„Ponížila Putina“, hrozí jí dva roky

11.04.2016 13:00

Ruské autority zahájily soudní proces proti ruské právničce Olze Li, která byla obviněna z páchání zločinu z nenávisti poté, co na YouTube zveřejnila video, ve kterém obvinila prezidenta Vladimira Putina ze „zločinné konspirace“ proti ruskému lidu.

„Ponížila Putina“, hrozí jí dva roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimir Putin

Vyšetřovatelé z Kurské oblasti ve svém prohlášení z 1. dubna zveřejnili výsledky šetření, které vypovídají o tom, že na základě „lingvistické analýzy“ textů a videí, které právnička Olga Li sdílela skrze sociální média, vyšlo najevo, že právnička používá jazyk, který „ponižuje důstojnost“ představitelů ruské vlády. Nyní jí hrozí až dva roky odnětí svobody.

Olga Li pracuje také jako editor nezávislých novin v Kurské oblasti. Pozornost na sebe strhla na začátku března poté, co zveřejnila na YouTube video, ve kterém kritizuje Putina a generálního prokurátora Čajku zato, že nezakročili proti „endemické korupci“ mezi úředníky v Kurské oblasti.

Li ve videu hovoří přímo k Putinovi. Zmiňuje v něm i to, že Putinova „zahraniční a domácí politika – jestli nějakou vůbec má – vedla k rozkladu ruského finančního systému a k destrukci systému vlády řízené právem“.

Pro devětadvacetiletou nezávislou političku, která byla v roce 2011 zvolena do kurského zastupitelského orgánu, se jedná již o druhý soudní proces, který byl proti ní zahájen poté, co zveřejnila video na internetu. Již minulý týden byla mladá právnička obžalována z urážky na cti za publikování nařčení několika oblastních úředníků z korupce. Oba dva případy budou nyní prošetřovány najednou.

Kurský informační portál na svých stránkách uvedl, že Li již dlouhodobě kritizuje praktiky federálních úředníků, ale obviněna nebyla do té doby, kdy zveřejnila video, v němž útočí přímo na Putina.

Sama Li prohlásila, že se spolu se svým právníkem pokusí přesunout řízení soudního případu z Kurské oblasti, kde jsou autority proti ní údajně velmi zaujaté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…