„Rodiče typu Černochové“ udali učitelku... Václav Klaus se jí zastal, vidí otřesný posun světa

30.04.2023 6:30

Václav Klaus v páteční glose varoval před uhlíkovým clem zaváděným Evropskou unií. Připomíná, že svobodný trh je založen na odstranění cel, nikoliv zavádění nových „pod jakkoli bohulibou nebo naopak ničivou myšlenkou“. Clo se podle něj dotkne i peněženek evropských občanů, pro mnohé bude likvidačním. Nadnáší otázku, zda si schváleného cla vláda České republiky všimla. Zabrousil i do kauzy obžalované učitelky základní školy na Praze 6. Slovo genocida je dnes nadměrně užívané, učitelka ze základní školy pravděpodobně říkala jen něco jiného, než ministryně Černochová, říká Klaus.

„Rodiče typu Černochové“ udali učitelku... Václav Klaus se jí zastal, vidí otřesný posun světa
Foto: Repro RTVS
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus na debatě v RTVS

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

„Uhlíková cla jsou samozřejmě naprostá zelená hloupost,“ glosoval v pátek bývalý prezident České republiky Václav Klaus v reakci na schválení dalšího balíčku „zelené legislativy“ Evropskou unií na začátku týdne. Zpoplatněny mají být emise z vytápění budov a emise ze silniční dopravy, stejně jako zrušení bezplatnosti emisních povolenek a záměru zavedení takzvaného uhlíkového cla.

Zavedení uhlíkového cla považuje Klaus za zásah do volného obchodu, který bude mít následky. „Jestli se nemýlím, u nás to prošlo téměř bez povšimnutí, i když je tento plán hrubým zásahem do volného (či svobodného) obchodu. Bude mít dalekosáhlé důsledky,“ píše a dodává, že svobodný trh je založen na minimálním či úplném odstranění cel.

Uhlíkové clo pak považuje za pokus o zdražení veškerého zboží obsahujícího uhlík. Jeho náhrada při vysokých cenách by mohla být dle slov Klause v mnoha případech likvidační. Zpochybňuje i spojitost uhlíkových cel a snahu zamezit globálnímu oteplování. „Uhlíková cla údajně bojují s globálním oteplováním. Jejich účelem je omezit výrobu i spotřebu produktů s uhlíkem. Tento záměr je nesmyslný. Vážná klimatická věda nepotvrzuje platnost kauzálního vztahu mezi emisemi CO2 a průměrnou teplotou naší planety,“ uvádí. Ti, kteří tento návrh prosazují – Klaus jmenoval například předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou nebo českého ministra životního prostředí Petra Hladíka a další – „bojují s lidskou svobodu a s životní úrovní milionů lidí“.

„Zavedení uhlíkového cla bude tvrdým zásahem do peněženek milionu lidí v Evropě. Je to navíc iniciováno s neuvěřitelnou necitlivostí ve chvíli, kdy prožíváme (námi samými způsobenou) mimořádně vysokou inflaci, která znamená snížení životní úrovně stamilionů lidí,“ zdůrazňuje Klaus. Clo dále označuje za radikální protekcionistické opatření, skrze které Evropská unie cíleně útočí na země třetího světa, země s nižší životní úrovní i na země exportně orientované na země Evropské unie. Protekcionismus namířený proti africkým zemím je pak podle něj nafoukaným a povýšeným krokem. „Všimla si toho naše vláda? Schválili to její zástupci?“ ptá se.

V glose se dále přesunul k případu učitelky základní školy, která byla státním zástupcem obžalována za „popírání genocidy, když žákům sdělovala svůj výklad situace na Ukrajině“. Podle Klause je toto obžalování jen dalším způsobeným průlomem do normálního světa, na válku na Ukrajině lze mít názory různé, myslí si. „Zneužívání slova genocida je jedním z otřesných posunů dnešního světa. Pochybuji, že paní učitelka mluvila o genocidě a že tento pojem popírala. Asi neudělala nic jiného, než že říkala věty, které jsou odlišné od vět paní ministryně Černochové. Nedovedu si představit, že by propagovala genocidu,“ glosuje Klaus a dochází k závěru, že udání učitelky muselo přijít od „rodiče typu Černochové“, jež své dítě k nahrávání učitelky přimělo.

V závěru glosy se Klaus zamýšlí nad tím, jestli by bez nějakého toho obžalování dnes základní školou na Praze 6 prošel třeba takový Henry Kissinger - bývalý ministr zahraničních věcí USA. „Říká-li Henry Kissinger, že je třeba zastavit válku a uvažuje-li o přijetí statu quo na bojišti jako východiska pro další jednání, schvaluje tím genocidu? Prošel by základní školou v Praze 6? Neudal by ho také někdo?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jalovice děti nemají a tak se taky podle toho chovají ., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 30.04.2023 10:23:43
jedna by dokonce chtěla stále házet atomovky .Nevím která je švihlejší ,ale to co provádí s lidmi je už opravdu hrůza .Obě ničí tuto zemi a dost rychle .

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…