„Právo na odpor!“ Fiala vyzval národ k „nahlašování“, prý překročil hranice. Citováno z Listiny

20.04.2022 18:51 | Komentář

Autoři iniciativy „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“ prezentované na stránkách Úřadu vlády podle mediálního analytika Radima Hrehy zřejmě odhodili nepříjemné masky demokratů, jelikož dospěli k přesvědčení, že akcelerující totalitní atmosféra ve společnosti jim už umožňuje býti sami sebou. Zveřejněná výzva k nahlašování dezinformací nejspíš padne na úrodnou půdu. „Současná politická garnitura přivedla naši společnost do takového stavu, že někteří duševní mrzáci se na to práskání doslova třesou,“ domnívá se bývalý dlouholetý člen a místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

„Právo na odpor!“ Fiala vyzval národ k „nahlašování“, prý překročil hranice. Citováno z Listiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová a Petr Fiala

Před necelým měsícem byl jmenován vládním zmocněncem pro oblast médií a dezinformací Michal Klíma a ve své nové funkci rozhodně nezahálí. Důkazem budiž iniciativa, kterou pod hlavičkou „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“ rozjel Úřad vlády. Je určena především těm, co se neorientují ve lžích a dezinformacích, a tak je jim doporučeno sledovat a sdílet pouze důvěryhodné zdroje, jakými jsou například vládní organizace nebo veřejnoprávní média. Nezapomíná se ale ani na ty, kteří váhají s tím někoho nahlásit za dezinformační či jinak nevhodné texty. Jsou k tomu povzbuzováni tvrzením, že nahlašování dezinformací rozhodně nemají brát jako „práskačství“, neboť lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné a je nutné proti nim bojovat.

„Webová stránka nazvaná ‚Braňme Česko‘ z produkce Michala Klímy mě zaujala ještě předtím, než se objevila na obrazovce. Jeho tvorbu, coby dlouholetého globalistického opinion makera, k jehož propagandistickým nástrojům v rámci dezinformování veřejnosti patřila metoda uplatňování dvojího metru, totiž dobře znám,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz někdejší ředitel Slovenské televize a mediální expert Radim Hreha. Nicméně název serveru nepovažuje za nejvhodnější, jelikož připomíná prezidentův slogan z Afghánistánu: „U Kábulu se bojuje za Prahu, odejít by dokázal jen srab“. „Člověku disponujícímu empatií a úctou k hrdinným Ukrajincům, kteří za územní celistvost své země neváhají obětovat své životy, musí název připadat dost necitlivý,“ domnívá se Radim Hreha.

Odhodili masky demokratů, mohou být sami sebou

Je toho názoru, že heslo „Sláva Ukrajině“ by bylo podstatně vhodnějším názvem než ten nakonec zvolený. „Název ‚Braňme Česko‘ s jeho aktuální hrdinnou reprezentací totiž může v části veřejnosti – zejména po očekávaném drastickém zvýšení cen energií a potravin – evokovat cokoliv. Vládou očekávaný marketingový efekt však sotva. Samotné technické provedení včetně grafiky na mě působí stejně přesvědčivě, jako obdobné PR materiály Ústavu pro studium totalitních režimů,“ podotýká mediální analytik a v podobně lehkém tónu glosuje úvodní část iniciativy s výběrem typických lží a přiřazených odpovědí na ně. „Ta se povedla, jelikož záměrem není antiválečný narativ ve stylu opravdových protiválečných webů jako třeba ANTIWAR.com, nýbrž pouze a jen jednostranné odsouzení agresora bez jakýchkoliv souvislostí,“ dodává.

Ke druhé části, v níž jsou uvedeny tipy na to, jak bojovat proti lžím a dezinformacím, už hovoří zcela bez skrupulí. „Autoři zřejmě odhodili nepříjemné masky demokratů, jelikož dospěli k přesvědčení, že akcelerující totalitní atmosféra ve společnosti jim už umožňuje býti sami sebou. S tetičkou či s kamarádem by mě to nebavilo. Avšak taková seznamka ve stylu sportovně založené dámy v letech dezorientované mainstreamovou propagandou, hledající potížisty kritického myšlení, by mě zaujala. To ani nemluvě o pivku s elfem Bobem Kartousem na téma všeobecné viny ruských sportovců a českých učitelů,“ zmiňuje Radim Hreha muže, který odhalí každou dezinformaci a nepravdu.

