„Patrik se ještě nevyspal po pomlázce“, „Já nepiju!“ Nacher a Zdechovský ve studiu. Horko

11.04.2023 17:45 | On-line

Vláda chystá změnu daní. Zastropování cen a potravin neplánuje. To jsou poslední zprávy z kabinetu Petra Fialy (ODS). CNN Prima News je probrala s místopředsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Patrikem Nacherem a také europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským.

„Patrik se ještě nevyspal po pomlázce“, „Já nepiju!“ Nacher a Zdechovský ve studiu. Horko
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Patrik Nacher a Tomáš Zdechovský

Ministerstvo financí navrhuje v reformě daně z přidané hodnoty dvě sazby místo nynějších tří. Základní by měla být ve stejné výši 21 % a jedna snížená 14 procent. Zmizela by tak nejnižší daň 10 %. Ministr financí Zbyněk Stanjura zároveň navrhuje přesunout část služeb a zboží z nejnižší, té desetiprocentní, do té nejvyšší 21%. 

„Mám pocit, že je to nějaká virtuální realita, nebo reality show, kterou jste vysílali svého času u vás, v televizi, protože to skoro není možné. Tato vláda zruší EET, díky kterému došlo k většímu výběru, teď každý z nás má nějakou zkušenost, že tam, kde byl zvyklý platit kartou, tak mu říkají, ať zaplatí raději v hotovosti, takže vlastně už stávající daň, která existuje a které by se mohlo vybrat víc, tak se budeme zase vracet o deset let zpátky. A na straně druhé potom zvýší těmto hospodským DPH, zvýší DPH u vodného, stočného a zároveň sníží daně z hazardu. Tak já opravdu nevím, jestli je to myšleno vážně, nebo je to nějaký test, jestli my se necháme nachytat a vy jako novináři. A my jsme se zřejmě nachytat nechali, protože jinak si to neumím vysvětlit,“ podotkl ve vysílání Nacher.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Souhlasím s tím, že bychom měli zjednodušit daňové sazby, že by měly být dvě, nikoliv tři, já si myslím, že opravdu tři daňové sazby v DPH byl nesmysl a já dlouhodobě se jako bývalý podnikatel opravdu přimlouvám za to, aby český daňový systém byl co nejjednodušší. Druhou věc, kterou je potřeba říct, tak to zvýšení bude o čtyři procenta. Já nevím, jestli Patrik Nacher ví, kolik je to čtyři procenta u jednoho piva, které si dá v hospodě, a nezvyšuje to samozřejmě žádným hospodským, ale zvyšuje to na tom produktu. Takže ta cena vlastně se zvýší buď o korunu, o dvě, prostě o malinké částky. A já si myslím, že je potřeba opravdu vést konstruktivní dialog, prostě najděme jednotu v tom, jakým způsobem tady budeme krotit 300miliardový schodek. Ten 300miliardový schodek bohužel nezavinila současná vláda, to je pozůstatek vlád předchozích. A já si myslím, že jedna z důležitých věcí, kterou je potřeba udělat, tak je třeba tady udělat pořádek ve veřejných financích. A jestli se něco přesune nahoru a něco naopak dolů, protože ono to není jenom o zvýšení cen, ale je to i o snížení některých cen, když byste si ten návrh celý přečetli,“ podotkl Zdechovský. V době jeho slov Nacher nesouhlasně kroutil hlavou a jednu chvíli si dal i ruce před obličej.

„Není to o čtyři procenta, ale o jedenáct procentních bodů. Když už tedy kolega Zdechovský podnikal, tak ví rozdíl mezi procentem a procentním bodem. To je zdvojnásobení té sazby, v zásadě. Za prvé. Za druhé: Na ty hospodské a na ty restaurace to samozřejmě dopadne, že oni zdraží toto zboží, oni zdraží ty služby a zase další část lidí tam přestane chodit. Ale oni budou muset drahé energie a nájmy platit. To znamená, samozřejmě, že to ovlivní ten byznys, ne, že to neovlivní. A třetí poznámka: Základním problémem této doby, mimo jiné, je i vysoká inflace, kdy zvýšením DPH je to přímé proinflační opatření. Takže kromě toho, že to nemá logiku, že vy prostě zdražíte vodné, stočné lidem, poté, co se snížilo vodné, stočné, připomínám, že se to zase vrací zpátky, tak vy kromě toho najíždíte vlastně na proinflační vlnu, tímhletím zvyšováním sazeb. To je úplně jednoduché a to vám potvrdí i ekonom, který miluje tuto vládu Petra Fialy,“ dodal Nacher.

