„No jo, tam to fičí!“ Výsměch. Kopanec se Síkelovi nevyplatil

29.08.2022 14:50 | Ze sítí

Ministr Síkela na tiskové konferenci oznámil, že rada ministrů pro energetiku se sejde 9. září. Mluvil také o cenotvorbě, lžích a „odbornících lokálního dosahu“. Býval ředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček se mu za jeho slova vysmál. Jednak za „závětrné“ elektrárny, kterém měly být závěrné, ale také za plán oddělit cenu elektřiny od ceny plynu, protože to navrhoval již minulý rok. Ale to podle něho celoevropské řešení být nemůže. A přidal se další odborník, Vladimír Budinský, který u Síkely našel ještě jednu hrubku.

„No jo, tam to fičí!“ Výsměch. Kopanec se Síkelovi nevyplatil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Dnes ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela oznámil, že na pátek 9. září svolal radu ministrů EU pro energetiku. Trh s energiemi podle něho přestal fungovat, protože „zamrzl“ a měl by se opravit. Stanovení cenového stropu elektřiny odmítal s tím, že stanovení cenového stropu elektřiny by znamenalo výdaj 150 miliard korun za každých 100 euro snížené ceny oproti té tržní. Při stanovení stropu na polovině současné ceny, tedy 500 eur za MWh, by tak stát dal ročně na kompenzace 750 miliard korun.

Jeho návrh pak je, aby se oddělila cena plynu od ceny elektřiny a aby byla ustanovena maximální cena plynu, který bude možné k výrobě elektřiny používat. Kromě toho ministr také vysvětloval, že cena na burze se tvoří podle nejdražší ceny, v současné situaci se jedná o elektřinu vyrobenou spalováním plynu v takzvaných závěrných elektrárnách, které si ovšem ministr spletl a hovořil o nich jako o „závětrných“. Také se vyjadřoval o „odbornících lokálního dosahu“ a lžích, které zazněly buď úmyslně, nebo z nedostatku informací.

Nemohly chybět ani obvinění Ruska za současnou situaci. „Už vloni v září vydala mezinárodní evropská agentura varování, že Rusko snižuje dodávky plynu do Evropy,“ uvedl Síkela. A dodal: „Ten obrovský růst cen plynu se promítá do cen elekřiny. Ta se totiž určuje podle ceny nejdražšího typu paliva, ze kterého se vyrábí. To znamená podle té takzvané závětrné elektrárny. A v tuto chvíli je závětrnou elektrárnou právě elektrárna plynová. To vedlo až k situaci v minulém týdnu, kdy cena elektřiny na trzích vzlétla až k tisícovce euro a tehdy už nebylo pochyb o tom, že ten trh úplně selhal.“ Jako další důvod vysokých cen uvedl i vyschlé řeky ve Francii.

K Síkelovým slovům už se vyjádřil bývalý ředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček, který si slova o „odbornících lokálního dosahu“ vzal zřejmě na sebe. „Vyschlá koryta řek neumožňují vodní elektrárny, závětrná elektrárna na plyn... No jo no! Fičí tam,“ smál se ministrovi. „Proč chce cokoliv kompenzovat?! Jeho vnímání energetické krize je zcela absurdní. To konstatuji jako odborník lokálního dosahu. Škoda že ne celoevropský,“ smál se Janeček dál.

Podotkl ještě: „Neexistující trh, existující burza determinující ceny nemají žádné pojistky, to přece vidí i Síkela. Odloučení elektřiny a plynu jsem doporučoval v listopadu 2021, to ale není celoevropské řešení.“

A přidal se také předseda spolku Konec uhlí - Nová energie Vladimír Budinský.  „Nemohla by IEA (podle ministra Sikely Mezinárodní “Evropská” - správně ENERGETICKÁ - Agentura) něco udělat se “závětrnými” elektrárnami? Proboha…“ rýpl si do další chyby v ministrově projevu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …