„Rodina je základ společnosti, zdroj našich hodnot a síly.“ Tři prezidenti Evropy, náš ne

03.01.2024 8:51

Prezidenti Maďarska, Srbska a Bulharska se na začátku roku 2024 hlasitě zastali modelu tradiční rodiny a vyzvali občany, aby rodinu chránili jako tu nejdůležitější instituci naší společnosti, která je základem budoucnosti.

„Rodina je základ společnosti, zdroj našich hodnot a síly.“ Tři prezidenti Evropy, náš ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den pro rodinu, manifestace a happening za práva rodičů a dětí, který pořádal spolek Aliance pro rodinu

Maďarský server About Hungary oznámil, že Maďarsko, Srbsko a Bulharsko podepsalo společné prohlášení o ochraně rodiny. Prezidenti Katalina Novák, Aleksandar Vučić a Rumen Radev řekli, že vidí rodiny jako „základ naší společnosti, zdroj našich hodnot a sílu našich národů“.

„Věříme, že rodiny si zaslouží ochranu, pomoc a uznání ze strany států a společností. Proto důrazně podporujeme politiky, kteří podporují blaho rodin a posilují rodinnou soudržnost, poskytují podpůrné prostředí pro založení rodiny, umožňují ženám usilovat o pozici jako matky i jako profesionálky… Vyzýváme naše občany, aby v tomto novém roce pokračovali v pěstování rodiny jako nejdůležitější instituce v našich společnostech a oslovovali ty, kteří to potřebují,“ stojí v prohlášení tří hlav států.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39608 lidí

Občany vyzvali, aby ze všech sil podporovali rodinu jako nejsilnější instituci naší společnosti.

Rodina poskytuje podporu, vedení a lásku a utváří náš charakter a identitu. Rodina je také nejlepším prostředím pro výchovu dětí, které určují cesty našich národů a utvářejí budoucnost naší zeměkoule. Silné rodiny zaručují kulturu odpovědnosti, která přispívá k udržitelnosti a snižuje hrozby změny klimatu,“ uvedli také prezidenti.

Vznik společenství prezidentů přátelských rodině oznámila maďarská prezidentka Katalina Novák po setkání se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučićem v září 2022 na společné tiskové konferenci v Bělehradě. Na krok maďarské prezidentky upozornil server Budapest Times.

Vučiće ocenila jako muže, pro něhož jsou rodiny důležité jednak z pozice prezidenta, ale jednak i z pozice jednotlivce, protože usiluje o to, aby mladé rodiny v Srbsku cítily podporu ze strany společnosti a státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…