„Narozdíl od Patrika jsem šel do této debaty proto, abych si tady neřešil emoční komplexy, a myslím si, že možná, že ještě se pořádně nevyspal po včerejší pomlázce. Patriku, já ti chci říct, že je potřeba ty věci řešit celkově, to znamená, že je potřeba hledat řešení, která prostě pomůžou něco udělat s tím 300miliardovým dluhem. Já nevítám zvyšování DPH, nevítám ho, a v téhleté době bych ho rozhodně nezvyšoval. Ale 10procentní sazba byla vždy pitomost. A když se koukneš na moje vyjádření, předchozí vyjádření, tak já říkám, že co nejjednodušší daňový systém, a pojďme to nastavit a 50 let to neměníme, tak to nastavme teď, udělejme to teď a prostě udělejme ten systém tak, na kterém se shodneme. Možná najdeš nějaký jiný způsob, jak dostat 300 miliard do státního rozpočtu, já myslím, že zatím, když jsme se bavili tady ve čtvrtek s Alenou Schillerovou o důchodové reformě, tak já jsem neslyšel jediný konstruktivní návrh, jenom kritika, kritika, kritika. Ale prostě my to musíme nějakým způsobem vyřešit. A tohleto je návrh pana Stanjury, ten se bude diskutovat, já jsem ho viděl, myslím, že byl poslán včera, nebo unikl včera, takže já předpokládám, že dneska teprve se k tomu vyjádříme s našimi experty a ten nemusí být v konečném důsledku přijat tak, jak je navržen. Ale je to nějaký návrh, který vláda chce řešit. Jinak vy jste řešili superhrubou mzdu, s ODS, já si myslím, že znovuzavedení superhrubé mzdy je asi 100 miliard, vy jste pro to zdvihli ruku, a já bych mohl tuhletu debatu vést tímhletím smyslem, ale to nedává cenu. Prostě ani vy, ani ODS superhrubou mzdu nechcete, takže pojďte hledat nějaký smysluplný momenty, jakým způsobem vyřešit dluh, protože já nechci zadlužovat moje děti a vnoučata,“ odvětil Zdechovský.

„S pomlázkou jsem to včera nepřehnal. On ví určitě, že jsem abstinent, takže nemám co přehnat. Jsem úplně svěží a čerstvý. A zatímco já jsem právě tady měl konkrétní návrhy, že to není jenom destruktivní kritika, tak Tomáši, ty, když už jsme takhle najeli, protože my si tykáme, tak ty tady máš od začátku jenom mantru. Máme 300miliardový dluh, tudíž tady budeme dělat jednu blbost za druhou a budeme to odůvodňovat tím dluhem. Proč jste tedy zrušili to EET? Proč jste to zrušili? To je konkrétní příklad, to není destruktivní kritika. Bylo to zavedeno, v té první a druhé vlně to dávalo smysl, dokonce ti poctiví podnikatelé to vítali, všechny asociace to podporovaly, pak už v zoufalství podporovaly i dobrovolné ETT, a vy prostě jako politický ten jste řekli ne. My jsme řekli, že to je blbost, tak my to zrušíme. Zrušíme a máte minus 10 miliard. A teď vymýšlíte různé hlouposti, jsem rád, že ses přeřekl, že to uniklo, tady se dělá daňová reforma, takže unikla do médií, otázkou je, jak si to vy mezi sebou v těch pěti stranách řeknete. Pokud jde o superhrubou mzdu, tak rukou nerozdílnou jsme pro to hlasovali my i ODS. ODS je tvůj, váš koaliční patner, máte premiéra, který je z ODS, to znamená, že se to nedá hodit na ANO, jakkoliv by to bylo snadný. Návrhy máme: Nerušit EET, začít dělat ty úspory ve státní správě, jak jste slibovali před volbami a nás jste za to kritizovali – a kde nic tu nic, počet zaměstnanců ve veřejné sféře neustále roste, i za vás, prostě roste. Tečka. A to jak v té globální míře, tak v té symbolické,“ podotkl Nacher. „Vy vždy vystřelíte něco, co já považuji za takový balonek. Mně vysvětli, jak je možné, že v jednom návrhu je snížení sazby u některých druhů hazardu, jak jsem pochopil, a zároveň zvýšení DPH u těch základních věcí, jako je vodné, stočné, nebo některé věci týkající se gastronomie. To přece nedává smysl,“ dodal Nacher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdechovský., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 11.04.2023 18:45:00
Ani to nečtu. Kde tento prolhaný udavač vystoupí, tak je to vždy jen, lež a nenávist a urážky. Prostě jen lidovec.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…