„Putin nechce Ukrajinu. Ani území v Evropě.“ Senátor USA to provalil a je zle

11.06.2024 8:15 | Zprávy

USA jsou nejdůležitějším spojencem Ukrajiny. Demokraté stojí v otázce podpory země pevně za Bidenem. U republikánů je ale situace jiná. Například senátor Tuberville nedávno prohlásil, že Putin má území dost, takže Ukrajinu nechce, ani zbytek Evropy. Co ale skutečně nechce, jsou americké zbraně na Ukrajině, které míří na Moskvu. Za jeho slova už se do něho pustil senátor Lindsey Graham, který tvrdí, že Putin chce obnovit ruskou říši a o Ukrajině prohlásil, že se může stát nejlepším obchodním partnerem USA vzhledem k jejím nerostným zdrojům.

„Putin nechce Ukrajinu. Ani území v Evropě.“ Senátor USA to provalil a je zle
Foto: Repro Rumble
Popisek: Americký republikánský senátor Tommy Tuberville

Tuberville je republikánský senátor za Alabamu. Již v dubnu kritizoval balíček pomoci pro Ukrajinu se slovy, že senátoři, kteří pro něj hlasovali, zradili důvěru voličů, kteří je do funkce vyslali. Ukrajinu nazval „černou dírou bez zodpovědnosti“. Upozornil, že dluh USA je už 35 bilionů dolarů a přitom nemá chráněnou svou jižní hranici, přes kterou proudí imigranti a drogy. „Tiskneme peníze pro jiné země, zatímco americké občany drtí inflace,“ řekl a dodal, že ani jeden dolar z balíčku pomoci není splacen, na splacení si opět budou muset půjčit od Číny nebo peníze opět natisknout. „Jenom proto, abychom bojovali v zahraničí, když prohráváme na vlastní hranici,“ stěžoval si. Což je prý facka do tváře daňových poplatníků.

Označil Ukrajinu za jednu z nejzkorumpovanějších zemí a tvrdil, že konflikt je v patové situaci. „Posílání dalších peněz na Ukrajinu ten konflikt jen prodlouží a povede k dalším ztrátám na životech,“ pravil s tím, že ani v Bílém domě, ani v Pentagonu nebyli zatím schopní definovat, jak má vlastně „ukrajinské vítězství“ vypadat. „Měli bychom spolupracovat s Ukrajinou a Ruskem na jednání, aby toto šílenství skončilo,“ prohlásil. „Říká se tomu diplomacie, něco, co tahle vláda nebyla schopná použít,“ otřel se o Bidena. A ještě dodal, že není žádná šance, aby výsledek války byl pro USA pozitivní.

V interview se Stevem Bannonem pak prohlásil, že Ukrajina „je v tom až po uši“, když moderátor řešil nedostatek vojáků na ukrajinské straně. A že Biden a neokonzervativci, kteří válku podporují, jsou teď zaseklí a nemohou ven. U prezidenta Zelenského prohlásil, že „zastavil volby, ukončil pozornost médií, ukončil činnost kostelů“. „Ten chlap je diktátor,“ tvrdí o Zelenském. Dodal, že kdyby byl Putin, také by nechtěl americké zbraně na hranicích, jako USA zase nechtějí ruské v Mexiku.

„Jediná logika v tom je, že Biden nás chce dostat do boje, aby si lidé řekli, že teďka není možné přepřahat,“ míní. „Tihle lidi jsou šílení. Milují moc tak, že by kvůli tomu prodali vlastní matku, aby ji měli dál,“ hovořil o amerických politicích.

 

 

Putin podle něho nechce Ukrajinu, ani Evropu, protože vlastní země má dost. Ale nechce americké zbraně na Ukrajině mířící na Moskvu. Tvrdil, že USA měly s Putinem udělat summit hned po začátku konfliktu. „Měli dohodu, ale řekli jsme jim, že jim dáme zbraně a budou schopní bojovat s Rusy. Ale nemůžou,“ řekl pak o Ukrajině. Putin podle něj jenom čeká, až se všichni umoudří a konečně za ním přijdou s návrhem, kde budou hranice. Zmínil také, že Spojené státy jsou na mizině a nemohou se starat o zbytek světa.Na to, co Tuberville řekl, si pak stěžoval republikánský předseda komise zahraničního výboru amerického Kongresu Michael McCaul, že „ruská propaganda pronikla až do Spojených států a nakazila podstatnou část základů mojí partaje“. Stejně si pak stěžoval Mike Turner z komise pro tajné služby, že někteří jeho kolegové šíří věci, které pocházejí přímo z Ruska.

Senátor Lindsey Graham prohlásil, že Tuberville je ve straně výjimka a jeho postoje stranu nereprezentují. „Pokud věnujete jen čtvrt hodiny studiu Putina a tomu, co chce, tak chce obnovit ruskou říši. A nezastaví se na Ukrajině,“ prohlásil Graham. „Není to o NATO, o amerických zbraních na Ukrajině, jde o megalomaniaka, který chce obnovit ruskou říši silou zbraní,“ prohlásil Graham a dodal, že když Putin vyhraje, tak USA ztratí i Tchaj-wan.

A zasazoval se o to, aby Ukrajina dostala stíhačky F-16 a mohla s nimi a dalšími zbraněmi útočit na cíle v Rusku. „Myslím, že v létě Ukrajina převezme iniciativu,“ řekl ještě senátor, který v minulosti Ukrajinu navštívil a pochvaloval si, jak levné je ji vyzbrojovat, aby poškozovala Rusko. Prý pokud se Ukrajině teď pomůže, stane se pro USA „nejlepším obchodním partnerem“, řekl Graham s ohledem na ukrajinské nerostné bohatství.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

bruselští diletanti vehnali rusko do užší spolupráce s čínou a evropu do recese, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 11.06.2024 10:55:02
putin rozpadající se evropu k ničemu nepotřebuje . mimochodem ruský plyn stále proudí do eu včetně čr jen je dražší díky překupníkům

|  18 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…