„Šmejd od Pfizeru. Zastaralý.“ Záchrana? TV hvězda spláče

05.01.2022 7:13 | Ze sítí

V Česku stále panují obavy z varianty omikron. Imunolog Václav Hořejší říká, že Česko bude variantou zahlceno a jediné, co pomůže, je třetí dávka očkování. S tím ovšem nesouhlasí imunolog Jiří Šinkora, podle kterého při variantě omikron zapracují T-lymfocyty. Tedy u těch, kteří již covidem prošli. Na „zastaralý šmejd od Pfizeru“ tak budou podle něho muset spoléhat pouze senioři. Ovšem omikron se chová „konzervativně“, tedy cílí hlavně na horní cesty dýchací, místo aby pronikal hlouběji.

„Šmejd od Pfizeru. Zastaralý.“ Záchrana? TV hvězda spláče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí
Co se týče varianty omikron, imunolog Václav Hořejší předvídá, že už přichází a čísla nakažených půjdou brzy zase nahoru. „Proti tomu se nedá nic dělat, jen chránit – očkovat se třetí dávkou,“ říká. Třetí dávka má zvednout hladiny protilátek. „Dosavadní údaje ukazují, že kritická je doba po zhruba čtyřech měsících po podání druhé dávky očkování, kdy jeho účinnost klesá. A to nejen proti nové variantě, ale i proti deltě,“ uvedl Hořejší pro CNN Prima News a dodal, že je pro to, aby se lidé mohli posilující dávkou očkovat už po třech měsících.

„Když si dáte třetí dávku, efekt se projeví během dvou až tří dnů. Začnou se tvořit protilátky a během týdne se zvýší až dvacetinásobně. Shoduje se na tom více studií. Nevíme však, jak dlouho bude ochranný efekt proti omikronu trvat, je zde s námi pouze pár týdnů,“ dodával imunolog. Uznal, že varianta je podle zahraničních zkušeností mírnější, ovšem to, že omikronem může onemocnět i ten, kdo má dvě dávky očkování, může převážit nad výhodami. Prioritou by prý mělo být proočkovat rizikovou populaci. „Zbytek je na tom vzhledem k omikronu skoro stejně, jako kdyby nebyl očkovaný,“ tvrdí.

Ovšem s Hořejším hrubě nesouhlasí další imunolog, Jiří Šinkora, podle kterého Hořejší opět popírá svůj obor. „Lidé, kteří se setkali se SARS-CoV-2 a infekci přežili, jsou imunní proti všem existujícím variantám a budou mít maximálně rýmu. Imunita proti SARS-CoV-2 je komplexní a samozřejmě zahrnuje rozpoznání i nemutovaných částí viru. Zařídí to CTL (cytotoxické T-lymfocyty) a protilátky, vyvolané třeba i padesátou dávkou zastaralého šmejdu od Pfizeru na tom nic nezmění,“ namítá.

A zdůrazňuje, že varianta omikron se chová mnohem „konzervativněji“, tedy napadá sliznici horních cest dýchacích, ale nemá velkou tendenci pronikat hlouběji, tedy do plic. Na sliznicích ho pak slizniční imunita nakonec zlikviduje, ovšem předtím se virus šíří.

„Jedinou ohroženou skupinou zůstavají senioři, kteří se s virem nedokázali vyrovnat vlastní T buněčnou imunitou a musejí na ten zastaralý šmejd s krátkodobou účinností spoléhat. Ano, oni potřebují další dávky, protože ten zastaralý krátkodobý šmejd opravdu nedokáže udržet dostatečný koloběh protilátek po dobu delší než několik měsíců,“ říká imunolog s tím, že mRNA vakcíny se zkrátka nepovedly, protože nevytvářejí dlouhodobou ochranu před virem a modifikace na současné varianty viru firmy neposkytují. „Omikron nás nezahltí. A Vašek bude muset, už asi popáté, vzít zpátky, co říkal. To už pak bude možná lepší navždy mlčet,“ narážel ještě na Hořejšího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…