„Omlouvám se rodině pana Babiše.“ To zaznělo u soudu

14.09.2022 13:24

U soudu s expremiérem Andrejem Babišem a někdejší místopředsedkyní představenstva Farmy Čapí hnízdo Janou Nagyovou dnes měli vypovídat členové Babišovi rodiny. Jak jeho manželka Monika, tak i dcera Adriana však vypovídat odmítly, stejně jako Babišův švagr Martin Herodes. Podle Nagyové neměla být Babišova rodina do případu nijak zatahována. „Pokud čistě někdo teoreticky pochybit měl, tak jsem to byla já,“ uvedla překvapivě Nagyová s tím, že se ale ničeho protizákonného nedopustila.

„Omlouvám se rodině pana Babiše.“ To zaznělo u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

Ve středu měli u soudu vypovídat další svědci, původně obžalovaná Babišova dcera Adriana Bobeková nebo Babišova manželka Monika a její bratr. Všichni však vypovídat odmítli. Využili při tom práva nevypovídat, protože by tím mohli způsobit sobě nebo svým blízkým trestní stíhání.

Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková se navíc omluvila z jednání i ze zdravotních důvodů. K soudu byl předvolán také někdejší člen představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Luděk Kalivoda, který taktéž odmítl vypovídat. Všichni středeční svědci patřili původně mezi obviněné v kauze, než státní zastupitelství jejich trestní stíhání v roce 2019 zastavilo.

U soudu nyní vypovídá bývalý 1. místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který na úvod uvedl, že se takový příběh, jaký uvádí obžaloba, nestal. Předtím se ještě obviněná Jana Nagyová překvapivě omluvila Babišově rodině za nepříjemnosti, které musí v souvislosti s případem snášet.

„Chtěla bych se omluvit celé rodině pana Babiše. Pokud čistě někdo teoreticky pochybit měl, tak jsem to byla já,“ uvedla Nagyová podle informací serveru Novinky.cz. Jakoukoliv vinu prý však nadále odmítá.

Z Babišovi rodiny tak zbývá poslední a zřejmě nejdůležitější svědek, jeho syn Andrej Babiš ml. Ten by měl vypovídat v pátek a soudu v týdnu potvrdil, že dorazí. Babiš junior již dříve prohlásil, že podpisy na smlouvě o převodu akcií Farmy Čapí hnízdo nejsou jeho a musejí být zfalšované. Obhajoba se nyní snaží soudce přesvědčit o tom, že junior není ze zdravotních důvodů schopen vypovídat.

Pravost podpisu v úterý před soudem zkoumal znalec Aleš Čulík, podle nějž se u některých podpisů Babiše mladšího objevila částečná shoda s podpisy jeho otce. Nelze to prý však určit s jistotou, a proto je svědectví Babiše ml. v případu klíčové. „Obhajoba to nechce připustit právě proto, že se obává, že by pan Babiš mladší výpovědí mohl zpochybnit svůj podpis o převodu akcií a z hlediska obhajoby vnést do věci jiné světlo. Navíc hrozí, že řekne i něco, o čem třeba ani nevědí,“ uvedl pro server Seznamzprávy.cz advokát Jiří Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …