„Průsel.“ Andrej Babiš ve vysílání ČT přednesl tak vážnou kritiku EU, až se sám zarazil

16.04.2018 10:44

Andrej Babiš vystoupil ve vysílání ČT v posledních hodinách dvakrát. Kromě slovakismů, které používá ve chvílích, kdy se cítí nervózně, mu ujel i vulgarismus na účet Bruselu. Stalo se tak ve chvíli, kdy mu redaktorka pořadu Týden v politice Štěpánka Martanová podsouvala, že se snaží v Bruselu „vypadat hezky“. Přinášíme přepis vyostřeného interview.

„Průsel.“ Andrej Babiš ve vysílání ČT přednesl tak vážnou kritiku EU, až se sám zarazil
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Rozhovor přitom začal klidně. První otázka se týkala rozhodnutí špiček ANO, že by se mělo pokračovat ve vyjednávání s ČSSD. „Popravdě řečeno mě to překvapilo, protože my jsme měli poslanecký klub a já jsem se tam explicitně ptal, jaký je názor. Tam bylo 66 poslanců a z toho asi 24, nebo 26, nevím přesně, řekli, že by bylo dobré asi obnovit jednání s ČSSD. Já jsem se ptal pana prezidenta, když jsem byl u něj, jestli ČSSD požádala o schůzku, řekl, že o tom neví. To znamená, že někteří poslanci chtěli, abych oslovil pana prezidenta, aby moderoval nějaké pokračování toho vyjednávání, ale tím, že tam nebyl ten požadavek, tak pan prezident neměl co moderovat,“ řekl Babiš. „Samozřejmě jsme mluvili o tom, že ta druhá alternativa, že SPD odejde ze sálu, nemáme nic podepsané, nemáme žádné dohody, jenom umožní vznik té vlády, tak tam v podstatě nebyly žádné hlasy, které by nějak hlasitě protestovaly, a proto jsem pana prezidenta informoval o tom, že je to jediná alternativa a teďka samozřejmě vypadám divně, protože jsem byl velice překvapenej… protože jsme dostávali zprávy z médií, že 30 až 35 našich poslanců má s SPD zásadní problém. Lidi mi teď nadávaj, co jsem to teda za šéfa, že jsem je tam všechny neznásilnil a nepřinutil k tomu, ale my jsme samozřejmě demokratické hnutí a i v minulém období to bylo vidět, že někteří nezůstali s námi, a proto de facto došlo k tomu, že ten výbor hlasoval tak, jak hlasoval,“ dodal Babiš.

Anketa

Chcete, aby další pokus na sestavení vlády dostal opět Andrej Babiš?

56%
44%
hlasovalo: 9753 lidí

Pořad k vidění ZDE

Poté přišla na přetřes otázka, které argumenty nejčastěji zaznívaly pro podporu návratu k jednání s ČSSD. „Je tady tlak, někteří komentátoři už vyzývají k demonstracím a podobně. Ta vyjádření ministrů samozřejmě mají nějakou váhu, ale ne až takovou jako názor našich poslanců, kteří budou hlasovat. Takže pokud by se stalo, že by byla nějaká vláda a naši poslanci měli problém. My máme stále rozpor s tím referendem,“ odpověděl Babiš s poukazem na programové neshody s hnutím SPD v otázce obecného plebiscitu a také na vyjádření některých vysoce postavených členů ANO, pro které je vláda s podporou SPD nepřijatelná.

„Možná by to jednání s SPD a KSČM byla nejrychlejší varianta, jak se dohodnout,“ nadnesla Martanová možné řešení vládního patu. „My samozřejmě nemáme žádnou dohodu s SPD. To jsou naše představy, oni měli úplně jiné představy a ty vyjednávání nebyly dokončené i na základě hlavně toho referenda, takže mě mrzí, že nám to ti poslanci, předtím, než jsem šel do Lán, jasně neřekli, protože před panem prezidentem vypadám divně,“ postěžoval si Babiš.

