„Smrdí to čertem!“ sdělil Jan Petránek pro PL o „cenzorním úřadu“. A hrozí vražda Trumpa, dodal

03.01.2017 18:08

Legendární novinář a matador české žurnalistiky Jan Petránek s počátkem nového roku pro ParlamentníListy.cz analyzuje vyhlídky současného světa a zamýšlí se nad tím, co rok 2017 může přinést. Nevynechal však ani kontroverzní „cenzorní úřad“, jak se přezdívá novému útvaru Chovancova ministerstva, který má bojovat s dezinformacemi.

„Smrdí to čertem!“ sdělil Jan Petránek pro PL o „cenzorním úřadu“. A hrozí vražda Trumpa, dodal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Petránek

Rok 2017 bude o mnoho lepší než ten předchozí. Je o tom alespoň přesvědčen Jan Petránek, legenda české žurnalistiky. A přestože koncem minulého roku oslavil pětaosmdesáté narozeniny, je stále aktivní, dennodenně sleduje desítky zpravodajských serverů a televizních kanálů celého světa a sám poskytuje rozhovory. Pro ParlamentníListy.cz hodnotí některé důležité okolnosti roku 2016 a zamýšlí se nad možným vývojem roku nového.

„Nebude to vůbec špatný rok, bude mnohem lepší než rok 2016, který byl plný světové nevraživosti a nedůvěry. Tato nedůvěra byla především na úrovni vysoké politiky. Třeba rozhádanost Evropské unie. Šéf komise Juncker dokonce mluvil o multikrizi. Je důležité, že my jako EU jsme zklamali z hlediska bezpečnosti. Byla tu velice zašmodrchaná a neurčitá vazba mezi EU a NATO. Severoatlantický pakt je nesmírně významná militární složka, nejmocnější na zeměkouli. Když se v Evropě objevila imigrační krize, což je v podstatě muslimská invaze na Evropu a bezpečnostně jde o největší hrozbu, tak blázni v Evropské unii začali křičet, že je potřeba dávat pozor na Rusko, místo toho, aby se soustředili na intervencionalistickou a teroristickými centry muslimského jádra dobře promyšlenou invazi na Evropu. Tady atlantický pakt měl možnost se předvést jako brilantní obranný spolek. Neměl dovolit, aby se sem z Afriky a Blízkého východu řítily stovky, tisíce a desetitisíce lidí, aby to nakonec vyvrcholilo milionovým přílivem,“ konstatuje Jan Petránek.

Merkelová musí jít, jinak stejně jako za Bismarcka či Hitlera...

Naprosto prý selhala Angela Merkelová, která je podle matadora české žurnalistiky nešťastným vůdcem Evropské unie. „Merkelová už je a musí být na odchodu, jinak bude Německo stejně jako za Bismarcka a stejně jako za Hitlera vnucovat Evropě svoji představu, jak má Evropa vypadat. To je nepřípustné. Tím, že NATO při obraně evropských zemí selhalo, samo se vlastně těžce znemožnilo. Bylo pak vidět, jak jasně Donald Trump řekl, že NATO je organizace, která neodpovídá tomu, čemu by odpovídat měla, a Evropa by se sama měla postarat o svoji bezpečnost,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz.

Nejzajímavější podle něho bude, co se teď nejen v Evropě bude dít. „Jeden francouzský novinář listu Challenges.fr zrovna píše, že Evropa by se mohla vymanit z krize, a dokonce by byla možnost celosvětového úsvitu lepších vztahů, kdyby se Donald Trump s Putinem dohodli na přátelských vztazích. Podle tohoto novináře by to znamenalo, že by Trump přestal naléhat, aby se Ukrajina a Gruzie staly členy NATO, přestalo by obkličování Ruska Severoatlantickou aliancí, a tím pádem by Ukrajina byla donucena dojít k dohodě s Ruskem a celá Evropa by si mohla velice oddechnout. Mimochodem, Ukrajina je zkorumpovaná neslýchaným způsobem, vedle Severní Koreje je to z hlediska státní organizace nejhorší země,“ zmínil Petránek a zaměřil se na hodnocení Obamovy éry, která skončí 20. ledna inaugurací Donalda Trumpa.

„Obama má druhé jméno Hussein, takže je to Barack Hussein. Ukazuje se, že měl mnohem bližší záměry ke spojení s arabským světem a muslimským světem. Dokonce profesor Ota Ulč, který přednáší na univerzitě v Binghamptonu, což je newyorská státní univerzita, tvrdí, že není daleko doba, kdy se může přijít na to, že byl zfalšovaný certifikát narození Obamy. To by způsobilo obrovský skandál, kdyby se přišlo na to, že v Americe byl osm let prezident, který se na území USA nenarodil (americká ústava předepisuje, že prezidentem se může stát pouze ten, kdo se na území USA narodil, pozn. red.). Já to nechávám bez komentáře, ale v Americe je to nesmírně živé,“ obrací pozornost na kauzu, která se čas od času objevovala během celého Obamova mandátu.

