„My už platíme za plyn v rublech.“ Na ČT se řeklo, jak to je. Původ v Německu

29.04.2022 10:13

„To, co tady říkal Alexandr Vondra, to je samozřejmě nesmysl." Exministr průmyslu za ČSSD Milan Urban se před kamerami ČT opřel do člena vládní strany. Kvůli ruskému plynu proudícímu do Česka. My už platíme za plyn v rublech, pokračoval nekompromisně. Do diskuse se zapojil i další exministr průmyslu Karel Havlíček (ANO), který dával Vondrovi za vzor Polsko. Jenže to neměl dělat. Vondra mu bleskově slovní štulec vrátil. V televizním studiu bylo chvílemi horko.

„My už platíme za plyn v rublech.“ Na ČT se řeklo, jak to je. Původ v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

V Událostech, komentářích ČT se střetli europoslanec Alexandr Vondra (ODS), bývalý ministr průmyslu za ČSSD Milan Urban a místopředseda Sněmovny a exministr průmyslu Karel Havlíček (ANO).

Ruská federace otočila kohoutkem a do Bulharska už nepřiteče ani jeden metr krychlový plynu. Pro Česko by podobný scénář znamenal velký problém, neboť jsme extrémně závislí na dodávkách plynu z Ruska. Plyn k topení v domácnostech potřebují jak české domácnosti, tak české průmyslové podniky.

„Připravujeme se na tu možnost ráno, v poledne i večer a řešíme třeba i to, co neřešila ta minulá vláda. My jsme v polovině 90. let diverzifikovali plynové dodávky. Čtvrtina toho mixu byla vždycky z Norska. Tak se pánové přiznejte, kdo z vás to neobnovil. Někdy v roce 2017,“ obrátil se Vondra na Havlíčka a Urbana. „Co bychom za to dali. Neřešilo by to všechno, ale byla by to významná diverzifikace. Teď teda nakupujeme plyn, kde to jde. Nemůžeme se spolehnout na to, že z Ruska poteče plyn ještě příští měsíc a musíme naplnit ty zásobníky. To je klíčová záležitost, abychom přežili příští zimu,“ pokračoval místopředseda ODS.

V letech 2014 až 2021 vládly v České republice koaliční vlády ANO a ČSSD. Ale Havlíček se ministrem průmyslu stal až v roce 2019. Urban byl ministrem průmyslu v letech 2003 až 2006.

Ale Vondra nezůstal jen u kritiky ANO a ČSSD. Vyčinil i Němcům.

„Myslím, že velký podíl na té dnešní krizi mají Němci, kteří vlastně důvěřovali Putinovi a s tou důvěrou mu vlezli přímo do oprátky. Oni nám vždycky vysvětlovali, že to je vztah dodavatele a odběratele, ve kterém nikdo neudělá nic proti tomu druhému, protože by na tom tratili oba dva. Akorát Němci nepočítali s tím, že Rusové napochodují do sousední země a začnou tam vyhlazovat jednu vesnici za druhou. To se pak nedá dělat byznys jako obvykle,“ konstatoval Vondra.

Havlíček upozorňoval, že Česko získává plyn na burze a od soukromých subjektů a tam se to vždy nějak namixuje. Část plynu je z Norska a většina z Ruska. Pro Česko je ale podstatné to, že jde o plyn, který k nám přitéká z Německa, které je i podle Havlíčka stále víc závislé na Rusku.

A jedním dechem Vondrovi a celé vládě, kde je ODS nejsilnějším členem, vynadal.

„Sice říká, že se o to všichni starají ráno, v poledne i večer, ale výsledek je ten, že máme v zásobnících sotva 30 procent, zatímco třeba v Polsku mají 80 procent,“ zlobil se Havlíček. Vláda by podle něj měla motivovat obchodníky, aby naplnili zásobníky tak, jak se to stalo v Polsku. Motivace může spočívat např. v garanci cen za plyn.