Rozhovor se ale rychle vyhrotil, když redaktorka Martanová Babišovi zkusila podsunout, že se snaží zalíbit pánům v Bruselu „Vy sám máte problém s případnou podporou od SPD, nebo vám to nevadí? Narážím i na to, že v Bruselu by s tím problém byl, respektive v Bruselu se úplně pozitivně na možnou podporu od SPD nedívají. Vy jste politik, který má rád dobré vztahy v Bruselu,“ naznačila nesměle Martanová. „To není pravda, paní redaktorko,“ odpověděl ještě s úsměvem Babiš. „Jste rád, že jste v Bruselu uznávaný?“ skočila mu vzápětí do řeči Martanová. „Vy ze mě děláte nějakého fandu Bruselu. Ne, já jsem velice kritický k Bruselu. Já jsem vždycky říkal, že my musíme bojovat za naše zájmy. Jsem proti ilegální migraci, proti ilegálním kvótám, a pokud stě viděla vystoupení Michela Barniera, nebo řek bych ještě vlastně Pellegriniho, který tady jasně řek, že já na tých Evropských radách se s tým nemažu, že tam skutečně i panu Junckerovi jsem řekl, jaký mám názor na spitzenkandidáta, a že tam bojuju za naše zájmy a jasně říkám, peníze, které nám dávátě, my chceme mít na to zásadní vliv. A pokuď nám nutíte kvóty, je to nepřijatelné, a pokud se ještě jednou stane, že nás přehlasujetě, tak to je pro nás obrovský průsel, průšvih a že je to nepřijatelné, ano, takže určitě tohle rozhodnutí nemá s Bruselem nic společného,“ rozohnil se Babiš, který se po zkomolení vulgarismu opravil a zařadil mírnější termín ,,průšvih".

„Ale vy nemáte problém s podporou SPD?“ pokračovala v otázce Martanová. „To není, že bych já nějakým způsobem tady byl ovlivněn Bruselem. Já jsem proevropský, ale hlavně jsem pročeský a jsem tam pro naše zájmy. A myslím, že ta V4 funguje dobře. Já jsem samozřejmě dostal vyjádření našich různých poslanců i europoslanců, který říkaj ano, že by to mělo nějaký dopad, ale to nebylo rozhodující. Rozhodující je klub poslanců, který se musí ztotožnit s tím, jak my to s někým vyjednáme,“ odpověděl po svém Babiš.

„Mě zajímá váš čistě osobní názor, jestli byste s takovou podporou měl případně problém, nebo ne,“ nedala se odbýt Martanová. „Ale tak samozřejmě. Ty takzvaně demokratické strany nás dostaly do této pozice. Tady se stále opakuje, že jsou extremistické strany a že my s nimi chceme vlastně dělat vládu, ale to není pravda, my jsme přece hned po volbách řekli, že chceme vyjednávat vlastně hned s ODS, která byla druhá, ale tady samozřejmě se jede stále objednaná kauza Čapí hnízdo a před volbami a po volbách. To je vlastně záminka na to, aby tyhle demokratické strany mě odstranily z politiky. Oni chtějí vlastně, abych já nebyl premiér, a tým pádem chtějí oslabit to hnutí, a o to jde, tam jim vůbec nejde o nějaké dobro našich občanů,“ nechal se slyšet Babiš.

„Vzpomeňte si, co bylo nejdůležitější po volbách ve Sněmovně. Mandátní a imunitní výbor! Všichni se tam nacpali, všichni šli do spisu Čapího hnízda, nic nenašli, protože tam nic není. To bylo nejdůležitější! Ne nějaké sestavování Sněmovny. My jsme s ODS nějakým způsobem domluvili, jak to sestavíme, a oni naschvál vlastně nás natlačili do tý pozice a samozřejmě komentátoři, i vaši, to rádi stále vysílají, že my jsme s extremisty. Ale my chceme hlavně stabilní vládu a myslím, že lidi jsou z toho už otrávení a my taky a taky nás dostávají do pozice, že my nefungujeme, ale fungujeme velice dobře,“ nadával Babiš na poměry ve Sněmovně, ale obul se i do České televize.

„Pane předsedo, já vás zastavím. Ano? Ne? Měl byste problém s SPD? Stačí mi odpovědět ano, nebo ne,“ stále na svém trvala Martanová. „Ale samozřejmě, že já mám problém s SPD, ale na druhý straně jsme pod tlakem udělat tu vládu, takže vlastně jsme v pozici, že cokoli uděláme, tak nás budou vaši kolegové večer neobjektivně kritizovat,“ pokračoval v kritice veřejnoprávní televize Babiš. „Nevím, jestli neobjektivně,“ reagovala na kritiku Martanová. „Já na to občas koukám,“ opáčil na to konto Babiš.

