„Špinavá bomba“ na Ukrajině? Zelenskyj přistoupil k rozhodnému kroku

04.11.2022 7:56 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil světu, že pozval experty Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a dal jim volnost k tomu, aby si ověřili kdekoliv uznají za vhodné, že Ukrajina se nechystá vyrobit tzv. špinavou bombu. Jediné místo, kde se teď nalézá špína, je podle Zelenského v hlavách ruských vládců v Moskvě, kteří rozhodli o vpádu na Ukrajinu. V souvislosti s tímto vpádem se obrátil na představitele regionální správy a zástupce energetických firem s konkrétní prosbou.

„Špinavá bomba“ na Ukrajině? Zelenskyj přistoupil k rozhodnému kroku
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina slaví Den raketových vojsk a dělostřelectva a Den ženijních vojsk. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vojákům poblahopřál a konstatoval, že ukrajinské dělostřelectvo je nejsilnější v Evropě a jedno z nejsilnějších na celém světě.

„Ukrajinské dělostřelectvo se stalo nejsilnějším v Evropě a jedním z nejsilnějších na světě. Takové bude vždy. Navzdory fyzické převaze nepřátelského dělostřelectva - prostě kvantitativní - poskytují naši bojovníci lepší výsledky. Převaha našich dělostřelců je kvalitativní - dovednosti, inteligence, víra v sebe a v naši zemi,“ pravil Zelenskyj.

Ve stejném duchu se vyjádřil i o ženijních jednotkách.

„Ukrajinské ženijní jednotky jsou přesně těmi bojovníky, kteří zásadním způsobem přispívají k postupu našich jednotek, a tedy i k osvobození našeho území. Vytvářejí materiální základnu pro pohyb vojsk a pro ochranu pozic - zátarasy, přechody, odminování a mnoho dalšího,“ pravil ukrajinský prezident.

„Děkuji všem jednotkám těchto dvou druhů vojsk, každému vojákovi, příbuzným našich vojáků a všem, kteří je podporují a kteří jim pomáhají,“ zdůraznil.

Svým spoluobčanům oznámil, že na Ukrajinu dorazil řecký prezident a Zelenskyj jednal o další vojenské spolupráci. Ukrajinská armáda obdržela od Řeků obrněné vozy, které jsou dnes při střetech s ruskými agresory velmi potřebné. Připomněl, že na jihu Ukrajiny, např. v Mariupolu, žila v minulosti také řecká komunita. Proto jsou pro Zelenského vztahy s Řeckem důležité.

„Doufám, že Řecko aktivně podpoří naše úsilí postavit před soud všechny ruské vrahy a mučitele za to, co spáchali na našem lidu. A až vrátíme ukrajinskou vlajku do všech měst a vesnic na jihu naší země, určitě přizveme Řecko, jeho firmy a odborníky, aby se podíleli na obnově normálního života v této části Ukrajiny,“ řekl Zelenskyj.

Vedle řeckého prezidenta se ukrajinský prezident setkal také s prezidentem Indonésie, se kterým diskutoval o hrozící potravinové krizi vyvolané Ruskem, a se zástupci Kongresu Spojených států, kterým poděkoval za setrvalou podporu, kterou USA Ukrajině poskytují. Vojenskou i finanční. Probíral s nimi energetickou krizi, do které ukrajinské občany uvrhly ruské rakety.

„Jen k dnešnímu večeru bylo v rámci nouzových a stabilizačních plánů dočasně odpojeno od spotřeby asi 4,5 milionu spotřebitelů. Zejména v Kyjevě a deseti regionech: Kyjevská oblast, Dněpropetrovská oblast, Žytomyrská oblast, Záporožská oblast, Sumská oblast, Kirovohradská oblast, Charkovská oblast, Černihovská oblast, Chmelnycká oblast, Čerkaská oblast. Výpadky proudu mohou nastat i v dalších regionech,“ řekl Zelenskyj.

„Vydržet ruský energetický teror a takovou výzvu je náš národní úkol, jeden z hlavních v současnosti. Samotný fakt, že se Rusko uchýlilo k teroru proti energetice, ukazuje slabost nepřítele. Nemohou porazit Ukrajinu na bitevním poli, a proto se snaží zlomit náš lid tímto způsobem - ponížit Ukrajince, zasáhnout morálku našeho lidu, odpor našeho lidu. Věřím, že se to Rusku nepodaří,“ pokračoval Zelenskyj.

Obrátil se na představitele regionálních správ, aby se postarali o maximální omezení spotřeby elektřiny a ohlídali si, že nikde nebudou blikat reklamy, svítit výlohy a tak podobně. Na to teď podle Zelenského rozhodně není čas.

Obrátil se také na energetické společnosti na Ukrajině.

„Prosím, buďte aktivnější a vysvětlujte lidem, kdy a proč odpojujete tu či onu ulici, tu či onu čtvrť. Nyní je čas na takovou mikrokomunikaci. Lidé mají právo to vědět. A pokud se spotřebitelé ozvou a nahlásí tu či onu nespravedlnost v dodávkách energií, reagujte na to prosím okamžitě. Spolupracujte s místními úřady,“ žádal Zelenskyj.

Připomněl též, že Rusko světu vypráví, jak na Ukrajině vyrábí tzv. špinavou bombu, čili konvenční bombu s jaderným materiálem. Ukrajinské úřady pozvaly na Ukrajinu experty Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a daly jim volnost pohybu, aby se tito experti mohli přesvědčit kdekoliv to uznají za vhodné, že Ukrajina se k výrobě špinavé bomby v žádném případě nechystá.

„Pozvali jsme MAAE ke kontrole, dali jsme jí plnou volnost působení v příslušných objektech a máme jasné a nezvratné důkazy, že na Ukrajině nikdo žádnou ‚špinavou bombu‘ nevytvořil ani nevytváří. A jediné, co je nyní v našem regionu špinavé, jsou hlavy těch v Moskvě, kteří se bohužel zmocnili kontroly nad ruským státem a terorizují Ukrajinu a celý svět,“ pravil Zelenskyj.

Než se se svými spoluobčany rozloučil, oznámil ještě, že bylo z ruského zajetí osvobozeno dalších 107 ukrajinských vojáků, z toho 6 důstojníků.

„Mnoho z nich bylo zraněno, a to velmi vážně. Všichni už dostávají potřebnou pomoc. Jsem upřímně rád, že dalších 107 rodin vidělo své blízké, a děkuji celému našemu týmu, který tuto výměnu umožnil: rozvědce, úřadu, bezpečnostní službě, ombudsmanovi. Určitě vrátíme domů všechny ukrajinské muže a ženy, kteří jsou v zajetí v Rusku nebo na dočasně okupovaném území. Vzpomínáme na každého z našich hrdinů,“ řekl ukrajinský prezident.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…