Někteří duševní mrzáci se na to práskání doslova třesou

„Samotné provedení webu ponechejme stranou, důležitý je obsah, a to je něco tak příšerného, že pro to snad ani nemám slov. Je to absolutní dno veškeré politiky, když sama vláda povyšuje udavačství na státní doktrínu. Jako by nestačilo, že koalice bruselské pětky nezákonným způsobem protlačila nouzový stav, jako by nestačilo, že Fialova vláda protiústavní cestou zavedla cenzuru, jako by nestačilo, že nás vládní šílenci, aniž k tomu mají mandát od občanů, zatahují do války, teď ještě si tihle fialoví bolševici přisvojili právo rozhodovat o tom, jaký je jediný správný názor na ukrajinskou válku, a pokud si dovolíte říkat něco jiného, štvou na vás udavače, ženou vás před soud a vyhazují z práce,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz dlouholetý člen a místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

Dál se ale k obsahu materiálu vytvořeného na Úřadu vlády vyjadřovat nechce. „Ne, prosím pěkně, opravdu po mně nechtějte, abych ten nestoudný vládní paskvil jakkoli hodnotil,“ brání se jakkoli komentovat text zaměřený na boj proti dezinformacím. Zároveň tuší, že na ornou půdu padnou výzvy k „nahlašování“ dezinformací. „Současná politická garnitura přivedla naši společnost do takového stavu, že někteří duševní mrzáci se na to práskání doslova třesou. Však se podívejte na sociální sítě, co tam někteří ubožáci sami na sebe prozrazují,“ vybízí mediální odborník.

Pro ty, kteří si chtějí vyřídit účty s nenáviděnými spoluobčany

Podobný vývoj s nadmíru aktivními a snaživými „nahlašovači“ očekává i Radim Hreha. „O tom nepochybuji. Jsme přece v Čechách. A kdo lépe pozná historii o udávaní Židů gestapu než samotní Židé,“ poznamenává. A příliš dlouho se nemusí zamýšlet nad tím, jakým naším spoluobčanům je tento projekt určen. „Všem jedincům, kteří si chtějí vyřídit účty se svými nenáviděnými spoluobčany. Možná, že někteří se odrazí od sporů svých předků. Ostatně za slogan ‚Nahlásit dezinformace není práskačství‘ a návazný text bych doporučil Michala Klímu navrhnout na Nobelovou cenu nejen za literaturu, nýbrž i za mír,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Radim Hreha.

To Petr Štěpánek je při popisu těch, na které apel z útrob Úřadu vlády míří, mnohem méně diplomatický. „Je určen té největší spodině naší společnosti. Udavačům, kolaborantům, režimním dezinformátorům a manipulátorům, mentálním euro- a neo-bolševikům a jiným elfům. Novodobí Čurdové zase mají hody. Na vysvětlenou, Karel Čurda byl udavač, který nacistům napráskal úkryt parašutistů, kteří uskutečnili atentát na Heydricha. A propos. Čurda byl posléze zatčen, později odsouzen k trestu smrti a 29. dubna 1947 oběšen v Pankrácké věznici. Připomínám to jen na okraj, aby zainteresovaní věděli,“ podotýká.

Součástí Ústavy je také Listina základních práv a svobod

Při pohledu na obsah webové stránky „Braňme Česko“ je přesvědčen, že je jen jediná otázka, která volá po odpovědi. „A sice, jak dlouho si tyhle totalitní praktiky od Fialovy vlády ještě necháme líbit? V Listině základních práv a svobod, která je součástí naší Ústavy, se v článku 23 píše: ‚Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny‘,“ zdůrazňuje na závěr Petr Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…