„Oportunistické svi*ě!“ Vondra se neudržel, když sledoval fotbal. A je zle

02.10.2020 21:00

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se ve středu rozvášnil při fotbalovém utkání mezi českou Slavií a dánským týmem. Poté, co došlo k jednomu z verdiktů slovinského rozhodčího, napsal zostra, co si myslí, na sociální síť. Slovinci nyní doufají, že se český politik omluví.

„Oportunistické svi*ě!“ Vondra se neudržel, když sledoval fotbal. A je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Fotbalová Slavia ve středu ochutnala hořkou pilulku v podobě verdiktu rozhodčího v zápase play-off fotbalové Ligy mistrů. Slavia hrála proti dánskému Midtjyllandu. Za stavu 1 : 1 je odpískána penalta, kterou gólman Ondřej Kolář dokáže vytěsnit. Vypadá to, že Slavia si míří pro postup. Je 80. minuta zápasu. Slovinský sudí Damir Skomina to však vidí jinak. Jeho italský kolega Massimiliano Irrati si podle Skominy všiml, že Kolář už v okamžiku kopu oběma patami opustil brankovou čáru. Penalta se opakuje, tentokrát však Kolář nechytí. Je to 2 : 1 pro Dány. Rozhození slávisté nakonec prohrají 1 : 4. 

Situace velmi rozlítila známého vášnivého fanouška Slavie, europoslance Alexandra Vondru z ODS. Jeho slova však byla neuvěřitelně ostrá. „Slavie je mi dneska upřímně líto. Zařízl ji slovinský rozhodčí. Vždycky jsem říkal, že Slovinci dokážou být oportunistický svině. Viz například chování k turistům tranzitujícím do Chorvatska. Dneska se to zas potvrdilo...“ poznamenal Vondra. Za tento výrok byl následně mnohými kritizován. Ne však předsedou své vlastní strany Petrem Fialou.

Slavie je mi dneska upřímně líto. Zaříznul ji slovinský rozhodčí. Vždycky jsem říkal, že Slovinci dokážou být oportunistický svině. Viz například chování k turistům tranzitujicim do Chorvatska. Dneska se to zas potvrdilo...

— Alexandr Vondra (@AlexandrVondra) September 30, 2020

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí
Drsný hodnotící výrok na adresu celého národa mnohé překvapil. Předseda jej ovšem vzal v ochranu. „Byla to emotivní reakce velkého slavistického fanouška na podivné rozhodnutí rozhodčího. I politici milují fotbal, fandí a občas zoufale vykřiknou nad křivdou vůči jejich týmu. Paušalizovat se samozřejmě nemá – ani v politice, ani ve fotbale. Víc se k tomu ale nemá cenu vyjadřovat,“ poznamenal pro Seznam Zprávy Petr Fiala s tím, že Vondru nepodezírá z nenávisti.

Jiní tak tolerantní nebyli. „Je tohle ta nová ODS? Na tohle chcete lákat partnery do koalic?“ poznamenal kriticky také bývalý generální konzul v New Yorku, nyní velvyslanec v Kuvajtu Martin Dvořák. V řadách občanských demokratů je znám svými ostrými výrazy zejména starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný.

Nyní však zaslali dopis i slovinští europoslanci. Píše o tom server Novinky.cz. Vondra podle Slovinců urazil spíš „své vlastní lidi“. Doufají, že se za svá slova dokáže omluvit. „Ve středu jste nás neurazil, urazil jste své vlastní lidi,“ napsalo mimo jiné osm slovinských politiků. 

Vondra se podle všeho kolegům chystá odpovědět. „Naprosto rozumím potřebě oddělit srdce fotbalového fanouška od rozumu v diplomacii a mezistátních vztazích,“ podotkl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…