„Okrádají občana.“ Vojtěch Filip opět na scéně. Nebál se zmínit Ukrajinu

16.09.2022 21:20 | On-line

Někdejší předseda KSČM Vojtěch Filip k ruské agresi na Ukrajině tvrdí, že „rusky mluvící obyvatelstvo – zejména v Doněcké a v Luhanské oblasti – se brání tomu, aby jim velely profašizující síly z Kyjeva“. V pořadu „Aby bylo jasno“ k ruskému masakru v Buči řekl, že by Rada bezpečnosti OSN měla vyšetřit, zdali šlo skutečně o útok ruských vojáků, nebo o „útok pod falešnou vlajkou, který byl připraven, aby očernil Ruskou federaci“. Vypálil i na českou vládu za úroveň zastropování cen a na prezidenta Miloše Zemana.

„Okrádají občana.“ Vojtěch Filip opět na scéně. Nebál se zmínit Ukrajinu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Vojtěch Filip po volbách rezignoval na post předsedy komunistů

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
K soudu s expremiérem Andrejem Babišem (ANO), posuzujícím kauzu Čapí hnízdo, a k happeningu Milionu chvilek v podobě pojízdné cely Filip uvedl, že jde o politizaci procesu. „Český člověk by měl chtít, aby tady byl právní stát,“ vyjádřil se komunista s tím, že „někteří si tento právní stát nepřejí“. „Přejí si, aby byl křik více než rozhodnutí soudu,“ dodal.

Vládu bývalý šéf KSČM viní v souvislosti s růstem cen energií ze „zodpovědnosti za inflaci“. „Vymlouvat se na válku na Ukrajině, vymlouvat se na ceny na lipské burze může jenom ten, kdo si myslí, že občan je hlupák,“ pravil. Podle Filipa „je přece jednoduché prodávat na burzu jen přebytek elektrické energie“.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) dle Filipa nezastropoval energie dostatečně. „Vláda to zastropovala tak, že ve skutečnosti toho občana okrádá,“ míní s tím, že vláda „nedělá nic pro českého občana“ a „směřuje svoji politiku do zisku nadnárodních korporací“.

Filip podporuje konání dalších protivládních demonstrací. „Kroky vláda činí pozdě a nejsou ve prospěch občanů České republiky,“ myslí si.

K ruské agresi na Ukrajině tvrdil, že „rusky mluvící obyvatelstvo – zejména v Doněcké a v Luhanské oblasti – se brání tomu, aby jim velely profašizující síly z Kyjeva“. „Jejich symboly jsou symboly, které používala Ukrajinská osvobozenecká armáda, a ta má na svědomí mnoho životů nejen Ukrajinců, ale i Poláků a Čechů,“ uveřejnil někdejší šéf komunistů, který situaci v Ruskem napadené zemi komentoval s tvrzením, že na Donbase „osm let probíhá v podstatě občanská válka“.

Rozporoval také to, že Rusko rozpoutalo válku letos v únoru. „To, co se odehrává na Ukrajině, začalo v únoru 2014. Mělo to nebezpečné fašistické projevy už při upálení lidí v oděském domě odborů,“ řekl s odvoláním na incident, na nějž se často odvolává i Rusko.

Dle názoru komunisty je válka na Ukrajině „konflikt mezi lidmi, kteří chtějí demokratický právní režim, a mezi těmi, kteří si myslí, že jsou něco víc než ostatní“.

K tomu, zdali by Rusko mohlo napadnout i další evropské státy i naši zemi, Filip zmínil: „Ruská federace si bude chránit vlastní národní zájem. To, kde se zastaví, není věc, kterou bych já mohl vědět. Je potřeba se zeptat těch, kteří v Rusku vládnou. Já mám informace, jak od svých kolegů z ukrajinské komunistické strany přímo od Petra Symonenka, tak mám samozřejmě zprávy z ruské komunistické strany – a oni říkají, že je potřeba ten fašismus vymýtit.“

„Proto nemají nic proti tomu, že je to denacifikace Ukrajiny. Ale samozřejmě měli výhrady k tomu, jak ta vojenská operace probíhá, pokud jde o ruské komunisty,“ řekl Filip s označením situace za „vojenskou operaci“, který Kreml používá pro válku na Ukrajině.

Vadí mu také, že Česko ke konci letošního roku ukončí své členství ve Spojeném ústavu jaderných výzkumů (SÚJV) v Dubně u Moskvy, což vedle vlády premiéra Petra Fialy podpořil též prezident Miloš Zeman.

„Já některým rozhodnutím Miloše Zemana nerozumím,“ nesouhlasí Vojtěch Filip s hlavou státu. Zeman podle komunisty „nechce bojovat se současnou vládou“. „Nevím, jestli má dost sil, aby ten boj se současnou vládou vedl,“ padlo od něj.

Celý pořad můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…