„Privilegovaný muž Fiala“. „Je mi blivno“. Mladé Pirátstvo si zvolilo novou odhodlanou lídryni, která se nezakecá

09.11.2021 15:21

Mladé Pirátstvo, mládežnická organizace Pirátů má novou předsedkyni. Stala se jí zastupitelka z Ústeckého kraje, Kateřina Stojanová, která chce, aby se mladí více politicky angažovali a byli aktivními občany. A také nechápe, proč společnost nechává některé lidi mrznout na ulici, když „vlastní tisíce uplně prázdných a nevyužitých bytů“. Nemá ráda ani maďarského premiéra Viktora Orbána a když se předseda ODS Petr Fiala pochlubil schválením zákona „třikrát a dost“, řekla o něm, že je „privilegovaný muž“. Zato si rozuměla se Starosty.

„Privilegovaný muž Fiala“. „Je mi blivno“. Mladé Pirátstvo si zvolilo novou odhodlanou lídryni, která se nezakecá
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedkyně Mladého Pirátstva, Kateřina Stojanová

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

Pětikoalice už podepsala programové prohlášení, ovšem čeká se na Piráty. Ti si musí spolupráci ve vládě teprve odhlasovat v celopirátském referendu a zatím není jasné, jaké změny ve vedení strany z výsledků voleb vzejdou.

Změna ovšem čeká mládežnickou organizaci Pirátů, tzv. Mladé Pirátstvo. Současnou předsedkyni Georginu Hejdukovou nahradí Kateřina Stojanová, zastupitelka z Ústeckého kraje. Nová rada Mladého Pirátstva by podle ní měla „etablovat Mladé Pirátstvo ve veřejném prostoru“ a Mladé Pirátstvo by pak mělo dávat prostor všem mladým, liberálně smýšlejícím lidem se zájmem o pirátskou politiku. Chtěla by podněcovat mladé lidi k „aktivnímu občanství“ a k politické angažovanosti.

Stojanová se angažuje například v otázce dostupnosti bydlení. V únoru například prohlásila: „Nechápu společnost, která nechává své jedince umrznout na ulici, zatímco vlastní tisíce uplně prázdných a nevyužitých bytů. Musíme přestat vést dehumanizační frky ‚zaslouží si to/chtějí to tak‘ a okamžitě přijmout pořádnej zákon o sociálním bydlení.“ Podle Stojanové je právo na bydlení lidským právem.

V souladu s postoji Pirátské strany také Stojanová zřejmě nemá příliš v lásce Viktora Orbána, který přijel do Ústeckého kraje podpořit Andreje Babiše. Na konci září Piráti v Ústeckém kraji, mezi které Stojanová patří, vyzývali, aby lidé přišli podepsat petici proti „orbanizaci Česka“.

Co považuje Stojanová za důležité, může napovědět i tento status o Mladém Pirátstvu, které sestavilo program pro mladé. „Dali jsme dohromady plán, který dokazuje, že nám předražený byty, duševní zdraví, směšný tresty za sexuální násilí, stav školství a práva LGBTQI+ nejsou ukradený.“

Stojanová se také vyjádřila pro přijetí afghánských tlumočníků. „Léta žiju v neochvějným přesvědčení, že kdykoliv bych se ve vlastní zemi přestala cítit bezpečně, okolní státy se o mě postarají, protože mezinárodní solidarita je nejsilnější odkaz 2. světové války. Vidět na vlastní oči v roce 2021, že tomu tak ale rozhodně být nemusí, je hrůza. A náš premiér, za jehož vládou se fiasko se spolupracovníky v Afghánistánu táhne, dnes na svým FB zabrnkal na vlasteneckou protiimigrační strunu... Je mi blivno.“

A pokud je možné z příspěvků soudit, Stojanové se se Starosty při kampani spolupracovalo dobře. „Konkurenční snahy naší koalici rozdělit zpravidla naráží na skutečnost, že tak činí o víkendu, kdy jsme ovšem zrovna na koaličním teambuildingu a smích utichá až kolem čtvrté ráno,“ svěřila se na začátku srpna.

Svého času se také vymezila proti Petru Fialovi a těm, kdo schválili, že pachatelům přestupků bude moci město strhávat částku z dávek. „Jiný politický pohled konkurence na svět respektuji – politika je o střetu hodnot. Arbitrární prohlášení privilegovaného muže o trestání chudých mě ale uráží nejen občansky, ale i jako zastupitelku kraje, kde je vyloučených nejvíce. Tohle naší situaci nepomáhá, jen ji prohlubuje,“ řekla.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…