„Radši roky války než mír teď.“ Ukrajinci se vyjádřil

28.07.2023 11:34 | Monitoring

Chcete okamžitý mír a ústupky Rusku, nebo ukrajinské vítězství, i za cenu toho, že válka potrvá ještě tři roky? Ukrajinci doma v Kyjevě odpověděli na anketní otázku. Odpověděli jasně. Odpověděli ve chvíli, kdy válka na Ukrajině trvá už 520 dní a podle britské strany probíhá v pořádku. Z Moskvy v téže době zní, že byl odražen další útok ukrajinského dronu a ruský prezident Vladimir Putin láká k hlubší spolupráci africké státy.

„Radši roky války než mír teď.“ Ukrajinci se vyjádřil
Foto: Filip Brokeš
Popisek: Obrázky z hlavního města Ukrajiny Kyjeva

Server Kyiv Post zorganizoval v Kyjevě anketu, jestli by lidé dali přednost jasnému vítězství, i kdyby střety s ruskými agresory trvaly ještě 3 roky, nebo by raději uvítali okamžitý mír, který by však byl spojen s ústupky Rusku. Odpověď obyvatel Kyjeva byla jasná. Drtivá většina dotázaných věří v jasné vítězství Ukrajiny a jsou ochotni vytrvat. Třeba i příští tři roky.

„Lepší je všechno vyjasnit a vzít si všechno zpátky,“ oznámila postarší paní. „Ukrajinské vítězství,“ zdůrazňovali muži různého věku. „Je lepší teď bojovat, než uzavřít mír a čekat, až to za deset let nastane znovu,“ zdůraznil jeden z respondentů.

Ale mladá tmavovlasá žena by raději volila možnost okamžitého uzavření míru. „Chtěla bych mír hned. Nenávidím to čekání na mír. Je mi líto našich chlapců, kteří tam umírají. Proto bych chtěla mír právě teď,“ vysvětlovala.

Válka na Ukrajině trvá už 520 dní a podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) ukrajinské síly dosáhly taktického úspěchu při postupu na Melitopol na jihu země. Ruští prováleční blogeři podle ISW prohlašují, že Rusové při obraně svých pozic ničí velké množství ukrajinské obrněné techniky.  

Britský ministr pro stav ozbrojených sil James Heappey uvedl, že ukrajinské síly jsou „přiměřeně opatrné“ a splňují současná očekávání.

Ruská státní agentura RIA Novosti upozornila, že ruská obrana odrazila ukrajinský dronový útok v Moskevské oblasti. „Dnes ráno byl zmařen pokus kyjevského režimu provést teroristický útok bezpilotním letounem na objekty v Moskevské oblasti,“ uvedla ruská státní agentura. „Začátkem tohoto týdne ruské systémy elektronického boje zablokovaly dva drony, které havarovaly na Komsomolském a Lichačevově třídě. Ve dvou nebytových domech byla rozbita okna, nikdo nebyl zraněn. Ruské ministerstvo zahraničí podotýká, že akce Kyjeva nemají žádný vojenský význam,“ pokračovala ruská státní agentura v popisu situace.

Ruský prezident Vladimir Putin podle ISW slibuje, že Rusko bude zásobovat africké státy obilím a volá po prohloubení spolupráce mezi Ruskou federací a africkými státy. Přislíbil, že Rusko v nadcházejících měsících poskytne Burkině Faso, Zimbabwe, Mali, Somálsku, Středoafrické republice a Eritreji 25 až 50 tisíc tun obilí zdarma.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Posílám palec hore..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečekajícínapravdu , 28.07.2023 15:40:19
... Proč by měla lidi zajímat válka na Ukrajině, když naše činitele nezajímala humanitární válka v Srbsku, Syrii, Lybii, Iráku, kdy byli po tisících taky zabíjeni civilové a děti? To jako, když vraždí Západ, tak je to spravedlivé? Spravedlivé je měřit každému jedním metrem!!! Ať si tam válčí za svoje!!

|  13 |  1

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…