„Není tu místa pro nacisty.“ Stovky demonstrujících se postavily akci neonacistů

18.08.2018 18:58

V Berlíně dnes protestovaly stovky lidí na několika demonstracích. Chtěli tím zamezit chystanému shromáždění nacistů k výročí úmrtí Rudolfa Hesse, zástupce nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Nakonec poto byla akce krajní pravice zrušena na původně ohlášeném místě v části Spandau. Má se však uskutečnit v jiné čtvrti německé metropole, informovala ČTK.

„Není tu místa pro nacisty.“ Stovky demonstrujících se postavily akci neonacistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavná Brandenburgská brána

Pořadatelé akce neonacistů, na níž se mělo sejít zhruba pět set účastníků, museli nakonec shromáždění zrušit. Důvodem bylo několik stovek protestujcícíh, kteří se sešli ve Spandau (Špandava) s cílem akci zabránit, uvedla agentura DPA.

Protestující s sebou na demonstracích měli například nafukovací balóny s nápisy. „Není tu místa pro nacisty“. Starší dámy držely transparenty se slogany „Babičky proti pravičákům“ nebo „Spandau zůstane bez nacistů“.

Neonacisté se ale akce vzdát nechtějí a oznámili, že se vydají na jiné shromaždiště ve čtvrti Friedrichshain ve východní části hlavního města. Dosud byla situace podle policie poklidná. Nasazeno je kolem 2300 policistů, kteří mají za úkol oddělit oba tábory a zabránit případným násilnostem.

Podobná situace byla i loni, kdy přes Spandau prošly stovky neonacistů. Nedošli však daleko, protože narazili na blokády odpůrců. Demonstrace byly svolány proti každoroční neonacistické akci konané k výročí úmrtí Hesse, který 17. srpna 1987 ve špandavské věznici pro válečné zločince spáchal sebevraždu. K protiakcím vyzvaly politické strany, odbory, církve a občanské iniciativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…