„Pojďte nás zabít! Vrazi! Vrazi! Vrazi!“ V Teplicích to po smrti Roma znovu vřelo. Obklopené policejní auto

26.06.2021 17:10

Stovky lidí se dnes sešly na akci, kde si připomněly smrt Roma Stanislava Tomáše. Jeho úmrtí dávají za vinu policii. Stanislav Tomáš byl minulý týden v Teplicích zpacifikován policií a naložen do sanitky, ale tam zkolaboval. Premiér Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Jan Hamáček i policejní prezident Jan Švejdar se za zasahující policisty postavili, ale demonstranti dávají najevo, že policistům nevěří. Označují je za vrahy.

„Pojďte nás zabít! Vrazi! Vrazi! Vrazi!“ V Teplicích to po smrti Roma znovu vřelo. Obklopené policejní auto
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Demonstace Romů v Teplicích.

V Teplicích to dál vře. Týden poté, co zemřel Rom Stanislav Tomáš, se ve městě sešly stovky lidí, uctily jeho památku a jasně se vymezily vůči policii. Sestra Stanislava Tomáše tvrdí, že za smrt jejího bratra může policie. Řekla to Saše Uhlové v rozhovoru pro server A2larm.cz. A demonstranti tuto sobotu v Teplicích sestru zemřelého jednoznačně podpořili.

„Pojďte nás zabít!“ volali rozzlobení účastníci akce.

Anketa

Považujete policejní zákrok vůči mrtvému teplickému Romovi za chybný?

hlasovalo: 23925 lidí
Zasahující policisté jsou však přesvědčeni, že udělali vše správně. Tvrdí, že minulou sobotu kolem 15. hodiny odpoledne byla do ulice Dubská v Teplicích telefonicky přivolána hlídka ke sporu dvou mužů, kteří napadali sebe navzájem i okolostojící automobily a poškozovali cizí majetek. Po příjezdu na místo našli policisté ležet v ulici na zemi jednoho muže, který byl zraněný, ale když mu chtěli pomoct, začal se vůči nim chovat agresivně. „Jednoho kolegu pokousal,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Policisté tehdy vůči muži použili donucovací prostředky a přivolali mu sanitku, ale jak již bylo řečeno, v té muž zkolaboval a zemřel. Lékař konstatoval, že smrt souvisela s požitím omamných látek.

Jenže demonstranti v Teplicích policejnímu popisu celého případu nevěří a přímo na akci dávají najevo, co si o policistech myslí. V jednu chvíli několik svalnatých mužů obklopilo jedno policejní auto a řvalo na strážce zákona. Dav stojící opodál křičel na policisty sedící ve voze: „Vrazi! Vrazi! Vrazi!“  

Poté se dav vydal k jedné z policejních stanic. A při tom provolával hesla jako „Stop rasismu“ nebo „Policejní vrazi“.

U policejní služebny demonstranty zastavily zátarasy a skupina policejních těžkooděnců. Ti účastníky akce nepustily blíž. Horké hlavy mezi demonstranty nakonec zchladil déšť, který začal padat.

Účastníci se tak nakonec rozešli, aniž by se přes policejní zátarasy dokázali dostat ke stanici blíž.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…