„Nejhorší zásah do voleb na Slovensku.“ Ne z Ruska, odjinud

02.10.2023 12:50 | Monitoring

V rámci svého pořadu Aby bylo jasno (ABJ) si moderátorka Jana Bobošíková pozvala k rozhovoru Josefa Hübla, bývalého redaktora Československé televize, zpravodaje v Polsku a současného moderátora TV Bratislava. Jaké jsou vyhlídky na povolební koalice? Kdo porušil novinářský kodex? A kdo se dopustil největšího porušení předvolební kampaně? Prezident Petr Pavel a Česká televize z toho nadšení nebudou.

„Nejhorší zásah do voleb na Slovensku.“ Ne z Ruska, odjinud
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Novináři, kteří včera sledovali slovenské volby ve dvou místnostech sídla vítězné strany SMER - sociální demokracie, se při sčítání hlasů předsedy Roberta Fica nedočkali

Na úvod rozhovoru se řešil poměrně velký rozdíl mezi tzv. Exit Poolem, tedy volebními výsledky stanovovanými na základě odpovědí lidí, kteří právě odvolili, a skutečnými výsledky voleb.

Hübl a další odborníci si ho vysvětlují mimo jiné tím, že se lidé, kteří vycházeli z volebních místností a stali se respondenty tohoto průzkumu, báli říct, koho opravdu volili, nebo to prostě zalhali.

Podobné rozdíly ale byly podle Jany Bobošíkové patrné i v posledních předvolebních průzkumech, které přisuzovaly vítězství straně Michala Šimečky Progresívne Slovensko.

To si Hübl dává do souvislosti s tím, kdo si tyto průzkumy objednal a kdo je prováděl. Podle něj se k renomovaným slovenským agenturám v posledním předvolebním období přidaly i ty méně známé a určitou výhodu mohl mít i ten, kdo průzkum platil.

Potom přišla pochopitelně na řadu i otázka možných povolebních koalic.

Jako zásadní označil Hübl fakt, že prezidentka Čaputová už oznámila, že pověří sestavením vlády vítěze voleb, tedy Roberta Fica.

„Fico dostane šanci, ale bude velmi záležet také na Peteru Pellegrinim,“ řekl redaktor s tím, že ale Pellegrini už dříve vyhlásil, že programově je jeho hnutí nejblíže Ficovu SMERU. „Ale je tam určitá animozita mezi Robertem Ficem a Peterem Pellegrinim,“ upozorňuje Hübl na možný problém z minulosti obou politiků, kteří spolu byli právě v hnutí SMER.

Podle Hübla bude také velmi záležet na tom, kdo bude třetí, případně čtvrtý do koalice.

„Pokud jde o Andreje Danka a jeho Slovenskou národní stranu (SNS), ten avizoval, že pokud se dohodnou Robert Fico a Peter Pellegrini, bez problémů je podpoří. To je ale jen 79 hlasů,“ upozornil Hübl na poměrně křehkou většinu ve 150členném slovenském parlamentu – Národní radě SR –, kde minimální počet potřebný k získání většiny dělá 76 hlasů.

Do úvahy tedy padá také Křesťansko-demokratické hnutí (KDH). Koalice SMER, HLAS a KDH by měla dokonce 81 hlasů, což by podle Hübla bylo stabilnější řešení.

Čtvrtá varianta přichází do úvahy, kdyby Fico neuspěl.

Michal Šimečka (PS) by vládu sestavil, pouze za podmínky, kdyby se dohodl s Pellegrinim. To ale Hübl nepředpokládá. Jsou tam podle něj příkré rozpory v programech. Třeba programy KDH a PS se absolutně vylučují v pohledu na sexuální menšiny a s tím spojenými tématy. KDH už avizovalo, že přes tuto čáru nepůjdou za žádnou cenu.

Poměrně jasná je role bývalého premiéra Matoviče (OLANO), ten se nedohodne pravděpodobně s nikým a ohlásil odchod do opozice.

Řeč přišla i na zásahy do volební kampaně z české strany.

Moderátorka zmínila, že zejména veřejnoprávní média a vládní politici stranili PS. Hübl je ale toho názoru, že se zásahy do volební kampaně z české strany spíše vymstily, tedy byly kontraproduktivní.

Jako první takový příklad zmínil Václava Moravce, elitního moderátora České televize.

Ten se podle něj nelichotivě vyjádřil jak o straně SMER, tak o straně HLAS. „A dokonce urážel slovenské voliče a mluvil o tom, že je Slovensko xenofobní. Jinými slovy zašel za čáru, za kterou by moderátor zajít neměl a porušil novinářský kodex, ze kterého vyplývá, že by se neměl vyjadřovat pro jiná média a ještě k tomu jiného státu,“ je si Hübl jistý.

Jako druhý případ negativního dopadu předvolebního vměšování uvedl Hübl vystoupení českého prezidenta Petra Pavla, které, jak řekl, odsoudili i dva bývalí čeští ministři zahraničí Svoboda a Zaorálek. Pavel se vyjádřil v tom smyslu, že by zvolení Fica mělo dopad na spolupráci mnoha států se Slovenskem.

Na druhou stranu zmínil redaktor Hübl vzkaz, který nahrál Andrej Babiš přímo v Bratislavě. Ohledně vlny kritiky, která se spustila především kvůli možnému porušení volebního moratoria Hübl sdělil, že to nebylo porušení volebních pravidel, protože se vyjádřil cizí státní příslušník na sociální síti X (Twitter), což volebnímu zákonu nijak neodporuje.

Pozitivně redaktor hodnotil také vliv vzkazů bývalých prezidentů Klause a Zemana na slovenské voliče.

Závěrem došlo i na divácké dotazy.

Na dotaz, zda se do kampaně nějak zapojilo NATO, s ohledem na varování některých politiků, že zvolením Fica Slovensko může spolupráci s NATO přehodnotit, odpověděl Hübl, že toto přímo nezaznamenal, a naopak si myslí, že Fico neskrývá touhu po tom, aby se našlo mírové řešení a není proti pomoci Ukrajině, je jen proti dodávkám zbraní.

A největší porušení předvolební kampaně? To Hübl vidí ve zmíněném vyjádření českého prezidenta Pavla. „Hlava státu by se neměla takto vyjadřovat a ovlivňovat volby v jiném státu,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naši provaření liberální štváči, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 02.10.2023 13:21:44
jako je "elitní" moderátor Moravcová či dvojitý agent Pávek si opravdu nevidí do huby. Kdyby totéž co oni udělal během českých voleb některý z politiků třeba na Slovensku, tak by z toho naše bruSSelské podržtašky dostaly záchvaty, doprovázené pěnou u úst či nadměrně vykulenýma očima.

|  11 |  1

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…