Rozhovor se poté přesunul k věci chystané obnovy jednání s ČSSD, plánované na pondělí. ČSSD vyslala jasný signál, že na svých požadavcích trvá. Redaktorka Martanová se premiéra v demisi zeptala, zda má jasno, co nového sociálním demokratům nabídne. „Jasně, určitě mám jasno. Pondělí 20:30,“ odvětil s úsměvem Babiš a odmítl předem vyzrazovat plány. „Sociální demokracie žije v atmosféře, že my jsme je nějak poškodili ve vládě, nebo dokonce že jsme nějak špatně mluvili o těch vyjednáváních, ale není to pravda. My jsme se chovali velice korektně a slušně a ta nabídka byla velmi velkorysá, dělali jsme ústupky a myslím si, že sociální demokracie, pokud bude ve vládě, tak má šanci být s námi úspěšná. Bývalé vedení ČSSD to nepochopilo, vymlouvá se na nás, ale není to pravda, nebyli jsme to my, kteří dělali nějaké rozpory, nebo útoky,“ politoval Babiš krach původního vyjednávání, kdy ANO odmítlo ČSSD přepustit Ministerstvo financí, nebo vnitro a také vzpomněl dlouhotrvající neshody s expremiérem Bohuslavem Sobotkou.

Ohledně možnosti, že by Babiš nakonec ČSSD nabídl jedno z dvou diskutovaných ministerstev, tedy vnitro, nebo finance, řekl: „Já jsem to nikdy nekomentoval. Oni to komentují, tak já jim to řeknu za stolem.“ Budou nová vyjednávání začínat od nuly, nebo se naváže na předchozí postup? „Nemůže být čistý stůl. My jsme vyjednávali, tak samozřejmě víme, kde jsme skončili, a předpokládám, že se vrátíme k tomu poslednímu status quo. Já hlavně spěchám. Já bych strašně rád, abychom do konce příštího týdne měli jasno o těch resortech a měli nějaké jasné obrysy, protože příští sobotu je sjezd KSČM a ten bude taky důležitý pro vyjednávání, kdo bude nový předseda, nebo starovoný. Myslím si, že všichni máme zájem to urychlit,“ doplnil Babiš.

Co se týká otázky premiéra, Andrej Babiš získal podporu jak svého poslaneckého klubu, tak i prezidenta. Sociálním demokratům ovšem probíhající trestní stíhání Andreje Babiše vadí. „Je tady šance na nějaký kompromis?“ ptá se Martanová. „Nevím, co tím myslíte. Já jsem xkrát řekl, co si myslím o tom stíhání, a myslím, že lidi, kteří mají zájem se obeznámit s tou kauzou, jim musí být jasno, že to není náhoda, co se stalo. My jsme to řešili xkrát na hnutí a včera někteří z výboru znovu navrhovali do usnesení říct, že ‚stojíme za Babišem‘, ale já jsem řekl, „ne, prosím vás, všichni to vědí,‘ tak já myslím, že i ČSSD to ví,“ přemítal Babiš.

Kdy by chtěl mít Babiš vládu, která půjde požádat Sněmovnu o důvěru? „Co nejdřív. Otázka je, jestli se domluvíme, a potom, kdo za ČSSD to odsouhlasí, pokud dojde k nějaké dohodě. My samozřejmě budeme chtít, abychom měli jistotu, že pokud se to domluví, že těch patnáct poslanců za ČSSD to taky podpoří, to je taky důležité. Uvidíme příští týden, jak se pohneme ve vyjednávání,“ vysvětlil Babiš. Poslední otázka směřovala na případné změny v novém vládním kabinetu. „Mám jasno. Někteří, když to nekomentuju, tak mají pocit, že nemám jasno, ale já mám vždycky jasno. Znovu opakuji, když to bude na stole, tak se to dozvíte,“ ujistil Babiš a odmítl jakákoli jména prozrazovat předem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…