„Pro gaye jsou jen dva druhy trestu“. Kamenování nebo zavalení zdí. Dvacet let jsme za to bojovali, vykládá afghánský soudce

12.07.2021 21:29

V geopolitickém prostoru se dějí výrazné změny. Američané opouštějí Afghánistán a na jejich místo se tlačí Tálibán, který obsadil sever Afghánistánu a získává zde stále větší vliv. Soudce Gul Rahim uplatňuje právo šaría na územích pod kontrolou islamistického hnutí Tálibán a podle svých vyjádření s jistotou očekává, že během několika týdnů bude pod kontrolou Tálibánu celý Afghánistán, informuje server Novinky.cz.

„Pro gaye jsou jen dva druhy trestu“. Kamenování nebo zavalení zdí. Dvacet let jsme za to bojovali, vykládá afghánský soudce
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

Anketa

Pokud denní počet nakažených covidem-19 opět vzroste do tisíců, budete pro zavírání restaurací a obchodů?

37%
hlasovalo: 9563 lidí
Právu Tálibánu není cizí nechávat ukamenovat hříšníky či pověsit, v lehčích případech utíná ruce či nohy. Homosexuálové jsou buď ukamenováni, nebo se na ně zřítí kamenná zeď.

Americká armáda z Afghánistánu již stáhla více než 90 procent svého personálu i vybavení a bojovníci Tálibánu přebírají kontrolu nad dalšími strategicky významnými územími, a to zejména v provinciích na severu země.

Původní zdroj ZDE.

Nad Afghánistánem se stahují mraky jako nikdy dříve. Rahim, který je soudcem v centrální provincii v Afghánistánu, pevně věří, že Tálibán brzy zavede právo šaría po celé zemi. „Tohle byl náš cíl a bude i nadále. Bojovali jsme za to dvacet let a ztratili jsme mnoho přátel,“ řekl reportérovi německého deníku Bild.

V rozhovoru mu popisuje své poslední případy. „Muž vnikl do domu a ukradl zlatý prsten. Odsoudil jsem ho k trestu useknutí ruky. Současně jsem požádal majitele prstenu, zda chce, aby byla zloději useknuta i noha. Protože nejen ukradl prsten, ale do domu se vloupal, což jsou dva trestné činy. Poškozenému stačilo, že se mu usekla jen ruka,“ líčil Bildu.

Nemilosrdně soudil také skupinu, jejíž členové unášeli lidi, aby získali peníze, a také pašovali. „Protože jsme měli svědka, všichni byli oběšeni,“ řekl s tím, že smrtí ukamenováním nebo oběšením se trestají nejhorší zločiny.

Rovněž mezi nejhorší zločiny patří i to, že je někdo homosexuál a je přistižen při nedovoleném styku. „Pro gaye jsou jen dva druhy trestu. Buď jsou ukamenováni, nebo musejí stát za zdí, která na ně spadne. Zeď musí být vysoká 2,5 až tři metry,“ uvedl.

Tálibán ovládl mimo jiné pohraniční oblasti sousedící s Íránem, Tádžikistánem, Turkmenistánem, Čínou a Pákistánem. Podle expertů je toto islamistické hnutí nyní vojensky nejsilnější od roku 2001.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…