„Posedí“ si Babiš? Čtvrtníček a drsný humor: Dobré, chválí odborník SPOLU

17.07.2021 23:59 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Videa jsou důležitá, protože lidé mají rádi audiovizuální obsah a mají také rádi známější osobnosti ‚zábavní‘ scény, což pan Čtvrtníček je.“ Atraktivní pro voliče mohou být podle firemního sociologa, odborníka na komunikaci Vojtěcha Bednáře i další jména komiků, které koalice SPOLU najala. „SPOLU chce více vzdělané, o něco mladší, o něco movitější voliče, proto se u volby umělců musí pohybovat na tenké hranici mezi lidovou a intelektuální zábavou,“ analyzuje volební kampaň. Zároveň vzkazuje: „Soudržnost je dost možná to, co rozhodne.“

„Posedí“ si Babiš? Čtvrtníček a drsný humor: Dobré, chválí odborník SPOLU
Foto: archiv V. Bednář
Popisek: Vojtěch Bednář

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Do deseti tisíc sledujících se pohybuje skóre koalice SPOLU na jednotlivých sociálních sítích, když vycházíme z prokliku na jejich oficiálních webových stránkách Spolu21. Firemní sociolog a odborník na on-line komunikaci Vojtěch Bednář ale brzdí paniku. Není důležité, kolik je sledujících, ale kdo tito sledující jsou. „Specifikem Twitteru je, že slouží v Česku hlavně ke komunikaci s médii a s mediálně aktivními lidmi,“ podotýká také Bednář. Čísla se dají vysvětlit dvěma důvody: „Prvním z nich je nedostatečná podpora reklamou, druhým pak chybějící atraktivní obsah, a hlavně podpora vlastních přívrženců,“ dodává.

Koalice SPOLU už zintenzivnila volební kampaň. Na sociální síti se objevilo video s hercem Petrem Čtvrtníčkem, podle kterého by měl mít už v říjnu „čáp po ptákách“. „Když paní Zubatá vidí, jak tu vládne čáp a velký agropodnik hrabe peníze plnými hrstmi, tak ji může trefit šlak. Nedivíme se! Ještě že je tu Dr. Freund!“ napsali k tomu.

„Videa jsou důležitá, protože lidé mají rádi audiovizuální obsah a mají také rádi známější osobnosti ‚zábavní‘ scény, což pan Čtvrtníček je,“ uvedl Bednář. „Je dobře, když má politická strana nebo koalice nějakou svou tvář z umělecké scény, samozřejmě problém je v neochotě mainstreamových umělců se s politiky spojovat, protože prakticky vůbec žádný politik není v tomto ohledu ‚bezpečný‘. Na druhé straně je ale problém, pokud sebelépe vypadající známá tvář nepůsobí autenticky. Což snad v případě Čtvrtníčka nehrozí,“ dodal. 

Videa s Čtvrtníčkem mají být pravidelná. Příznivci už mohli zhlédnout také klip s názvem Vyšetřování premiéra aneb Jak byl Andrej Babiš u psychiatra. Doktor Freund mu v něm slibuje, že si po volbách „odpočine“ a možná taky „posedí“.

„Je to vtip a nadsázka, ale český volič má nejen smysl pro ironii, ale také jistou historickou zkušenost. Zatočit po volbách se už slibovalo s dinosaury, korupčníky, modrou mafií, kmotry, a tedy těžko můžeme čekat, že dalšímu podobnému zatočení ve větší míře uvěříme,“ komentuje Bednář.

SPOLU chce více vzdělané, o něco mladší a movitější voliče

Čtvrtníček nebude jediný komik, kterého koalice angažovala. Další jsou Kateřina Hašková, Jaroslav Cerman a Nikola Džokič. I tato jména mohou být podle Bednáře pro voliče atraktivní. „Pokud jsou známější v cílové skupině a pokud se umí odlišit od umělců, kterými se své voliče pokusí oslovit jejich hlavní soupeř, tj. v současné době vládní ANO. SPOLU chce více vzdělané, o něco mladší, o něco movitější voliče, proto se u volby umělců musí pohybovat na tenké hranici mezi lidovou a intelektuální zábavou. Tuto hranici ale nesmí ani z jedné strany překročit, protože pokud by se příliš bulvarizovalo, voliči ho odmítnou, a pokud by bylo příliš ‚intelektuální‘, pak také,“ říká Bednář. 



Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
Foto s rozesmátými lídry, kteří využili houpačky z lan, bylo zřejmě předzvěstí celé rozesmáté a veselé kampaně. Spolu zve příznivce na promítání komedie Ženy v běhu ve 109 kinech republiky, kde budou mít lidé možnost také si s kandidáty a členy koalice popovídat.

„Lídři už stáli v tramvaji, na parníku, ve vzducholodi... na těch nejroztodivnějších místech, takže umístění je možná zajímavé, ale o ně úplně nejde, stejně jako u módní přehlídky nejde úplně o to, zda modelka stojí na pláži či v džungli, ale o to, co má při tom na sobě. Koalice musí přesvědčit své voliče, že je soudržná, a to bez ohledu na aktuální kulisy. To bude možná největší problém,“ říká Bednář.

Politici musí ukázat lidem, že jsou „jejich“

Koalice SPOLU vysílá vlastní zprávy a použijí v kampani autobus, což není žádná novinka. Plánují pokračovat v kontaktní kampani a budou chodit od dveří ke dveřím po jednotlivých domech a bytech a snažit se i takto s lidmi mluvit.

„Nevím. Autobus použil v české politice s větším úspěchem jako první Miloš Zeman, byť se samozřejmě inspiroval na Západě. Je to dobrý způsob, jak se přiblížit voličům, jenže o fyzickou blízkost v prvé řadě nejde. Politici musí ukázat voličům, že jsou ‚jejich‘, tj. že rozumí jejich potřebám, tomu, co očekávají, a hlavně že to dovedou naplnit. Podobně jako u pózy na plakátu není důležité, kde jste, není ani tolik zásadní, zda vystupujete z autobusu nebo limuzíny, ale jak vás lidé vnímají. Snob může být v autobuse, normální člověk v limuzíně – a samozřejmě naopak,“ komentuje Bednář.

A do jaké míry může změnit takto nastartovaná kampaň nejen čísla na sociálních sítích ale i výsledek SPOLU ve volbách? „Může mít vliv na to, do jaké míry se koalici povede přesvědčit ty voliče svých jednotlivých stran, kterým se nelíbí společné působení, a ty voliče ostatních, především koalice Pirátů a Starostů, že SPOLU je lepší řešení. Za mne je to především ukázka soudržnosti a spolupráce než programu nebo osobností. A soudržnost je dost možná to, co rozhodne,“ říká Bednář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…