„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

26.05.2024 16:25 | Zprávy

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou společností před devadesáti lety. Tehdy je poslouchali židé, dnes jde o cizince.

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

V Německu to vře. Policie několika spolkových zemí hlásí, že na letních slavnostech v několika městech zazníval pokřik „cizinci ven!“. Před devadesáti lety byly stejné výkřiky určené židům. Bezpečnostní složky Spolkové republiky Německo prý jednotlivé kauzy řeší jako případy podněcování k nenávisti.

Xenofobní výkřiky zaznívají v rámci pozměněné písně „L'amour toujours“ od Gigi D'Agostino.

„Již na Svatodušní pondělí se na střeleckém festivalu v Löningenu západně od Cloppenburgu zpívaly rasistické slogany k písni ‚L'amour toujours‘ od Gigi D'Agostina,“ napsal server deníku Die Welt. O případu informoval i server deníku Bild, který k tématu uvedl, že mladí lidé na akci vykřikovali heslo „Cizinci ven“ a „Německo Němcům“. Střelecký klub Bunnen se od incidentu distancoval.

Později se podobné výkřiky ozývaly na festivalu na německém ostrově Sylt.

Poté, co se k incidentům na Syltu již vyjádřili spolkový kancléř Olaf Scholz a vicekancléř Habeck, nyní promluvil i spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. S ohledem na rasistické skandování mladých hostů na Syltu vyjádřil znepokojení nad „brutalizací politické kultury“ v Německu. „Nedávné události, které jsme právě viděli a slyšeli na videu z baru na ostrově Sylt, toto varování zesilují," řekl Steinmeier v sobotu na Democracy Festival v Bonnu.

Scholz podobné rasistické projevy ostře odsoudil. „Je to zcela jasné: taková hesla jsou nechutná, nejsou přijatelná,“ řekl politik sociální demokracie. „A nelze si to splést. A proto je správné, že všechny naše aktivity směřují právě k tomu, aby se z toho nestala věc, která se rozšíří,“ dodal.

„Podobný skandál byl v sobotu hlášen také z Bavorska: Dva muži skandovali rasistická hesla v Erlangenu na akci Bergkirchweih, i zde za doprovodu písně ‚L'amour toujours‘ od DJ Gigi D'Agostino. Další hosté pak zavolali ochranku, uvedla v sobotu policie. … Podezřelí ve věku 21 a 26 let dostali v pátek večer zákaz vstupu na festival,“ napsal Die Welt. Píseň „L'Amour Toujours“ už se příště na festivalu v Erlangenu hrát nemá.

V Porýní-Falcku byl také hlášen případ, kdy byla přivolána policie.

Předsedkyně Bundestagu Bärbel Bas vyjádřila naději, že se proti podobným rasistickým výkřikům většina společnosti postaví, pokud bude jejich svědky.

Server Hessenschau.de informoval o obdobném skandálu na Hessenském fotbalovém poháru. Jeden z fanoušků veřejně hajloval, což je v Německu trestný čin. Byl při tom zachycen na videu, policie prý už s materiálem pracuje. V pozadí videa je prý navíc také slyšet pokřik „cizinci ven“.

Rupert Grübl, ředitel Bavorského státního centra občanské výchovy, vyjádřil naději, že se stávající trend podaří zvrátit. „Doufáme, že vzdělání, mediální výchova tomu dokáže čelit. A takové písně budou mladými lidmi uznávány za to, čím jsou, totiž za pravicovou nacistickou propagandu.“ Na jeho slova upozornil zpravodajský server BR24.de.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jejda , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 26.05.2024 17:44:50
Německo Němcům,, Čechy Čechům,,Slovensko Slovákům,, Polsko Polákům privandrovalcum zákaz vstupu,, A konečně rozpustit EU která to vše způsobila,,

|  25 |  1

Další články z rubriky

Trestní oznámení nestačilo. Novotný už jde po rodině Konečné a je zle

13:45 Trestní oznámení nestačilo. Novotný už jde po rodině Konečné a je zle

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) na sociálních sítích nešetří europoslankyni Kateřinu Konečno…