vstoupit do sestavování vlády může dříve nebo později nastat. Pan premiér si to nejspíš také uvědomil,“ pravil Vondrák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …