„Rambo“ Lipavský na Donbasu dopadl jinak, než chtěl

08.02.2022 7:05 | Ze sítí

Ministr Jan Lipavský od Pirátů vyrazil na Ukrajinu vyjádřit solidaritu. Za což byl pochválen předsedkyní Sněmovny Pekarovou. Ovšem sklidil také posměch. „Když Putin tohle viděl, tak prý rozpustil celou ruskou armádu!“ smál se komentátor Petr Holec. Pro smích byl také poslanci Foldynovi z SPD, který řekl, že by snad o Lipavském měli natočit seriál a přirovnal ho k postavě z Dobrého vojáka Švejka.

„Rambo“ Lipavský na Donbasu dopadl jinak, než chtěl
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) na Ukrajině

Včera se ministr zahraničních věcí Jan Lipavský vydal na Ukrajinu, aby této zemi vyjádřil solidaritu v napjaté situaci. „Přímo na linii dotyku jsme se seznámili s vojenskou situací na Ukrajině. Od všech tří ministrů z Česka, Slovenska a Rakouska zazněla jasná slova solidarity s Ukrajinou. Bezpečnost Ukrajiny je i bezpečností Evropy. Proto nám není lhostejné, co se na Ukrajině odehrává. Proto Česko stojí za Ukrajinou,“ prohlásil Lipavský. Jeho cestu chválila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která prohlašovala, že se česká vláda neotočí k Ukrajině zády.

Ovšem kombinace helmy, neprůstřelné vesty a postavy Jana Lipavského vzbudila spíše posměch. „Když Putin tohle viděl, tak prý rozpustil celou ruskou armádu!“ komentoval ministrův výjezd na Ukrajinu komentátor Petr Holec.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí

Lipavský také velice zaujal poslance SPD Jaroslava Foldynu. Ministr mu připomíná známou postavu z Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války, tedy kadeta Bieglera. „Ten premiér Fiala ani neví, jak nám pomáhá. To netrumfnou snad ani korespondenční volbou,“ narážel na záběry Lipavského z ČT. A ještě si rýpl, že „Lipavský na východní frontě“ bude komediální seriál.

Kadeta Bieglera popisuje Jaroslav Hašek takto: „Všichni se podívali na toho hlupáka, jehož přičinlivost ve škole jednoročních dobrovolníků hraničila s blbostí. Šel dobrovolně na vojnu a vykládal hned při první příležitosti veliteli školy jednoročních dobrovolníků, když se seznamoval s domácími poměry žáků, že jeho předkové se psali původně Büglerové z Leutholdů a že měli v erbu čapí křídlo s rybím ocasem.

Od té doby ho pojmenovali po jeho erbu a ‚Čapí křídlo s rybím ocasem‘ bylo krutě pronásledováno a stalo se rázem nesympatickým, poněvadž to nijak nešlo dohromady k poctivému obchodu jeho otce se zaječími i králičími kůžemi, ačkoliv ten romantický nadšenec se poctivě přičiňoval, aby sežral celou vojenskou vědu, vynikl pilností a znalostí nejen všeho, co se mu k učení předkládalo, nýbrž ještě si sám hlavu zabedňoval čím dál tím více studiem spisů o vojenském umění a historii válečnictví, o čemž vždy navazoval rozhovor, dokud nebyl usazen a zničen. V důstojnických kruzích považoval sám sebe za rovnocenného s vyššími šaržemi.“

„Hlavně, aby toho Ramba neodvolali. S nikým jiným by taková prdel nebyla,“ přisadil si Foldynův asistent, Walter Kraft.

A člen Svobodných Luboš Zálom se ptal, zda jsou helma a vesta povinné. „Prosím vás, to je nějaké bezpečnostní pravidlo, že když přijede politik na místo, jako je Ukrajina, musí se takhle vymódit? Vždyť je to k smíchu. Pokud by Lipavský měl dostat nějaké funkční maskování, kdyby se vážně začalo střílet, doporučuji především hnědé kalhoty,“ rýpl si při té příležitosti do Lipavského.

Naopak poslanec ANO Patrik Nacher velice významně mlčel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…