„Ostuda, smutek, hnus“. Martha Issová se pustila do poslanců kvůli manželství

02.03.2024 21:41 | Monitoring

Po rozhodnutí poslanců podpořit návrh, aby stejnopohlavní páry měly většinu práv manželů s tím, že jejich svazek bude označován „partnerství“, nikoliv „manželství“, herečka Martha Issová uveřejnila, že cítí akorát „ostudu, hnus a smutek“. „Díváme se na homosexuály a lesby jako na občany druhé kategorie,“ vyčítá neodsouhlasení takzvaného „manželství pro všechny“.

„Ostuda, smutek, hnus“. Martha Issová se pustila do poslanců kvůli manželství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herečka Marta Issová

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí
Issová neskrývala své rozladění po rozhodnutí Sněmovny dát stejnopohlavním párům většinu práv manželů většinu práv manželů, avšak s výjimkou samotného názvu svazku ne coby „manželství“, ale „partnerství" a s omezeními u práv při osvojování dětí.

Ve třetím čtení poslanci podpořili pozměňovací návrh Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO), aby se sňatky stejnopohlavních párů nazývaly „partnerstvím“ s tím, že osvojování dětí bude možné pouze v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů.

„Ostuda, smutek, hnus,“ komentuje to herečka a na svém instagramu připojila několik fotek se svými homosexuálními přáteli.

„Jirka a Mujdat. Moji nejbližší kamarádi. Beru je jako rodinu. Jsou to moje příbuzny. Jirka od mých šestnácti, Mujdat o pět let později, kdy přijel z Turecka do Čech, aby mohl žít pravdivě, beze strachu a otevřeně to, kým doopravdy je. Celou tu dobu mám štěstí být jim nablízku, těšit se z jejich vztahu, který je jedním z nejpevnějších a nejláskyplnějších, jaké kolem sebe mám. Oba jsou slušní, poctiví a laskaví lidé a já se hluboce stydím za to, že je jim v České republice upřeno právo na manželství,“ vadí Issové.

A postěžovala si, že „v roce 2024 ještě stále nemáme rovná práva a díváme se na homosexuály a lesby jako na občany druhé kategorie“.

Podobně jako herečka jsou s rozhodnutím poslanců nespokojeni i mnozí LGBT+ aktivisté. Aktivista Kryštof Stupka například označil středu za „smutný den pro duhové rodiny“. „Dnešní hlasování ukázalo, že o rovnosti a lidských právech se kompromisy dělat nemají. Celý dnešek je smutným dnem pro duhové rodiny a pro budoucnost LGBTQ+ lidí v ČR. Rovnoprávnost a spravedlnost left the room,“ uvedl.

Nespokojenost projevili i mnozí politici, kteří se dlouhodobě staví pro „manželství pro všechny“. „Prošel jen kompromisní návrh, který potenciálně práva narovnává, ale spíš přináší i právní nejistoty,“ zmínila pirátská poslankyně Klára Kocmanová, dle níž jde o „nevýhru“. Její strana se dle ní chystá svůj návrh na manželství pro stejnopohlavní páry prosazovat v budoucnu i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hmmm............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 03.03.2024 12:48:57
a já zase cítím závan zdravého rozumu. Je dobré nazývat věci pravými jmény. Druhý chlap v páru nikdy nebude manželka a druhá žena v páru nikdy nebude manžel. Tak už přestaňte s tou trapnou aktivistickou propagandou. Aprp. pokud někdo může porodit dítě, je to žena, ne muž, ať už si myslí, že je nevím co. Jsi tím, čím se můžeš rozmnožovat, jen ženou či mužem. Žádné překrucování reality nikomu neprospěje.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…