„Saša Vondra přečetl Havlovi dopis a on ho podepsal,“ byla odhalena pravda o válce v Iráku

29.04.2018 16:10

Hosty druhé části nedělních Otázek Václava Moravce byli europoslanec Jan Zahradil (ODS), komunistická europoslankyně Kateřina Konečná a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL), toho času poradce premiéra Andreje Babiše pro zahraniční politiku. Debatovali spolu mimo jiné o situaci v Sýrii. Cyril Svoboda připomněl, jakou roli sehráli Alexandr Vondra (ODS) a exprezident Václav Havel v zapojení České republiky do konfliktu v Iráku.

„Saša Vondra přečetl Havlovi dopis a on ho podepsal,“ byla odhalena pravda o válce v Iráku
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Konečná hned na úvod zdůraznila, že komunisté od počátku tvrdí, že v Sýrii musí dojít k nějaké diplomatické dohodě. „K tomu nepomůžou rakety a nepomůže ani to, že tolerujeme turecké kroky v Afrínu,“ zaznělo z úst Konečné.

Zahradil okamžitě doplnil, že máme v Sýrii stále velvyslance, jako jediný západní stát, za což České republice děkoval i předseda dolní komory amerického Kongresu Paul Ryan. To, že Andrej Babiš napřed podpořil útok Spojných států, Velké Británie a Francie v Sýrii, aby o den později změnil názor, bylo spíše důsledkem vnitropolitických českých šarvátek.

„Ty naše šarvátky, to byla především domácí politika. Andrej Babiš umí dobře číst průzkumy a to, že ze dne na den změnil názor, to mohlo být důsledkem toho, že si někde něco přečetl. My tam jsme, my tam něco děláme,“ zdůraznil Zahradil „Ale Spojené státy jsou naším nejsilnějším spojencem, takže jistá míra loajality se od nás očekávala. Vždycky je dobré vědět, co se v regionu děje a snažit se tam prosazovat naše zájmy. Zahraniční politika není žádné cvičení z morálky, to je poměrně tvrdá disciplína,“ pokračoval Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Cyril Svoboda konstatoval, že v Sýrii bychom měli postupovat stejně jako před dvaceti lety v Jugoslávii. „Mělo by se jít stejnou cestou, jako se šlo v Jugoslávii, to znamená dohodnout se s těmi, se kterými se dohodnout lze. Jistou legitimitu má Asad,“ podotkl lidovec.  

Neměli bychom si prý také myslet, že se dohodneme bez Ruska. „To je nesmysl,“ zdůraznil lidovecký politik.Západ a Rusko si podle jeho názoru musí sednout k jednomu stolu a nalézt nějaký kompromis. „Ale já tady říkám své názory, no tak jako co. Jestli jim premiér Babiš bude naslouchat, to je jiná věc,“ zaznělo z úst Babišova poradce s tím, že finální slovo v zahraniční politice má tak či tak vláda.

Ukázalo se to i v roce 2003, kdy se rozhodlo o tom, že Česká republika bude součástí koalice působící v Iráku. „Saša Vondra (ODS) přečetl Václavu Havlovi v divadle dopis, který prezident podepsal a takhle jsme se stali spojencem ve válce v Iráku,“ prozradil Svoboda. „Vy jste tehdy ten útok v Iráku podporoval,“ vmetla Konečná do tváře Svobodovi. Zdá se jí však, že teď se názorově posunul, což komunistka přivítala.

„My žijeme v jednom velkém omylu, když stále věříme, že spolu budou válčit státy. Není tomu tak. Paradoxně žádný stát není ve válce, ale na mnoha místech se válčí. A my se také musíme bránit tomu, když někdo narušuje naše území. Ale já mám obavu, že se na Západě šíří nedůvěra vůči elementární dohodě s Ruskem. Na druhé straně lze říci, že je Rusko rádo, že má sjednocený Západ proti sobě, protože ruský prezident Vladimir Putin může říkat, já bráním Rusko,“ vrátil se do dnešních dnů Svoboda.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Jan Zahradil před Ruskem částečně varoval. „Já Rusko nedémonizuji, já na rozdíl od některých svých kolegů nevidím ruského agenta za každým druhým rohem, ale Rusko je mocnost, která tady uplatňuje svůj vliv. Tady ta dezinformační kapmaň probíhá,“ upozornil europoslanec za ODS. Pokud jde o Sýrii, česká diplomacie může ukázat svou šikovnost a sehrát důležitou roli v jednáních o Sýrii skrze naši ambasádu v Damašku.

Exministr zahraničí myšlenkově zůstal na Blízkém východě a doporučil české vládě, aby přesunula své velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. „Já bych na nic nečekal,“ řekl jasně Svoboda.  

Místopředsedkyně KSČM se kvůli přesunu české ambasády do Jeruzaléma pořádně namíchla. „Tím si jen naštveme jednu stranu,“ varovala před kamerami Konečná. „To, že přesun ambasády bude znamenat další nejistotu a to, že to vyvolá protireakci v tom regionu – to, pánové, nemůžete zpochybnit,“ rozčilovala se Konečná.  

Zdůraznila také, že pokud budou komunisté tolerovat vládu Andreje Babiše, tak jen za cenu toho, že vláda odmítne podporovat hurá-akce našich spojenců, které neposvětila OSN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…