„Podě*aní a zlí.“ Foldyna vzpomíná na Topolánkovu vládu a Kosovo

17.02.2022 21:55 | Reportáž

Češi odmítají nezávislé Kosovo. Takový vzkaz vyslali protestující z pražského Václavského náměstí na 14. výročí jednostranného vyhlášení kosovsko-albánského státu. „Byli podělaní a zlí,“ vzkázal poslanec Foldyna na adresu Topolánkovy vlády, která za Česko nezávislé Kosovo uznala.

„Podě*aní a zlí.“ Foldyna vzpomíná na Topolánkovu vládu a Kosovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti odtržení Kosova Srbsku. Přišli i fotbaloví fanoušci Partizanu Bělehrad

Kosovo jako nezávislý stát? Sice to tamní Albánci vyhlásili už před čtrnácti lety za podpory svých partnerů ve Spojených státech a západní Evropě, ani dnes ovšem tento „stát“ pořádně nefunguje. Masivní nezaměstnanost, prakticky žádný průmysl a podle aktuálních průzkumů by až 55 procent obyvatelstva chtělo emigrovat.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

Proti odtržení provincie Kosovo a Metohije (jak se území přesně jmenuje, pozn. red.) od Srbska v Praze tradičně protestovali zástupci sdružení Přátelé Srbů na Kosovu v čele s poslancem SPD Jaroslavem Foldynou a režisérem Václavem Dvořákem, který je autorem slavného filmového dokumentu Uloupené Kosovo. 

Tzv. stát Kosovo je podle něho jen dírou na peníze odjinud. „Připomínáme uloupení Kosova od jeho mateřské země a jeho věnování albánské mafii. Kosovo je umělý stát řízený mafiány a černá díra na evropské peníze. Nelze zapomenout na to, co velmoci na Balkáně v roce 1999 provedly,“ řekl Dvořák.

„Nezapomínáme a víme, na které straně máme stát. Toto ukradené území se jednou vrátí a Srbové s ním. Kosovo je jejich země a za krvavou válku nenesli vinu, jenom se bránili. Stejně tak i v jiných částech za války v Jugoslávii. Kdo v Kosovu někdy byl, dobře ví, jak tam Srbové žijí. Jsou to ghetta a enklávy obklíčené nepřátelstvím. Sotva se uživí a jen tak tak se postarají o své staré a nemocné. Nejsou sami, myslíme na ně a občas jim vozíme pomoc,“ dodal Václav Dvořák.

„Chodíme sem každoročně od roku 2008 a budeme v tom pokračovat. Budeme jim připomínat černé svědomí z porušování mezinárodního práva. Připomínáme jim, že byla ukradena země, která patří Srbům. Kosovo je srdce Srbska a všichni to víme! Vědí to i oni, že o tom my budeme mluvit a jejich černé svědomí jim připomínat. Kosovo bylo, je a zůstane srbské. Do budoucna se určitě najde řešení, takový stát stojící na základech v rozporu s mezinárodním právem nemůže existovat,“ připomněl Jaroslav Foldyna.

Dodal, že Češi a Slováci svoje Kosovo zažili. „Bylo to v roce 1938, kdy nám ti samí ukradli kus naší země. Ukradli nám naše pohraničí, a kdo u toho byl? Zase ta Anglie, Francouzi, Italové, Němci. Tehdy 1938 a teď 2008 to udělali zase. Stejně jako Turci ani po 500leté okupaci Kosovo Srbům neukradli, zůstane srbské i teď. Jasně říkáme, že je třeba postupovat v souladu s mezinárodním právem,“ řekl poslanec. 

„Topolánkova vláda, která Kosovo uznala, si to na svém zasedání v Teplicích ani nedala na program. Byli tak podělaní a tak zlí, že neměli odvahu to předem říct. Do Teplic přijel Mirek Topolánek po návratu z USA a spolu s Karlem Schwarzenbergem to schválili,“ burácel Foldyna.

Letošní akce se nesla v silnější atmosféře než obvykle. Protest totiž přišla podpořit asi stovka srbských fotbalových fanoušků klubu Partizan Bělehrad, který večer hraje s pražskou Spartou. Fanoušci několikrát projevy spolu s dalšími účastníky přerušili vlasteneckými hesly typu „Kosovo je srce Srbije“ nebo „Češi i Srbi, braća zauvek“, tedy Češi a Srbové, bratři navždycky. Závěrem všichni zpívali známou píseň Oj Kosovo, Kosovo a českou i srbskou hymnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…