Trump a Tillerson budou vůči Rusku tvrdí, ale respektovaní partneři

Vyhlídka na zlepšení vztahů USA s Ruskem je kromě samotného Trumpa spojována také s budoucím ministrem zahraničí Rexem Tillersonem, který má na Putinovo okolí i šéfa Kremlu samotného blízké vazby. „Tillerson je nesmírně obratný obchodník. Představuje nejdůležitější kapitálovou složku amerického obchodního a finančního světa. Když se podíváte na to, jak se na něj dívá třeba Alexej Miller, šéf Gazpromu, nebo i další, tak ti ho označují za velice neúprosného, ale korektního obchodního partnera, se kterým je nesmírně těžké jednat. Jak Trump, tak Tillerson Rusko šetřit nebudou. Budou proti sobě stát jako tvrdí hráči, ale budou se respektovat a nebudou proti sobě používat podpásovky, jak se to děje dnes. Dané je to i tím, že dr. Pompeo, který nahradí po nástupu Trumpa dosavadního šéfa CIA, coby nástupce žádá současného šéfa CIA, aby přestal házet klacky pod nohy a znemožňovat nástup nových rusko-amerických korektních vztahů. Korektní ještě neznamená přátelské, ale vztahy bez podpásovek,“ sděluje Petránek.

Něco jiného možná Trump zahájí vůči Číně. „Ano, panují spekulace, že Donald Trump, který bude tvrdě hájit americké domácí zájmy, bude chtít vrazit klín mezi Rusko a Čínu. To se zatím vůbec nedá vyloučit. Každý státník, který chce být dobrým státníkem a dělat pro svoji zemi tu nejlepší politiku, bude hledat slabiny jiných soupeřů nebo rivalů, či dokonce partnerů, aby z toho vytěžil. Myslím si, že bude třeba se na to dívat jinak po 20. lednu,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Na Trumpa si prý možná už někdo leští hlaveň jako na Kennedyho

„Musím ještě říct strašnou věc. Jde o zlost nadnárodních elit Ameriky a nadnárodních elit Evropy nad tím, že zvítězil Trump, který chce revitalizovat národní zájmy své a s uznáním se dívat na národní zájmy jiných zemí. V této situaci se nedá vyloučit, že někdo už v dnešní době leští hlaveň, jíž byl zastřelen John F. Kennedy. Myslím, že to Donald Trump ví také velice dobře. Bude mít velmi mnoho problémů, aby svoji vládu nastolil a udělal si doma pořádek. V každém případě na této planetě bude za Trumpa mnohem míň problémů a nervozity z nějaké velké války, než kdyby zvítězila Hillary Clintonová,“ zmínil jednu z informací, kterou podle něho vydal významný americký konzervativní server.

O neúspěšné kandidátce na post šéfa Bílého domu zmínil jednu informaci, kterou si přečetl v amerických médiích. „Šokovalo mě, co jsem se dočetl na serveru The American Conservative, kde bývalí bodyguardi Clintonové psali, jak byla samý úsměv, když přišla na pódium, ale když byla sama, velice hrubě mluvila a obracela se i na ty, kteří ji chránili. Když ji jeden z ochránců pozdravil: dobrý den, madam, tento člověk popisuje a vytečkovává vulgární výrazy, jakými ona odpověděla a kam ho poslala. Řekl, že nejstrašnější práce pro CIA byla ochrana Clintonové pro její nesmírnou hrubost. Jestli je to pravda? Ať si to každý přečte a posoudí sám. Možná že náš útvar pro cenzuru, který je zřizován na ministerstvu vnitra, tohle vyškrtne. Ale myslím si, že český národ má dost zdravý smysl pro to, aby si sám udělal obraz a našel, kde jsou a kde nejsou pravdy,“ má jasno novinář.

Samotný „cenzorní úřad“, tedy nový útvar ministerstva vnitra, který má údajně vyvracet dezinformace, Petránek také nevynechal. „Smrdí to čertem,“ má jasno. „Opravdu to není dobrý nápad. Vzpomeňte si na závěrečné stránky Jirotkova Saturnina, kde se mluvilo o založení Kanceláře pro uvádění románových příběhů na pravou míru. Nakolik se jim to podaří? Obávám se, aby z toho nebyla velká legrace a plácnutí do vody. Češi jsou smějící se bestie. Máme smysl pro humor a myslím, že máme i dost zdravého rozumu, abychom bez jakýchkoli státních orgánů rozlišili, co je správné, co je pravdivé a co ne. Nevím, proč by se tu měl někdo rozčilovat nad tím, že někdo něco nesprávně uvedl. Vždy je možné se dobrat pravdy vlastním rozumem,“ uzavírá Jan Petránek pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…