„Myslím si, že garance cen bude. O tom jsme se dneska bavili s premiérem,“ ozval se Vondra. „Ale jinak si myslím, že nám není co vyčítat, protože když jsme v zimě přebírali vládu, tak tam nebylo 90 procent plynu v zásobnících. To ani náhodou. Dokonce jsme zjistili, že RWE už dlouho zamýšlí ty zásobníky prodat, takže by se mohly ocitnout úplně mimo kontrolu. Tohle je věc, kterou řešíme. A teď už se zásobníky naplňují, protože zima končí. Co já vím, tak je tam asi dvojnásobek toho, co tam bylo před měsícem a půl. A Poláci mají 80 procent, protože se na to na rozdíl od vás připravovali,“ vmetl Vondra Havlíčkovi.

„Hazardujete,“ soptil na to konto Havlíček.

Když dostal slovo Milan Urban, vynadal jak Havlíčkovi, tak Vondrovi. Situace kolem plynu proudícího do Česka je podle něj skoro tragická a to, že se nad tímto tématem hádá opozice s vládou, k řešení takovéto situace nijak nepomáhá.

„Situace je natolik vážná, že je potřeba vzít rozum do hrsti a snažit se tu situaci nějak vyřešit."

„Tady Alexandr Vondra říkal, že nakupujeme plyn, kde se dá. My nakupujeme plyn od jedné německé společnosti. Na burze. A to je samozřejmě ruský plyn. Za cenu, která je na burze v Lipsku. A bohužel už to takhle nakupujeme dlouho,“ poznamenal Urban.

Upozornil také, že i kdyby byly zásobníky plynu v Česku plné na 100 procent, tak tyto zásoby pokryjí jen třetinu české celoroční spotřeby.

„Jestli budeme mít plyn, nebo ne, to závisí na tom, jaké vztahy bude mít Německo s Ruskem. A mimochodem, německá společnost už platí za ruský plyn v rublech. I Česká republika tak platí za ruský plyn v rublech,“ konstatoval Urban s tím, že v rublech už platí Rakousko, Itálie se k tomu chystá a dělají to i další země.

„Každý dobře ví, že cena poletí nahoru a vláda musí najít způsob, jak to kompenzovat. Musíme jít na zastropování cen, jak to udělali např. Slováci. Vláda by měla jít touhle cestou, protože jinak to bude velká komplikace pro domácnosti a bude to mít sociální dopady. A firmy budou vyřízené z hlediska konkurenceschopnosti,“ varoval Urban.   

Uznal, že v minulosti se možná daly některé dodávky diverzifikovat, ale to by vyžadovalo velké investice, kterými podle Urbana nikdo nechtěl české občany zatěžovat v dobách míru. A teď podle něj budeme závislí na ruském plynu minimálně ještě 5 let.

Když opět dostal slovo Vondra, konstatoval, že se bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) měla snažit dosáhnout plynové dohody s Polskem.

„Vy jste taky Turów dohadovali Bůh ví jak dlouho a nedohodli jste nic. My jsme to dohodli za dva měsíce,“ konstatoval člen ODS. „A teď musíme mít alternativní dodávky plynu. O tom jednáme. A myslím, že se nevyhneme tomu, že opět nastartujeme všechna zařízení, která spalují uhlí. A myslím, že to jde udělat i určitými úsporami. Tam, kde spím, mám teplotu na topení nastavenou na 18 stupňů, v obýváku 19 stupňů a v pracovně, kde kouřím, mám 20 stupňů. A ne víc,“ konstatoval.

Prohlásil také, že Milan Urban nemá pravdu, když tvrdí, že za plyn platíme v rublech. Některé německé firmy platí v dolarech, některé v eurech a tyto platby si převádějí na rubly až ruské banky.

Nakonec prohlásil, že Němcům Rusové plyn hned tak nevypnou, protože by to tvrdě zasáhlo i ekonomiku Ruské federace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …